7LS part 1

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

<kerimb> pisze:Długa droga w Włocławka do Puław oznaczała będzie, że komóreczka deko "się nagrzeje" ... Jak nie zajmę teraz żadnej pozycji, to będę miał spokojną drogę ale będzie korciło, żeby zagrać na mobile
<kerimb> pisze:Huk! Pojechałem pod prąd ... na łącznie 30% ...

Ska na EURUSD ... na 1.4029 ...
Ska na GBPUSD ... na 1.5777 ...
Lka na USDCHF ... na 0.9623 ...
No i faktycznie mi dzisiaj komóreczka prawie parowała ... Łącznie aż 29 zleceń ... Nie mam już siły patrzeć ...

Dzisiaj do tej pory: ( +24+15+31 )/3 + (+1+20+11+10-3+13+13-7+9+5 )/10 + ( +13+29+16+17+41+77+64+68+44+46+47+21+20+53+17+68 ) / 10 x 1,3= +23+9+84 = +116 pipsiorów

Łącznie zatem do tej pory: +1922+116 = +2038 pipsiorów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

He he - no ja sobie dziś odpuściłem. Liczyłem że jednak pójdziemy dołem ale układ poranny mi nie pasował do takiego scenariusza więc dałem sobie siana.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

<kerimb> pisze:
Dzisiaj do tej pory: ( +24+15+31 )/3 + (+1+20+11+10-3+13+13-7+9+5 )/10 + ( +13+29+16+17+41+77+64+68+44+46+47+21+20+53+17+68 ) / 10 x 1,3= +23+9+84 = +116 pipsiorów
Kerimb - dwa pytania, jeśli można:
1. Te wyniki dzielisz przez 3 czy 10 bo to są tylko części Twoich normalnych pozycji? A jeśli tak - to dlaczego nie całe? Bo pod prąd wg Twoich kryteriów?

2. Grasz w czasie jazdy? Skalp (29 pozycji) w ten sposób musi być cholernie trudny :)

pozdro

J.
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

quapi pisze:Kerimb - dwa pytania, jeśli można:
[...]
2. Grasz w czasie jazdy? [...]
Tak, mnie też to zainteresowało.
Prowadzisz samochód i grasz? Czy jeździsz jako pasażer?
Ja kilka razy bym miał stłuczkę sprawdzając tylko aktualny kurs, o otwieraniu pozycji nie wspominam ... :lol:

No i drugie pytanie - jakiego sprzętu używasz do takiego mobilnego tradingu?
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

quapi pisze:Te wyniki dzielisz przez 3 czy 10 bo to są tylko części Twoich normalnych pozycji? A jeśli tak - to dlaczego nie całe? Bo pod prąd wg Twoich kryteriów?
Tak! Dzielę pozycje. Określam kierunek na dany dzień i zajmuję pozycje. Jeśli nie jestem pewien, która para będzie danego dnia najlepsza i jeśli na wszystkich trzech mam jednakowy sygnał, to wtedy wchodzę. Dużo zależy również od sposobu gry - skalp, H4 itd.

Jeśli określam, że w danym dniu powinien dominować kierunek UP, to jadąc w dwie strony zajmuję pozycję "pod prąd" wchodząc na 30% normalnej stawki. Zależy jak to również opisuję ponieważ mogę również wchodzić np. jedną parą na 30% itd.

Załóżmy, że moja normalna stawka to 2 loty. Wchodząc zatem "pod prąd" na trzech parach gdzie łącznie mam 30%, to oznacza, że na każdej parze zająłem pozycję wynoszącą 10% normalnej stawki. Czyli na każdej postawiłem 0,2 lota, które dają łącznie 0,6 lota a więc łącznie stanowią 30% tych 2 lotów.

Jeśli zajmuję pozycję na trzech parach "pod prąd" ale nie łącznie na 30%, to znaczy, że na każdej stawiam po 0,6 locisza. Takie zagrania dają w sumie normalną stawkę jak łatwo zauważyć i wymagają spełnienia deko innych czynników do zajęcia takich pozycji.

Gra z "kierunkiem" danego dnia również może oznaczać podzielenie pozycji tak aby w sumie dały te 100% normalnej stawki. Podział może nie koniecznie być po 10%. Może być dowolny, tak samo jak nie koniecznie pod prąd musi być po 10%. Może być np. 2 x 15% itd itd ...

Biorąc pod uwagę dzień dzisiejszy ... Określiłem rano, że głównym kierunkiem na dzisiaj będzie UP. Dostałem sygnały na down czyli "pod prąd". Nie określiłem siły poszczególnych par i nie byłem w stanie stwierdzić, która będzie miała największy dzienny zasięg (określenie przybliżonego TP). Wobec tego zająłem trzy pozycje na łącznie 30% normalnej stawki, czyli na każdej po 10% normalnej stawki. Po zmianie sytuacji na wykresie stwierdziłem, że czas zmienić zlecenie ponieważ układ zmierza do pójścia w normalny kierunek, czyli UP. Wyznacznikiem jest jak zawsze dla mnie EURUSD. Stąd właśnie zlecenia na GBPUSD i EURUSD na BUY a rano na SELL. Ponieważ skalpując nie mamy takiej pewności i lepiej zamyka się zlecenia na komórce poprzez dwa kliknięcia stawiam poszczególne zlecenia na łączną wartość 100% normalnej stawki (czyli każde po 10%).

Właśnie zauważyłem błąd w moich obliczeniach co do drugiej i trzeciej dzisiejszej partii zleceń ale nie będę już poprawiał. Wynik będzie podobny a nie o zegarmistrzowską dokładność chodzi ...

Idąc dalej ... Miałem postawione zlecenia łącznie na 100% stawki. Do momentu spełnienia wszystkich elementów strategii zlecenia te funkcjonowały. W momencie kolejnej zmiany sytuacji (nie przeszliśmy na UP ważnej lokalizacji) cena zaczynała układać się znowu pod DOWN. Stwierdziłem, że to jednak kierunek DOWN będzie tym zasadniczym tego dnia i nastąpiło przełożenie zleceń na SELL na GBPUSD i EURUSD a USDCHF dopełniło reszty. Znowu podzieliłem zlecenia na poszczególny pakiet po 10% tak aby łącznie dał wymaganą stawkę.

Teraz łatwo policzyć dlaczego dzielę i mnożę ... Nie można przecież sumować tych pipsów z każdego zlecenia na 10% z pipsami zgarniętymi na normalnej stawce. Te każde 10 zleceń po 10% normalnej stawki da uśrednione dopiero prawdziwą liczbę pipsów granych tak jak bym zajął je na 100% itd itd ...
quapi pisze:Grasz w czasie jazdy? Skalp (29 pozycji) w ten sposób musi być cholernie trudny
Tak! Gram w czasie jazdy na czystym wykresie. To nie jest trudne jeżeli wie się w jakich momentach można liczyć na punkty zwrotne na rynku i jeżeli wykorzystuje się "Alerts" w mobilnej wersji MT4. Zjeżdżam na pobocze. Czekam na rozwój sytuacji. Zajmuję pozycje i ustawiam alerty w pewnych przedziałach. Wygaszam komórkę aby nie patrzeć na wykres i czekam na alert. Jeśli się pojawi (albo ten na "+" albo na "-"), to zatrzymuję samochód i patrzę co się dzieje. Ustawiam jeśli potrzeba nowe alerty, przestawiam na BE lub SL i tyle itd itd. Zauważ, że zlecenia idą pakietami a nie co minutę jedno itd itd. Zdejmowane również są pakietami. Jak siedzę przy komputerze, to wygląda to podobnie ... Nic skomplikowanego ... Przynajmniej dla mnie ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Dodam jeszcze, że przed zaczęciem na komórce nanoszę na mobilny MT4 główne dane z komputera dotyczące na przykład wsparć i oporów czy kanałów - po prostu rysuję linię i wprowadzam alerty w przybliżeniu ich wartości itd itd ... Jednym zdaniem, aby poprawnie grać na komórce trzeba sobie najpierw tą komórkę (MT4) przygotować na dany dzień.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

<kerimb> pisze: Tak! Dzielę pozycje. Określam kierunek na dany dzień i zajmuję pozycje. Jeśli nie jestem pewien, która para będzie danego dnia najlepsza i jeśli na wszystkich trzech mam jednakowy sygnał, to wtedy wchodzę. Dużo zależy również od sposobu gry - skalp, H4 itd. [CUT]
Bomba :) nic dodać nic ująć . dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Swoją drogą - dla mnie trejdowanie i jazda to hardkor. Sza-po-ba ;)

pozdrawiam

J.
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

BUY LIMIT na EURUSD na 1.3890 ... SL 1.3865 ...

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Czy ktos mi moze k...wa powiedziec dlavzego to noe weszlo? Wsparcie bylo na 1.3888 wiec zapas byl a tu kurna 1 pipsior. Dalem taki zapas ze musialo to wejsc. 70 pipsiorow za nic poszlooooooo :)

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Sorry! Wsparcie bylo na 1.3882 wiec zapas byl duzy.

Zablokowany