Jaką obrać drogę/system?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
swierzak
Bywalec
Bywalec

Jaką obrać drogę/system?

Nieprzeczytany post autor: swierzak »

Witam na forum po raz pierwszy jestem. Przeczytałem pewnie tutaj wszystkim znane książki P. Surdela wiec jako takie ogólne pojęcie mam co i jak. Próbowałem grać na tych systemach opisanych w tej książce ale czytając forum myślę że mało kto na takich gra i wygrywa, może się mylę. Chciałem spytać jaką drogę/system wybrać i się go uczyć żeby kiedyś zacząć wychodzić na plus? Jestem świadom że od razu nic nie ma ale zakładam że mogę poświęcić na to czas i na naukę, a od forumowiczów mam właśnie tylko prośbę i pytanie żeby nie marnować czasu na coś co jest bezsensu... Bardziej mnie interesuję gra typu "daytrading" nie wiem czy dobrze rozumiem znaczenie tego :D chodzi mi żeby dziennie zamykać pozycje tzn. żeby nie był to system długoterminowy wolę bardziej dynamicznie, a może takie coś się nie sprawdza? Więc może ktoś mi postara się powiedzieć jaki system do nauki wybrać, który się sprawdza i jest warto spędzić nad nim czas i się uczyć go? :D z góry dziękuję za pomoc

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Krótko Naked Trading.

Jeżeli chcesz zrozumieć o co tutaj chodzi,graj na suchym wykresie,będziesz doszukiwał się dlaczego tam opór zadziałał,a w innym miejscu już nie,dlaczego tutaj LT sięsprawdziło a w innym miejscu nie.

Gra na wskaźikach w WIEKSZOSCI przypadków powoduje,że nowi gracze idą slepo za tym co wskaźnik pokaże.Krótko -jeżeli nie chcesz stracić czasu graj na czystym wykresie,kilka kresek jak LT,S/R wystarcza.Jako dodatek możesz stosować fibo i formacje świecowe.
To jest maszynka do robienia pieniędzy,pytanie tylko czy zrozumiesz jak ona działa.

Awatar użytkownika
swierzak
Bywalec
Bywalec

Dzięki za zainteresowanie :) Naked Trading czy te linki powinny mi wyjaśnić coś więcej?

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=10118
Gra na wskaźikach w WIEKSZOSCI przypadków powoduje,że nowi gracze idą slepo za tym co wskaźnik pokaże.Krótko -jeżeli nie chcesz stracić czasu graj na czystym wykresie,kilka kresek jak LT,S/R wystarcza.Jako dodatek możesz stosować fibo i formacje świecowe.
Miał bym prośbę tylko o wyjaśnienie co to jest LT,S/R ? I co to jest fibo? Może dla większości banalne ale jak czytam forum to po prostu jeszcze nie znam i nie kojarzę niektórych nazw, skrótów i określeń.
To jest maszynka do robienia pieniędzy,pytanie tylko czy zrozumiesz jak ona działa.
Zakładam że nic nie ma od razu, więc jestem otwarty na naukę i zrozumienie tego a jak pójdzie wyjdzie w praktyce :D

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

LT-linia trendu
S/R- po polsku linie wsparcie i opór.
Fibo-fibonacci.

Proponuje Ci przeczytać książe o podstawach forexu.Na forum znajdziesz też słownik fx,może się przydać.
Choć ja osobiście uczyłem się takich rzeczy/uczę na forum.Czytając wypowiedzi innych,dział dla początkujących,"wszystkei pytanai dozwolone" pojmiesz wiele:)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

swierzak pisze:estem świadom że od razu nic nie ma ale zakładam że mogę poświęcić na to czas i na naukę, a od forumowiczów mam właśnie tylko prośbę i pytanie żeby nie marnować czasu na coś co jest bezsensu..
Nie obraź się, bo to co powiem może wydać się złośliwe.:)

Moim zdaniem, równie dobrze mógłbyś się zapytać:" Słuchajcie, a z kim mam się ożenić?" Takie rzeczy po prostu trzeba wiedzieć, i tyle.:)

Pewnie w tym wątku otrzymasz wiele różnych odpowiedzi, ale jakbyś szukał żony, też znalazłoby się wielu "wujków - dobra rada". Pytanie ile warte są takie podpowiedzi?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

Zobacz co Ci się podoba - na pierwszy rzut oka... estetycznie czasami to jest metoda...
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
ahanook
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ahanook »

od czegokolwiek... i tak prędzej czy później będziesz próbował praktycznie wszystkiego ;)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Witam wszystkich również po raz pierwszy.

Co prawda gram dopiero od miesiąca na realnym koncie, ale wydaje mi się, że podstawy których musisz się trzymać i które można nazwać "systemem" to:

- plan wg, którego wchodzisz do gry i tylko wtedy( jak grasz średnimi to na ich podstawie jak grasz bez wskaźników to na podstawie sygnałów, które zobaczysz na wykresie)

-założenia zysku i straty przed wejściem (czyli np maks strata 10-20 pips i maks zysk np 40 pips

- unikaj wchodzenia na danych dzisiaj był przykład tego jak na teoretycznie" dobre" czyli na dane lepsze od oczekiwań rynek zareagował odwrotnie niż większość sądziła

-stosuj stop loss i unikaj zleceń z palca(chyba, że nie odczuwasz emocji podczas gry)

-jeśli grasz na demo to tylko po to żeby nauczyć się obsługi platformy bo real i demo to dwie różne sprawy

- nie wchodź jak zobaczysz, że cena mocno spadła albo urosła bo wtedy z reguły zawraca i kupujesz górkę albo sprzedajesz dołek ( zwłaszcza jeśli chcesz skalpować).

- zysk, który zdobyłeś przypadkiem bez własnego planu to tak naprawdę strata, która pojawi się niedługo potem

- mówi się aby pozwolić rosnąć zyskom, ale wydaje mi się że niedoświadczony gracz powinien brać "swój" zysk i uciekać( zanim nie nauczy się zarządzać otwartą pozycją itd)

-patrz zarówno na sygnały z systemu jak i ogólną sytuację ekonomiczno polityczną czyli złap ogół

-graj kiedy rynek jest płynny i skup się na jednej parze walutowej

-uważaj na spread, bo niektóre pary mają bardzo duży w porównaniu do głównych par typu Euro USD

-jak widzisz mocny trend to nie graj przeciwko tylko zgodnie z nim czyli zaczynasz od dużego TF np dziennego i schodzisz coraz niżej do np 5 min żeby dokładnie określić wejście zgodnie z wyższym trendem

Wypisałem to na podstawie swoich własnych błędów , które popełniłem w ciągu tego miesiąca Pozdro

Awatar użytkownika
swierzak
Bywalec
Bywalec

Songo89K wielkie dzięki, więc nie pozostaje mi nic innego chyba jak poczytać o tym naked tradingu i zobaczyć co z tego wyjdzie w moim przypadku:)
Nie obraź się, bo to co powiem może wydać się złośliwe.Smile

Moim zdaniem, równie dobrze mógłbyś się zapytać:" Słuchajcie, a z kim mam się ożenić?" Takie rzeczy po prostu trzeba wiedzieć, i tyle.Smile

Pewnie w tym wątku otrzymasz wiele różnych odpowiedzi, ale jakbyś szukał żony, też znalazłoby się wielu "wujków - dobra rada". Pytanie ile warte są takie podpowiedzi?
hehe coś Ty czemu miał bym się obrażać na miękko przyjmuje odpowiedź, widzisz po prostu, niby takie rzeczy się powinno wiedzieć ale kobiety obserwuje od urodzenia a na wykresy patrze się od paru tygodni z tąd moja niewiedza i zmieszanie w tym temacie :D

Zobacz co Ci się podoba - na pierwszy rzut oka... estetycznie czasami to jest metoda...
od czegokolwiek... i tak prędzej czy później będziesz próbował praktycznie wszystkiego Wink
i tak pewnie będzie :)

brother na pewno dużo skorzystam z tego :)

dzięki wam!

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

PA=naked trading to najpewniejszy wybór chyba. Z traderów których znam osobiscie z mojej uczelni i kola naukowego zdecydowana większość która zarabia lub utrzymuje sie z inwestowania na FX to wlasnie za pomocą PA. Niestety to nie jest droga na skróty...
Pieniądze są krwią tego świata...

ODPOWIEDZ