Basketmat - bardzo subiektywnie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Basketmat - bardzo subiektywnie

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Witajcie w moim dzienniku :wink:
Niedługo stuknie mi 19 lat, więc trzeba się brać za budowanie domu i sadzenie drzewa, a na to potrzebne są pieniądze, które mam zamiar zarabiać na forexie. Po co dziennik? Jestem nowy, świeży, młody i głodny sukcesu, ale brak mi okiełznania, wiedzy i samodyscypliny, a poza tym chcę być bogaty i mam nadzieję, że dziennik mi w tym pomoże, szczerze mówiąc liczę na rady/oceny starszych doświadczonych kolegów, :roll:
Na forexie gram od miesiąca, ale dopiero przedwczoraj założyłem sobie konto real na ECN Aliora.
Jeśli chodzi o styl gry, to mam zamiar wzorować się na admkowal (z którym zresztą chodziłem do szkoły, więc pozdrawiam), a co za tym idzie studiować Sama Seidena :wink:
Dlaczego napisałem "styl gry", a nie "strategia"? Może dlatego, że "strategia" kojarzy mi się z wojną, czymś sztywnym i może mało jeszcze wiem, ale mam wrażenie, że gracze foreksowi to bardziej artyści, którzy tworzą własny styl, który chcąc nie chcąc trzeba określić i między innymi ten dziennik ma mi w tym pomóc. Poza tym moim zdaniem wszystko co genialne jest niezwykle proste, dlatego będę dążył do maksymalnej prostoty, bo jak to powiedział p. Schiller "Prostota jest owocem dojrzałości". No i oczywiście zdaję się na intuicję.
Cele:
- określenie stylu
- dyscyplina
- 70% do końca listopada. (aktywa potrzebne do ruszenia własnego biznesu)
- gł. instrument EUR/USD

W załączniku wrzucam obecną sytuację na EUR/USD i moją ocenę sytuacji, zachęcam do odwiedzania i komentowania - każda krytyka jest mile widziana.

Od czasu do czasu będę wrzucał złote myśli :>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

- 70% do końca listopada
Dla mnie to kosmos, ale jak chodziłeś z Adamem do szkoły to kto wie...
ech...

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

basketmat pisze:więc trzeba się brać za budowanie domu i sadzenie drzewa
Mało ciekawe, lepiej zajmij się robieniem syna.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Fesiek pisze:
- 70% do końca listopada
Dla mnie to kosmos, ale jak chodziłeś z Adamem do szkoły to kto wie...
No właśnie to nie wszystko, zazwyczaj jeden w klasie odnosi sukces wiec może sie okazać że limit wyczerpany :p

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nie chodziliśmy razem do klasy :wink:
70% - może to rzeczywiście dużo, ale na swoją obronę mam to, że na demo zrobiłem w ostatni tydzień 900 pipsów 8)
Ale z tego co widzę, konto real to w ogóle inna bajka.

No cóż pierwsza noc za mną i pierwszy S/L, błąd zrobiłem taki, że chciałem użyć poziomu, który już raz został użyty(tak mi się wydaje).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Oj, mój błąd :) tak czy inaczej życze powodzenia i oczywiście będe zaglądał :)

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Przeglądałem pary walutowe, szukając jakiejś klarownej sytuacji i dobrego wejścia i trafiłem na AUD/NZD. Wydaje mi się, że na 4h widać dobrze, że się robi formacja głowy ramion, ale z drugiej strony na wykresie jednodniowym mam wrażenie, że bessa została zatrzymana. Musiałby zostać przebity ten najniższy poziom, który zaznaczyłem. Szukam coś z analizy fundamentalnej, ale niestety nie znam sytuacji w obu krajach, a np. to, że 11 października będzie CPI, to nic mi to nie mówi. Tutaj : http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 3&start=70 kol. murdock pokazuje, że NZD się ożywia i z kolei tutaj http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=150 pokazuje, że AUD robi to samo, ale jak tak patrzę na oba wykresy to kiwi jest bardziej agresywne, co może obronić moją tezę.
Proszę o sugestie

:wink:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Gdy jesteśmy w trendzie cena porusza się impulsem w zgodzie z trendem po czym następuje korekta. Taki kształt tworzy falę, gdy na rynku nie ma już wystarczającej siły aby ruchem w kierunku trendu zbudować następną falę wyżej ( lub niżej w trendzie spadkowym ) od poprzedniej. Wtedy taki kształt nazywa się głową i ramionami czy odwróconą głową i ramionami ( w trendzie spadkowym ). Póki co dla mnie nie ma tam trendu na h4 ale pewnie zastanawiałbym się nad wejściem ( s ) po pin barze 30 IX. W tym miejscu wydaje mi się mało atrakcyjna.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

RoLudlum dzięki za leckcję, właśnie zastanawiałem się jakie ta formacja może mieć odzwierciedlenie w głowach traderów :wink:

:idea: Czas na pierwsze wnioski:
- Jak nie wiem gdzie postawić S/L i TP, a chcę otworzyć pozycję, to lepiej żebym zrobił coś pożytecznego np. pozmywał naczynia, albo 10 pompek.
- Moje romantyczne wyobrażenie o traderze-artyście zweryfikowało życie- trader musi być jak maszyna.
- Co za tym idzie, muszę się wyzbyć emocji, które mną dzisiaj miotały: 15 minut medytacji przed każdym włączeniem platformy.
- Muszę mieć większe zaufanie do intuicji, już dzisiaj mi podpowiedziała genialny trade, ale świadomy rozum mówił "nie, to nie ma sensu", jak się okazało parę minut później był tam dobry poziom do krótkiego wejścia.
Niby wszystko oczywiste, ale dopóki nie dostanie się po własnym portfelu, to nie wejdzie do krwi.
To chyba na tyle.
Pozdrawiam

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Co sie dzieje z admkwalem? Nie wiedze go ostatnio zeby sie udzielał na forum.

ODPOWIEDZ