Zbiór porad dla mnie :)

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
nazarek88
Stały bywalec
Stały bywalec

Zbiór porad dla mnie :)

Nieprzeczytany post autor: nazarek88 »

Witam wszystkich. Dzialam na forexie od niespelna poltorej miesiaca. Wiem ze nie wiem nic i moja swiadoma niekompetencja zamienia sie w glod wiedzy. Mam mase pytan i zdaje sobie sprawe ze jestem jak jeden z wielu.
Nie zmienia to faktu ze jestem coraz bardziej zafascynowany mozliwosciami tego rynku i w pelni swiadomie na tym teraz chce sie skupic.
Zauwazylem ze najlepiej mi wychodzi skalpowanie. Ciekawe ze jak zaczolem takie krotkie pozycje zajmowac, nie znalem nawet tego terminu. Poprostu nie moglem sie powstrzymac od wejscia na rynek takze wraz z gra zaczelem sie dopiero edukowac ale na szczescie nie ponioslem destrukcyjnych strat. Gdyby nie pewne bledy spowodowane zmeczeniem albo uniesieniem chwila to bylbym nawet na spory plus ale to kazdy tak moze powiedziec i wlasnie tego trzeba sie wystrzegac. Coraz lepiej sobie radze psychicznie (przesypiam noce) i od przyszlego tygodnia zalozylem sobie wchodzic w rynek tylko gdy jestem tego pewien. Na razie zapewne troche szaleje jak np w piatek mialem 40 tranzakcji. Traktuje to jako nauke bo jak wychodze na 0 plywajac na tych niespokojnych wodach zajmujec sie tematem dopiero od poltorej miesiaca to chyba niezle? Jestem otwarty na kazda krytyke. Na razie na 334 pozycje 271 "wygrane" (statystyki dopiero dzis zobaczylem bo wczensiej tego nie podliczalem) to daje mi to do myslenia ze skalpowanie to moze moja dzialka. Bez zadnej ksiazkowej analizy dzialam tylko na czuja pracy wykresu.
Obecnie zamieskzuje w UK i uzywam Admiral Markets przy dzwigni 1:100
Tutaj tmoj profil do wgladu

https://www.myfxbook.com/portfolio/nazar/1664248

Dodatkowo zauwazylem ze dobrze jest czekac na wieksze eventy w danej parze walutowej jak np USD/CAD w piatek.
Bez nawet wiekszej analizy czekajac na wyniki (korzystam z investing.com kalendarz ekonomiczny) dopiero po nich wejsc w rynek dolaczajac do spadku lub wzrostu. Mozna nawet trailing stopa ustawic jak boi sie odbicia ceny i nachapac sie chociaz troche. Gram o chyba duze stawki jak na nowicjusza bo zaczynalem od 0:02 lota, pozniej standardowo 1 lota stawialem a teraz 5. Najzabawniejsze jest to ze jak cos strace zawsze sie zawezme i odzyskam to co stracilem. Chyba nie jestem jeszcze gotowy na zysk (?) dlatego jak jestem na plusie to wtedy jakby lzej wchodze w rynek.
Powiedzcie mi jak bardzo jestem w bledzie? Pozdrawiam :564:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Zbiór porad dla mnie :)

Nieprzeczytany post autor: raposo »

No cóż. Każda strategia, która działa jest dobra, o ile faktycznie działa w długim terminie. To czy jest ryzykowna i jak bardzo zależy już od Ciebie i pytanie czy Ci to pasuje (czy tak samo byś grał na koncie rzeczywistym). Nie będę analizował Twoich transakcji, bo nie mam na to czasu ale mam wrażenie, że wolumen pozycji dobierasz ciut losow lub nie masz tu jakiejś konkretnej, jasno sprecyzowanej metodologii. A to błąd, który kiedyś się zemści. Kontrola ryzyka to zdecydowanie najważniejsza rzecz w handlu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Liwia
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Liwia »

Wiem o forexie w sposób świadomy tyle, co gęś o filharmonii. Doskonale zatem umiem wczuć się w Twoje rozterki :)
I drugi raz w dniu dzisiejszym na forum napiszę, że dla początkujących, którzy choć trochę się orientują w sprawie (to ważne, bo w linkowanym wątku wypowiadają się też tacy, co imo nie mają pojęcia o fx-mechanizmach), obowiązkowym wątkiem powinien być ten:
http://forex-nawigator.biz/forum/czarny ... 20czwartek
Bo na nic narzędzia, wskaźniki i inne wynalazki, jeśli człowiek nie rozumie na co się decyduje.
Boleśnie i z życia pokazane jest, jak w ekstremalnej sytuacji można mocno oberwać na fx a komfort psychiczny związany z różnymi zabezpieczeniami jest złudny.

A matematycznie (choć jak mówię, gęś jestem a nie znawca) to jeśli na 334 operacje, 271 zakończyło się na plusie a mimo to wychodzisz w okolice zera powinno skłonić Cię do myślenia, bo oznacza, że prawdopodobnie masz problem.
Policz. Wygrałeś 271 razy, przegrałeś 63. 271:63= 4,3 co oznacza, że statystycznie każda pozycja stracona jest o 430% wyższa niż wygrana :idea:
I na tym poprzestanę, mądrzyć już się nie będę, wnioski wyciągniesz adekwatne do swojej sytuacji.
act to make a impact

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

nazarek88 pisze:Witam wszystkich. Dzialam na forexie od niespelna poltorej miesiaca.
Gratuluję rozrzutności. Machasz kilkoma lotami na zlecenie w tak krótkim czasie. Niejeden siedzący latami nie robi takiego wolumenu jak Ty. Przy 80% skuteczności masz prawie 50% straty. Nie kontrolujesz i nie akceptujesz ryzyka.

Idziesz dokładnie tą drogą:

http://forex-nawigator.biz/forum/od-100 ... 22917.html

Poczytaj trochę ten temat. Tam jest dużo odpowiedzi na to co robisz i o czym myślisz.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Liwia pisze:Wiem o forexie w sposób świadomy tyle, co gęś o filharmonii. Doskonale zatem umiem wczuć się w Twoje rozterki :)
I drugi raz w dniu dzisiejszym na forum napiszę, że dla początkujących, którzy choć trochę się orientują w sprawie (to ważne, bo w linkowanym wątku wypowiadają się też tacy, co imo nie mają pojęcia o fx-mechanizmach), obowiązkowym wątkiem powinien być ten:
http://forex-nawigator.biz/forum/czarny ... 20czwartek
Bo na nic narzędzia, wskaźniki i inne wynalazki, jeśli człowiek nie rozumie na co się decyduje.
Boleśnie i z życia pokazane jest, jak w ekstremalnej sytuacji można mocno oberwać na fx a komfort psychiczny związany z różnymi zabezpieczeniami jest złudny.

A matematycznie (choć jak mówię, gęś jestem a nie znawca) to jeśli na 334 operacje, 271 zakończyło się na plusie a mimo to wychodzisz w okolice zera powinno skłonić Cię do myślenia, bo oznacza, że prawdopodobnie masz problem.
Policz. Wygrałeś 271 razy, przegrałeś 63. 271:63= 4,3 co oznacza, że statystycznie każda pozycja stracona jest o 430% wyższa niż wygrana :idea:
I na tym poprzestanę, mądrzyć już się nie będę, wnioski wyciągniesz adekwatne do swojej sytuacji.
Wbrew temu co sądzisz o sobie i swojej wiedzy bardzo rozsądnie piszesz. Bo jest dokładnie tak :). Widze, że logika i matematyka nie jest ci obca. Jak równiez wyobraźnia i rozsądek. Text Koleżanki dla wszyskich w RAMKE. :564:
Widać nie każda gęś taka znowu "gęś" :)

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

nazarek88 pisze:Witam wszystkich. Dzialam na forexie od niespelna poltorej miesiaca. Wiem ze nie wiem nic i moja swiadoma niekompetencja zamienia sie w glod wiedzy. Mam mase pytan i zdaje sobie sprawe ze jestem jak jeden z wielu.
Nie zmienia to faktu ze jestem coraz bardziej zafascynowany mozliwosciami tego rynku i w pelni swiadomie na tym teraz chce sie skupic.
Zauwazylem ze najlepiej mi wychodzi skalpowanie. Ciekawe ze jak zaczolem takie krotkie pozycje zajmowac, nie znalem nawet tego terminu. Poprostu nie moglem sie powstrzymac od wejscia na rynek takze wraz z gra zaczelem sie dopiero edukowac ale na szczescie nie ponioslem destrukcyjnych strat. Gdyby nie pewne bledy spowodowane zmeczeniem albo uniesieniem chwila to bylbym nawet na spory plus ale to kazdy tak moze powiedziec i wlasnie tego trzeba sie wystrzegac. Coraz lepiej sobie radze psychicznie (przesypiam noce) i od przyszlego tygodnia zalozylem sobie wchodzic w rynek tylko gdy jestem tego pewien. Na razie zapewne troche szaleje jak np w piatek mialem 40 tranzakcji. Traktuje to jako nauke bo jak wychodze na 0 plywajac na tych niespokojnych wodach zajmujec sie tematem dopiero od poltorej miesiaca to chyba niezle? Jestem otwarty na kazda krytyke. Na razie na 334 pozycje 271 "wygrane" (statystyki dopiero dzis zobaczylem bo wczensiej tego nie podliczalem) to daje mi to do myslenia ze skalpowanie to moze moja dzialka. Bez zadnej ksiazkowej analizy dzialam tylko na czuja pracy wykresu.
Obecnie zamieskzuje w UK i uzywam Admiral Markets przy dzwigni 1:100
Tutaj tmoj profil do wgladu

https://www.myfxbook.com/portfolio/nazar/1664248

Dodatkowo zauwazylem ze dobrze jest czekac na wieksze eventy w danej parze walutowej jak np USD/CAD w piatek.
Bez nawet wiekszej analizy czekajac na wyniki (korzystam z investing.com kalendarz ekonomiczny) dopiero po nich wejsc w rynek dolaczajac do spadku lub wzrostu. Mozna nawet trailing stopa ustawic jak boi sie odbicia ceny i nachapac sie chociaz troche. Gram o chyba duze stawki jak na nowicjusza bo zaczynalem od 0:02 lota, pozniej standardowo 1 lota stawialem a teraz 5. Najzabawniejsze jest to ze jak cos strace zawsze sie zawezme i odzyskam to co stracilem. Chyba nie jestem jeszcze gotowy na zysk (?) dlatego jak jestem na plusie to wtedy jakby lzej wchodze w rynek.
Powiedzcie mi jak bardzo jestem w bledzie? Pozdrawiam :564:
Wkrótce wszystko to co zauważyłeś, to co się Tobie wydaje, czego jesteś prawie, albo całkowicie pewien straci na znaczeniu i trzeba będzie zacząć od początku...

Pozdrawiam
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

podaję Ci na tacy Graala: formacje świec japońskich + gra zgodna z trendem (wyższe dołki i wyższe szczyty w przypadku trendu wzrostowego lub niższe dołki i niższe szczyty w przypadku trendu spadkowego) ;)

poczytaj sobie o metodzie HH/HL LH/LL bo to najprostszy sposób żeby dobrze zarabiać, aczkolwiek wymaga trochę praktyki i obycia z wykresem :)

pamiętaj o jednym - system ma być maksymalnie prosty, bo na forexie wszystko to co jest banalne działa najlepiej ;)

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

freakout pisze: pamiętaj o jednym - system ma być maksymalnie prosty, bo na forexie wszystko to co jest banalne działa najlepiej ;)
Dokładnie tak
Nie utrudniać sobie życia, nie robić z wykresu choinki i rozumieć to co się widzi i wykorzystuje.
Im prostrze i przejżyste narzędzia tym bezpieczniej i bardziej klarowne wyniki... bardziej usystematyzowane.
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Popieram metode HH\HL LL\LH, ale na wykres swiecowy radze nie patrzec.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

Liwia pisze: A matematycznie (choć jak mówię, gęś jestem a nie znawca) to jeśli na 334 operacje, 271 zakończyło się na plusie a mimo to wychodzisz w okolice zera powinno skłonić Cię do myślenia, bo oznacza, że prawdopodobnie masz problem.
Po za zyskiem, stratą mamy jeszcze coś takiego jak zarządzanie pozycją i zarządzanie kapitałem.

Zacznijmy od zarządzania pozycją. Otwierasz nie wyobrażalnie duże pozycje względem depozytu.Gdy zaczynałem 10 lat temu również w ciągu miesiąca przeszedłem z 0.01 lota na 5.Wynik tego zabiegu nie jest dla nikogo tajemnicą. -2000zł w ciągu 4 tygodni.
Zarządzanie pozycją polega na odpowiednim doborze wielkości pozycji względem naszego systemu gry, wielkość pozycji względem fluktuacji cenowych w danych przedziale czasowym. Odpowiednia ilość zawartych pozycji jednocześnie zachacza już o zarządzanie kapitałem.Na rynku ważna jest regularność i systematyczność. Powielanie do bólu stałych procesów i warunków. (w przypadku osiągnięcia regularnych zysków). W przypadku nie ujednolicenia swojej koncepcji należy możliwie jak najmniejszym lotem zawierać treid`y z rynkiem. Gdyż pilnujemy by nasza amunicja nie zamokła.Możemy posiadać naprawde dobry zestaw do walki z rynkiem natomiast zmiana uwarunkowań i naszego podejścia nie zmieni nic a może tylko zaszkodzić.

Zarządzanie kapitałem jest równie ważne.Każdy trader indywidualnie dobiera poziom ryzyka na które jest sobie w stanie pozwolić. Jeden uzna próg (granice) na poziomie 5% depozytu... inny 3%. Dla przykładu nie inwestuje więcej niż 2% depozytu ?Dlaczego akurat 2 a nie 5 ? dlatego, że przebadałem swój system 20 lat wstecz na wielu rynkach i wyciągnąłem wnioski które mówią iż seria błędnych decyzji pod rząd na 3 głównych rynkach jakich gram wynosi 10
10x2=20% depozytu; 10x5=50% depozytu. Na takie straty się nie godzę. Chronie maksymalnie swoje pozycje i zabezpieczam kapitał. Zabezpieczam istniejące pozycje w celu maksymalizacji zysku i minimalizacji ryzyka. Dlatego zejdź z tych 5 czy 10 lotów na ziemię, gdyż prędzej czy później na nią spadniesz,,,a po co ?
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

ODPOWIEDZ