To, że brokerzy MT4 na dymają to nie ulega wątpliwości, ale to też nie oznacza, że mamy rezygnować z Forexu. Trzeba szukać brokerów, którzy dają najlepsze warunki do tradingu i mieć nadzieje, że tacy istnieją

CoVal tu masz racje, że lepiej chować w EA stoploss i takeprofit ale to tylko trochę poprawia skuteczność EA, bo jeśli broker będzie chciał to i tak będziesz stratny. Taką sytuację miałem u Aleccoh'a. EA próbował zamknąć zlecenie przez 2 godziny i nie mógł bo ciągle dostawał requoty i był coraz bardziej stratny. Dopiero jak ręcznie zamknąłem zlecenie z slippage ustawionym na 10 pips, zlecenie zostało zamknięte właśnie z 10 pipsowym poślizgiem. Dodam, że nie były to dane a rynek był wtedy bardzo spokojny. Na forum-tsd koleś pokazał screena z reala u Aleccoh'a, gdzie było widać jak cena przekroczyła TP o conajmniej 8 pipsów wróciła z powrotem a zlecenie nie zostało zamknięte. To się działo jak byliśmy na Dealing Desku.CoVal pisze: ale pisze teraz strategie w ktorej ... nie ma ani SL ani TP.
co troche ogranicza mozliwosc zlosliwej ingerencji MM.
ECN to jest chyba najlepszy wybór ale tak jak większość osób tutaj ja też kurwa uwielbiam MT4. To jest rewelacyjna platforma, szkoda tylko, że nie można tego powiedzieć o brokerach. Z niecierpliwością czekam aż HotSpotFX wprowadzi MT4 i jeśli nie będzie kombinacji to może przyciągnąć bardzo dużą ilość nowych klientów.
Pozdrawiam
Karol Marchewka