MarioDM pisze:
Szkoda, że nie stworzyłeś rubryki, w której byłby sumaryczny koszt (spread + prowizja). Bez tego Vipro wcale tak rewelacyjnie nie wygląda. Ma spread 0,8 + prowizja, a taki XTB ma spread 0,9-1,1 i bez prowizji.
A taki HFT (nie ujęty w tabelce) ma spread 0,7-1,3 i też bez prowizji.
Tak jak Szwajcar napisał. Ta prowizja w Vipro jest całkowicie symboliczna. W HFT średni spread ostatecznie też wychodził mi ok. 1-1.1 pips podczas wcześniejszych pomiarów więc wychodzi drożej od Vipro i podobnie jak XTB (a tu mamy jeszcze możliwość cashbacku, co HFT brutalnie ludziom zabrało

).
Co do pomysłu o łączny koszt - dodamy to chociaż na tę chwilę można łatwo sobie to wyliczyć, bo podajemy wartość 1 pipsa więc to kwestia jednego dzielenia i dodawania ale wiem, że tak będzie bardziej czytelnie...
MarioDM pisze:Trochę wkurzające jest to, że każdy broker inaczej wycenia wartość jednego punktu na Daxie i ciężko się później połapać skoro nie ma jednolitej wartości.
No cóż, uroki rynku zdecentralizowanego, gdzie każdy może samodzielnie ustalać specyfikację instrumentu finansowego, co widać po kwotach zabezpieczeń czy nawet wartościach depozytu przy hedgingu pozycji. Również wolałbym ujednolicenia, bo byłoby mi łatwiej handlować u różnych brokerów jednocześnie, a tak muszę się pilnować kto ma jakie rozwiązanie... Ale tabelka właśnie ma w tym pomóc

.
MarioDM pisze:I co to w ogóle znaczy : rodzaj wolumenu - kontrakty. Czym one się różnią od lotów ? Jak to przeliczać ?
Różnią się wartościami wolumenu i depozytu zabezpieczającego. Kontrakty występują tylko w formacie 1.00, 2.00, 3.00 - nie ma nic po środku. Natomiast lotami handlujemy identycznie jak na walutach.
Szwajcar,
Pewnie się da tylko broker musi odczuć potrzebę redukcji kosztów, a na to składają się właśnie takie sugestie + odpowiedni obrót na instrumencie, a z racji, że Vipro jest stosunkowo nowym brokerem to pewnie nie jest on jeszcze na jakimś wybujałym poziomie. DAX to prawdziwy hit ostatniego roku, podczas, gdy amerykańskie czy azjatyckie indeksy nie są już takie interesujące dla Europejczyków, zapewne z uwagi na czas trwania sesji. Strzelam, że ilość transakcji na nich jest śladowa... Wszędzie DAX DAX DAX