Mam nadzieję, że to właściwy dział

Interesuje mnie jak wygląda biznes brokera MM od środka - jakie on świadczy usługi oprócz bycia MM dla klientów detalicznych
- czy świadczy usługi doradcze/analityczne dla klientów VIP/korporacyjnych (czasem mam wrażenie, że niektóre analizy dla detalicznych robione są "na odpieprz", bo analityk pewnie jest zajęty innymi czynnościami - w domyśle takimi analizami, za które broker dostaje kasę bezpośrednio lub w koszcie obsługi klienta lub w generowanym ruchu przez takiego klienta)?
- czy broker MM sam zarabia na rynku walutowym (grając przeciwko swoim klientom lub na własny rachunek) lub wykonując inne operacje finansowe (jakie)?
- czy broker może sam wystawiać opcje binarne, które potem są oferowane klientom?
- co jeszcze innego robi (na czym zarabia)
Najbardziej zależy mi na info od insiderów, bo plotki i oskarżenia pod adresem brokerów tworzone prze sfrustrowanych przegrywających klientów mnie nie za bardzo interesują. Wiele osób tu na forum pracowało/pracuje w XTB lub u innych brokerów. Chętnie bym poczytała zatem ich uwagi.
Jeśli ktoś wrzuci linki do książek, artykułów, raportów itp. na ten temat, to też się nie pogniewam.
Dziękuję