GPW-kilka pytań laika.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Cadermo

GPW-kilka pytań laika.

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witajcie !
GPW to dla mnie czarna magia i pewnie długo tak jeszcze zostanie ,bo póki co forex to moje oczko w głowie. Ale zawsze wiedzieć więcej niż mniej jeśli chodzi o wiedzę :D A więc mam takie o to pytania.
1.Jaki portal polecacie do przeglądania sprawozdań finansowych spółek (najlepiej pełne raporty) ?
2. Jaka jest maksymalna ilość akcji ,które mogę kupić ? Jest jakiś limit procentowy w udziałach?
3. Prócz zysku ze wzrostu cen akcji spółki ,czy biorę też udział w późniejszym wypłacaniu zysków ? Czy zysk jaki firma wypracuje i później trafi do mojej kieszeni zależy od tego ile mam procent akcji? Dobrze rozumuję ?

Proszę o wyrozumiałość ,bo w tym temacie jestem naprawdę zielony.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cz_Isildur
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cz_Isildur »

1. money.pl, bankier.pl, bossa.pl
3. taki zysk to dywidenda i jest wypłacany raz do roku tylko przez niewielką część polskich spółek, to zależy czy na WZA zostaje ustalona wypłata tej dywidendy, wtedy na każdą akcję dostajesz np. 0,50 gr, zazwyczaj jest to w okolicach oprocentowania lokat, ale różnie to bywa
Obrazek

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Służę odpowiedzią!

1. Portal giełdowy na onecie jest ok, stooq.pl, serwisy informacyjne PAP. Jak założysz sobie rachunek, to w platformie inwestycyjnej zazwyczaj są podawane informacje na bieżąco.

2. Ilość akcji jest dowolna, ale jeśli przekroczysz 5% wszystkich akcji spółki, wówczas należy zgłosić to do odpowiednich organów. No i od tego ile masz pieniędzy, ale lewar 1:10 jest dopiero na zamówienie i na najpłynniejsze akcje...

3. Dla spółki giełdowej cena akcji zostaje pomniejszona o wartość wypłacanej dywidendy. Są one wypłacane okresowo, akcje należy posiadać przez pewien czas w portfelu, zwykle dłuższy niż jeden dzień.

Pozdrawiam
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Coluche
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Coluche »

1.http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/
2.Widać żeś mocny jak cię takie rzeczy interesują :lol: Kupuj ile chcesz ale musisz ogłaszać po progach 5%...10% itd.
3.Zysk to Dywidenda.Wypłacają procentowo do ilości akcji minus Belka.

Pzdr.

Dodano po 1 minutach:

Oooooo...już wielu przede mną..... :lol:

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Coluche pisze:1.http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/
2.Widać żeś mocny jak cię takie rzeczy interesują :lol: Kupuj ile chcesz ale musisz ogłaszać po progach 5%...10% itd.
3.Zysk to Dywidenda.Wypłacają procentowo do ilości akcji minus Belka.

Pzdr.

Dodano po 1 minutach:

Oooooo...już wielu przede mną..... :lol:
Tyle, że wreszcie dobra strona z raportami.

Co do wypłacania zysków to spółka ma pełną dowolność. Może wypłacić i 100% zysku a może nie wypłacić nic.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Coluche
Gaduła
Gaduła

Akhh pisze:Co do wypłacania zysków to spółka ma pełną dowolność. Może wypłacić i 100% zysku a może nie wypłacić nic.
Oczywista oczywistość..... :lol:

Najsłynniejsza to KGHM....10-12% zawsze wpadnie....Przez parę lat tylko trzymam i powiększam pakiet a dyw mi zawsze wpada.Znaczy coś tam sprzedam jak wysoko i dokupię jak niżej.Bywa że na odwrót.... :mrgreen:

Cadermo

Czyli jednym słowem nei jest tak ,że kupuję sobie 10 % warzywniaka na moim osiedlu (taki tam przykład ,dajmy na to ,że jest notowany na gpw :D ) i co rok pobieram 10 % zysków firmy?

Coluche
Gaduła
Gaduła

Jak warzywniak nie przeznaczy zysku na dywidendę to gucio dostaniesz.Ale jak wykupisz niezły pakiet tego zieleniaka to sam możesz głosować na Wlanym za przeznaczeniem zysku na dyw. :lol:

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Cadermo pisze:Czyli jednym słowem nei jest tak ,że kupuję sobie 10 % warzywniaka na moim osiedlu (taki tam przykład ,dajmy na to ,że jest notowany na gpw ) i co rok pobieram 10 % zysków firmy?
Tylko garstka firm wypłaca dywidendę. Jest ich około 30 a na gpw mamy coś około 435 spółek dlatego ważywniaki z pewnością nie wypłacają.. Zazwyczaj zamiana wartości akcji jest znacznie większa niż dywidenda[np KGHM w skali roku] w ogóle nie ma porównania. Ciężko więc grać pod nią. Lub trzymać długoterminowo pomijając zmiany kursu.

Należy posiadać akcje w dniu nabycia prawa do dywidendy. Po tym dniu wiele osób sprzedaje ponieważ prawie zawsze akcje spadają, więc jeśli chcesz inwestować pod to to ciężka sprawa. Kurs zazwyczaj dyskontuje wypłacaną dywidende. I osoby które się nie załapały mogą skorzystać z tej przeceny.

Jeśli chcesz inwestować kasę by zgarniać zysk z czyjegoś biznesu [bo tak to zrozumiałem] to najlepiej poczytaj o giełdzie amerykańskiej [a właściwie dwóch] tam mamy spółki które cechuje duża stabilność a dywidende wypłacają Ci co miesiąc. Tam jest sens tworzyć portfel na dłuższy czas.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Cadermo

profession pisze:dywidende wypłacają Ci co miesiąc
Ale jeśli zyski z dywidend są podobne do tych polskich to chyba nie ma sensu się tym interesować. Czyli zostaje dogadać się ze znajomym ,który ma dobrą firemkę i podpiać się pod niego kupując udziały i od ilosci udziałów ciągnąć swój cash. :roll:

ODPOWIEDZ