Zasada przeprowadzenia transakcji - pytanie od amatora

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Zasada przeprowadzenia transakcji - pytanie od amatora

Nieprzeczytany post autor: arkopolo07 »

Witam,
Od kilku tygodni usiłuję zrozumieć zasady działania i zawierania transakcji jakie oferuje rynek Forex. Nie jest to prosty temat, ale staram się dowiedzieć dużo i codziennie zgłębiać tę wiedzę w celu późniejszego inwestowania realnych pieniędzy na rynku walutowym.
Mianowicie przedstawię moje pytanie na zasadzie przykładu:

Mam na koncie 1000zł. Kupuję EUR/USD powiedzmy po 1,3490, wartość 0,1 lota, wymagany depozyt przy zakładanej dźwigni 100:1 wyniesie 100Euro, czyli ok. 423zł (Margin). Po otwarciu tej pozycji wartość Equity wyniesie 1000zł +/- zmiana wartości EUR/USD. W tym przypadku 1 pips to 1$. Zakładajać, że broker ustawił poziom Stop Out na poziomie Equity, który wynosi 50% wartości depozytu (czyli ok.211,5zł). Rozumie, że przy tej lub niżej wartości Equity pozycja zostaje zamknięta? To oznacza, że mogę ponieść startę rzędu (1000-211,5=788,5zł), czyli jakieś 252$. Zakładając, że 1pips to 1$ to kurs EUR/USD może obsunąć się aż o 252 pipsy zanim transakcja zostanie zamknięta? Trochę mi się nie chce wierzyć...

Będę wdzięczny jeżeli ktoś doświaczony wypowię sięna ten temat, czy dobrze rozumuję zasadę zawierania transakcji.

-- Dodano: 30 wrz 2013, 08:52 --

Bardzo proszę o skorygowanie mojego myślenia, czekam z niecierpliwością na to by móc co raz bardziej świadomie grać na demie :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Zasada przeprowadzenia transakcji - pytanie od amatora

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wszystko dobrze napisałeś :). Więc może powiedz dlaczego nie chce Ci się w to wierzyć?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Nie chciało mi się w to wierzyć, ponieważ daje to ogromny poziom "bezpieczeństwa" jeżeli tak to można nazwać. Kurs EUR/USD może spaść aż o 2,52 centa, a to jest jak na forex bardzo duży ruch, który chyba nie zdarza się często i gwałtownie. Ostatnio chyba duży ruch był obserwowany kiedy Bernanke nie ograniczył programu QE3, wtedy nie pamiętam ile, ale eurodolar wystrzelił ostro w górę coś chyba ok. 2-3 centy.
Chciałem się upewnić, bo słyszałem dużo opinii o tym jak szybko można stracić depozyt zabezpieczający, grając przy dużej dźwigni. Lecz dźwignia 100:1 (jak dla mnie dosyć duża) nie jest aż tak niebezpieczna wg mnie. Przez cały ten czas kiedy eurodolar będzie spadał mamy mnóstwo poziomów i okazji na ustawienie kolejnych Stop Lossów.

Mam jeszcze pytanie ostatnio gram wirtualnie na rachunku XTB, na platformie xStation 3.0 i w żaden sposób nie mogę zmienić stopnia dźwigni niezależnie o wielkości lota. Więc wraz ze wzrostem lota zwiększa się jak to jest napisane "efektywna dźwignia". Ale wydaje mi się, że ta efektywna dźwignia jest liczona jakoś inaczej, bo gdy chcę otworzyć pozycję długą na EUR/USD to przy 1 locie wynosi ona ok. 2,6.

Jestem bardzo ciekaw co powiesz na te kwestie
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

To nie dźwignia jest niebezpieczna tylko inwestor, który nie wie jak działa i nie umie się nią posługiwać. Przy tym depozycie i lewarze możesz otworzyć max. 0.2 lota, a to już zmniejsza margines błędu o połowę.

252 pipsy na EURUSD to ani dużo, ani mało - zależy od horyzontu czasowego w jakim grasz. Jednak zauważ, że po takim ruchu jesteś właściwie bankrutem, a grałeś bardzo małą stawką.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Wiem, wiem po takim ruchu jestem bankrutem, ale ja tylko chciałem zobaczyć jaki będzie maksymalny poziom możliwej straty bez zamknięcia pozycji czysto teoretycznie, aby móc to sobie wyliczać. Dla mnie Forex jeżeli kiedyś będę na nim spekulował w realu to będzie raczej bardziej zabawa, oczywiście każda strata boli, ale nie jestem jakiś zachłanny. Dla mnie zysk przy takiej transakcji (o jakiej pisałem w 1 poście) 10$ to mega radość :D, a to jest 10 pipsów ruchu w górę(oczywiście odliczając spread).
Narazie jestem w fazie rozumowania Forexu. Chcę po prostu wiedzieć na jakiej zasadzie są wyliczane te wszystkie poziomy, nie wstarcza mi, że tyle jest i koniec, chcę wiedzieć dlaczego tak jest :) Poziomy Stop Out są zawarte w regulaminie danego brokera? Czy w Forexie występują również poziomy Margin Call?

Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć sytuacje z poprzedniego postu:

Gram wirtualnie na rachunku XTB, na platformie xStation 3.0 i w żaden sposób nie mogę zmienić stopnia dźwigni niezależnie o wielkości lota. Więc wraz ze wzrostem lota zwiększa się jak to jest napisane "efektywna dźwignia". Ale wydaje mi się, że ta efektywna dźwignia jest liczona jakoś inaczej, bo gdy chcę otworzyć pozycję długą na EUR/USD to przy 1 locie wynosi ona ok. 2,6.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Poziomy Stop Out są zawarte w regulaminie danego brokera? Czy w Forexie występują również poziomy Margin Call?
Tak, i tak :). Każdy broker sam definiuje na jakim poziomie Margin levelu działa mechanizm SO i MC.

Za bardzo nie znam platformy XTB więc nie wiem jak wyliczają sobie dźwignię efektywną jednak samego lewaru nie zmienisz, tymbardziej z poziomu platformy. Na wszystkich demach wybierasz lewar w momencie otwierania konta i nie da się tego zmienić, natomiast na rachunkach rzeczywistych, aby dokonać zmiany trzeba kontaktować się z supportem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

P.S. Przy tych poziomach grając 0,2 lota mogę ponieść stratę max. 184 pipsy, więc mniej niż połowę, a przy 0,3 jakieś 116 pipsów dobrze to liczę?

Czyli otwierając rachunek rzeczywisty sam na starcie wybieram jaką dźwignią będe grał tak? W trakcie zawierania transakcji nie moge zmieniać lewara? Widziałem już nieraz np. na youtubie jak podczas zawierania transakcji użytkownik ustawiał sobie niezależnie wielkość lota, lewara

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

arkopolo07 pisze:P.S. Przy tych poziomach grając 0,2 lota mogę ponieść stratę max. 184 pipsy, więc mniej niż połowę, a przy 0,3 jakieś 116 pipsów dobrze to liczę?

Czyli otwierając rachunek rzeczywisty sam na starcie wybieram jaką dźwignią będe grał tak? W trakcie zawierania transakcji nie moge zmieniać lewara? Widziałem już nieraz np. na youtubie jak podczas zawierania transakcji użytkownik ustawiał sobie niezależnie wielkość lota, lewara
A tak, racja, bo zmienia się też wartość Marginu ;). Natomiast 0.3 lota już nie otworzysz przy takim depozycie.

Tak, wybierasz spośród wartości oferowanych przez brokera. Każdy może mieć inne warunki w tym zakresie. Dodatkowo, brokerzy zastrzegają sobie często, że zmiana dźwigni może być dokonywana tylko w momencie kiedy nie mamy otwartych pozycji, bo to rodzi niebezpieczeństwo, że po prost zabraknie nam depozytu i od razu uruchomi SO.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

arkopolo07
Gaduła
Gaduła

Ok. Dzięki wielkie, mam już teraz pewność mojego rozumowania :lol: A jaki wg Ciebie jest najlepszy poziom lewara dla amatora takigo jak ja otwierającego rachunek pierwszy raz? Nie zamierzam póki co otwierać rachunku realnego, ale pytam tak z ciekawości co o tym myślisz? Oraz jakiego brokera polecasz, na jakim Ty grasz, bo pewnie grywasz :D ...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jeśli amator nie wie jak działa lewar to najlepszy jest dla niego 1:1. Jeśli wie i chce nauczyć się z niego korzystać najpierw na demie to nie ma różnicy. Wyznaję zasadę, że im większa dźwignia tym lepiej, bo dzięki temu mogę mieć mniej środków u brokera i mniej jest ich zamrażanych na poczet otwartych transakcji, a praktyka pokazuje, że prawie nikt nie wykorzystuje dźwigni w 100%. Jak ktoś wie jak ona działa i umie jej używać to nawet 1:500 nie będzie stanowić dla niego zagrożenia.

Mam kilka kont realnych ale główne w Dukascopy. Jednak tam mechanizm zabezpieczający wygląda trochę inaczej. Na początek możesz potestować Armada Markets - mają MT4, wiele rodzajów dźwigni i mikroloty więc łatwiej będzie Ci wszystko ogarnąć :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ