Głosowanie na najlepszego brokera - 2 edycja

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
FiXator
Stały bywalec
Stały bywalec

Kandydatury

Nieprzeczytany post autor: FiXator »

Proponuję ponowić głosowanie na najlepszego brokera.

Wiele osób, zwłaszcza początkujących, ciągle pyta, który broker jest najlepszy i polecany.

Pojawiło się też kilku nowych brokerów.

Proponuję podać kandydatury, a miejmy nadzieję, że pan moderator stworzy odpowiednią ankietę.

Zapowiada się ciekawie.

Dodano po 21 minutach:

Zacznę od najbardziej znanych i opisywanych na tym forum. Jak coś pominę, proszę dodać:

Admiral Markets
Deutsche Bank FX
FXPro
EFIX POLSKA
Saxo Bank
AvaFX
TMS BROKERS
ODL Seciurities
IDM TRADER
GAIN Capital Group
FX Clearing
MIG Investment
Alpari
BroCompany
Marketiva
Activtrades
ACM
Instaforex
Tradeview Forex

Jakieś inne kandydatury na najlepszego brokera?
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.

mwojt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mwojt »

Proponuję dodać jeszcze FXCM. Wiarygodny i całkiem ok dla początkujących ze względu na darmowy FX Power Course, kontakt z instruktorami poprzez forum i od niedawna e-mail.

Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Myślę że trzeba zacząć od UBS to podstawa.D/B jak pisałeś,SAXOBANK,PLATFORMA FX currenex,IB,MBT,GFT,brokerów i banki z UK ,czy Benelux.Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
FiXator
Stały bywalec
Stały bywalec

Co broker proponuje

Właśnie, warto by dodać, dlaczego głosujemy na danego brokera albo co ma on do zaoferowania. Ale nie jest to koniczne, bo tylko skomplikuje sprawę. Im prościej, tym lepiej.

Ale warto, by lista zawierała dużą liczbę brokerów. Poprzednia zawierała tylko garstkę.
FX CLEARING - 1 pip spreadu, depozyt $1, mini 0.1, mikro 0.01 i nanoloty 0.0001, polska obsluga, konta w PLN, dzwignia 1:500, Moneybookers, PayPal.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

FiXator pisze:Admiral Markets
Deutsche Bank FX
FXPro
EFIX POLSKA
Saxo Bank
AvaFX
TMS BROKERS
ODL Seciurities
IDM TRADER
GAIN Capital Group
FX Clearing
MIG Investment
Alpari
BroCompany
Marketiva
Activtrades
ACM
Instaforex
Tradeview Forex
czy pominiecie XTB bylo celowe z Twojej strony :)

Awatar użytkownika
FiXator
Stały bywalec
Stały bywalec

XTB

Nie, po prostu przejęzyczenie.

moto_bandyta
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: moto_bandyta »

no z checia zobacze wyniki tej ankiety.
A XTB to chyba nie ma co dodawac z tego co czytalem ;)

Awatar użytkownika
FiXator
Stały bywalec
Stały bywalec

Sprawy tworzenia ankiety

Napisałem w tej sprawie do pana moderatora i powiedział, że w razie czego się tym zajmie, jedynie trzeba wybrać kandydatów.

Ja nie jestem facetem od marketingu i nie wiem jak takie ankiety się tworzy.

Po pierwsze chodzi o to, by forumowicze mieli rozeznanie, którzy brokerzy są polecani i dlaczego. Bo co chwila ktoś pyta: Jakiego brokera polecacie, i co chwila inna odpowiedź. A chodzi o to, by były to odpowiedzi subiektywne i dzielone przez większe grono ludzi.

Co ja proponuję:

1. Stworzyć sporą listę brokerów, ile się da, może 50 lub 60, bo ostatnim razem było może z 15 lub 20 i nie było na kogo głosować.
2. Nie tylko dać wybór najlepszego brokera, ale raczej obok niego postawić możliwość jego ocenienia, tak jak na wątkach o poszczególnych brokerach, może 3 możliwości wystarczą: Polecam, Przeciętny, Odradzam.
Chodzi o to, że powiedzmy w XTB 2.000 osób ma konta, 500 jest zaowolonych a 1500 nie, i jak te 500 zagłosuje na XTB, to wyjdzie, że to jest najlepszy broker, co chyba nie jest prawdą.
3. Trzeba by wziąć więc procentą "polecalność", czyli zagłosuje na Alpari 100 osób, a 30 jest zadowolonych, to to da jakiś obraz, a nie sama goła liczba 30.
4. Bo np. te 1500 niezadowolonych osób z XTB to co ma zrobić? Nie zagłosuje na XTB jako najlepszy broker, a na innego też nie zagłosuje, bo nie ma u innych kont, więc niech zagłosuje, że jest ten broker taki sobie lub kiepski.
5. Z tego co wiem, w ankietach najmniejsza reprezentatywan liczba jest 30. Więc będą brane pod uwagę tylko te kandudatury, gdzie przekroczona zostanie dana liczba głosów. No bo jak np. na Gomarkets zagłosuje 3 osoby i wszystkie będą zadowolone, to da to 100% zadolenia i będzie to najlepszy broker, co też może nie być prawdą.
6, Trzeba by wybrać jakiś termin składania kandydatur, np. powiedzmy do końca miesiąca i termin głosowania, np. 2 lub 3 miesiące. Oczywiście jedna osoba może głosować na jednego brokera tylko raz, ale np. może zagłosować na kilku brokerów, jeśli ma np. konta u 3, 5 itp. brokerów. Może maksymalnie ograniczyć do 10, bo wtedy ta osoba może robić specjalnie bajzel u innych brokerów, żeby podrasować swojego ulubionego.
7. Jak już wyniki będą znane po kilku miesiącach, warto by wtedy zrobić tabelę mówiącą, co dany broker sobą reprezentuje, np. jaki mnimalny depozyt, spready, kraj, obsługa, przelewy drogie czy tanie, itp. To można ustalić potem.
8. Jak ktoś ma inne propozycje, co z tym fantem zrobić, to zapraszam do dyskusji.
9. Po pierwsze to takie głosowanie to fajna zabawa, ale też daje nowym graczon i tym co chcą zmienić brokera, bo są niezadowoleni jakieś informacje, którego brokera brać pod uwagę i dlaczego.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Nakomplikowałeś... rozrysuj mi to i pokaż jaki system ankiet to pociągnie?
Z tego co piszesz samo głosowanie jest dość zamotane. Bo wybrać jednego najlepszego, czy ocenić każdego osobno? Z tego co widzę, lepiej ocenić każdego osobno. A potem wybrać najlepsze wyniki. Czyli ten na którego najwięcej osób głosowało i ma najwięcej na plus.
Sporo roboty, na takie zabawy to mam czas dopiero w czerwcu, chyba że ktoś inny jest chętny zrobić to szybciej.

Jestem otwarty na wszelkie propozycje o ile są one wykonalne w jakimś systemie ankiet. I są w miarę zgodne z technikami statystycznymi.

Ja bym to zrobił tak:
Podgląd ankiety, taki testowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trade what you see, NOT what you hear or think

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Bardzo dobry temat :roll: .Bez takich banków i brokerów jak UBS,FX currenex,DB,GFT,SAXOBANK,IB,ABN-Amro,banki z UK,ABN ,ACM,banki z USA to nie ma za bardzo sensu ponieważ dyskusja i porównania będą na poziomie AM,IDM,TMS,XTB :oops: .Natomiast jak uda się temat rozruszać w stosunku do tych brokerów co napisałem to będziemy mieć prawdziwy uniwersytet w tym temacie :569: .Tego Wam i sobie życzę :PPP .Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ