Od kilku tygodni usiłuję zrozumieć zasady działania i zawierania transakcji jakie oferuje rynek Forex. Nie jest to prosty temat, ale staram się dowiedzieć dużo i codziennie zgłębiać tę wiedzę w celu późniejszego inwestowania realnych pieniędzy na rynku walutowym.
Mianowicie przedstawię moje pytanie na zasadzie przykładu:
Mam na koncie 1000zł. Kupuję EUR/USD powiedzmy po 1,3490, wartość 0,1 lota, wymagany depozyt przy zakładanej dźwigni 100:1 wyniesie 100Euro, czyli ok. 423zł (Margin). Po otwarciu tej pozycji wartość Equity wyniesie 1000zł +/- zmiana wartości EUR/USD. W tym przypadku 1 pips to 1$. Zakładajać, że broker ustawił poziom Stop Out na poziomie Equity, który wynosi 50% wartości depozytu (czyli ok.211,5zł). Rozumie, że przy tej lub niżej wartości Equity pozycja zostaje zamknięta? To oznacza, że mogę ponieść startę rzędu (1000-211,5=788,5zł), czyli jakieś 252$. Zakładając, że 1pips to 1$ to kurs EUR/USD może obsunąć się aż o 252 pipsy zanim transakcja zostanie zamknięta? Trochę mi się nie chce wierzyć...
Będę wdzięczny jeżeli ktoś doświaczony wypowię sięna ten temat, czy dobrze rozumuję zasadę zawierania transakcji.
-- Dodano: 30 wrz 2013, 08:52 --
Bardzo proszę o skorygowanie mojego myślenia, czekam z niecierpliwością na to by móc co raz bardziej świadomie grać na demie