Getin wiadoma sprawa, raczej się nie podniesie.
Tyle w teorii a w praktyce to może juz inaczej wyglądać. Bank tez nie jest w ciemie bity i pewnie będzie się bronił. Bo racje swoje tez macajto pisze: 03 paź 2019, 10:17 @Cblondyn
Za dziennik.plGra idzie o kilkadziesiąt mld PLN i stabilność polskiego systemu bankowego. Tak myślę, że trochę za wysoka stawka, żeby brać stronę zwykłych obywateliOrzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej dotyczące kredytów we frankach będzie wiązało sądy nie tylko w tej konkretnej sprawie, w której skierowane zostało pytanie prejudycjalne
Orzecznictwo polskich sądów bywa niejednolite nawet, gdy chodzi o sprawy identyczne. Przykładem mogą być właśnie sprawy dotyczące kredytów we frankach. Pojawia się zatem pytanie, jaki wpływ na orzecznictwo w Polsce będzie miało orzeczenie TSUE. Nie ma wątpliwości, że będzie ono wiązało sąd, który skierował wniosek prejudycjalny i poprosił o rozstrzygnięcie. W przeciwnym razie kierowanie do niego pytań byłoby przecież pozbawione sensu. Wyrok będzie miał też jednak bezpośredni wpływ na inne sądy. Mówiąc wprost – dzisiejsze rozstrzygnięcie ukształtuje linię orzeczniczą.
Ani w polskim, ani w unijnym prawie nie ma przepisu, który mówiłby wprost, że orzeczenia TSUE są wiążące dla sądów krajowych. Nie mam jednak żadnych wątpliwości, że zarówno sąd orzekający w sprawie, której dotyczy wniosek prejudycjalny, jak i wszystkie inne sądy orzekające w sprawach podobnych są związane rozstrzygnięciem TSUE. Wynika to z art. 4 ust. 3 Traktatu o Unii Europejskiej i ustanowionej w nim zasady lojalnej współpracy. Jest ona rozumiana w ten sposób, że wszystkie organy państwa, w tym sądy, muszą respektować prawo unijne, a więc również wyroki TSUE![]()
PipsKong pisze: 03 paź 2019, 10:42 nie bardzo rozumiem w ogóle po co takie sprawy są brane pod jakieś rozważania ... jak ktoś podpisał umowę to powinien wiedzieć co podpisuje
a jak nie wie to powinien zasięgnąć języka z kimś kto by mu przedstawił kawę na ławę
jak tak dalej pójdzie to każdą umowę będzie można podważyć
kupiłeś tanio dom a za 20 lat przyjdzie właściciel z orzeczeniem TSUE i powie "że on nie wiedział biedny że ten dom zyska na wartości przez te lata i że w takim wypadku to by go nie sprzedał"
no ludzie ....
dokładniemolmomas pisze: 03 paź 2019, 10:45 taka prawda, janusze biznesu wygrały w sądzie a podinni według norm przegrać.
to tak jak bym powiedział, że broker ma mi oddać stracony hajs...
Dokładnie. Zaraz podam swojego broka za stratne pozycje sprzed roku bo tez nie rozumiałem na czym polega lewarPipsKong pisze: 03 paź 2019, 10:42 nie bardzo rozumiem w ogóle po co takie sprawy są brane pod jakieś rozważania ... jak ktoś podpisał umowę to powinien wiedzieć co podpisuje
a jak nie wie to powinien zasięgnąć języka z kimś kto by mu przedstawił kawę na ławę
jak tak dalej pójdzie to każdą umowę będzie można podważyć
kupiłeś tanio dom a za 20 lat przyjdzie właściciel z orzeczeniem TSUE i powie "że on nie wiedział biedny że ten dom zyska na wartości przez te lata i że w takim wypadku to by go nie sprzedał"
no ludzie ....
W sumie... po czwartku frankowym ludzie wygrywali w sądzie.Cblondyn pisze: 03 paź 2019, 10:47 Dokładnie. Zaraz podam swojego broka za stratne pozycje sprzed roku bo tez nie rozumiałem na czym polega lewar
A broker mi tego nie wytłumaczył dostatecznie jasno skoro poniosłem strate![]()
Ale tam chodziło o transakcje juz "PO" anulowane lub po cenie z "czapki"Anomalia pisze: 03 paź 2019, 10:51W sumie... po czwartku frankowym ludzie wygrywali w sądzie.Cblondyn pisze: 03 paź 2019, 10:47 Dokładnie. Zaraz podam swojego broka za stratne pozycje sprzed roku bo tez nie rozumiałem na czym polega lewar
Wszystko jedno, tu też jakieś prawnie niedozwolone nie-halo pewnie jest.Cblondyn pisze: 03 paź 2019, 10:52Ale tam chodziło o transakcje juz "PO" anulowane lub po cenie z "czapki"Anomalia pisze: 03 paź 2019, 10:51W sumie... po czwartku frankowym ludzie wygrywali w sądzie.Cblondyn pisze: 03 paź 2019, 10:47 Dokładnie. Zaraz podam swojego broka za stratne pozycje sprzed roku bo tez nie rozumiałem na czym polega lewar
Przykład kolegi Spain i jego sprawa z TMS w sądzie