Jakiś czas temu wpadł mi do głowy genialny pomysł na skrypt, ale obawiam się że MT4 jest na tyle "proste" że czegoś takiego nie da się (chyba) napisać

Chętnie zapoznam się z opinią zaawansowanego programisty

Pozdrawiam,
freakout
aha, rozumiempor. Borewicz pisze:Nie wiem jak z zaznaczaniem obiektów (nie znam zbytnio MQL'a), ale wyszukiwanie da się zrobić na pewno. To nie jest nic skomplikowanego. Musisz jedynie sprecyzować co to znaczy podobna świeca.
Świeczkę można zdefiniować poprzez 3 liczby (wysokość, otwarcie, zamknięcie) gdzie:
1) wysokość - to różnica między wartością maksymalną a minimalną (np. w pipsach lub punktach lub względem jakiejś miary (np. wysokości całej formacji - i to uważam za najlepszą reprezentację)
2) otwarcie to liczba z zakresu [0; 1] która określa gdzie znajduje się punkt otwarcia względem ekstremów świeczki
(jeżeli ma wartość 0 to open == low, jeżeli ma wartość 1 to open == high, 0.5 - otwarcie znajduje się w połowie drogi między low high itd.)
3) zamknięcie - analogicznie jak otwarcie
W ten sposób masz jednoznacznie zdefiniowaną świeczkę. Możesz stwierdzić, że świeczki są podobne jeżeli ich składowe różnią się np. co najwyżej o 10%-20%, a cała formacja świecowa jest podobna do wzorca jeżeli jej poszczególne świeczki są podobne do kolejnych świeczek ze wzorca. Ja bym to mniej więcej tak zrobił. Podejrzewam, że są nawet gotowe skrypty do tego.
Na początek spróbuj tego wskaźnika. Wtedy się przekonasz, że nie sam kształt ale położenie na wykresie ma kluczowe znaczenie dla prawdopodobieństwa skuteczności formacji.freakout pisze:aha, rozumiempor. Borewicz pisze:Nie wiem jak z zaznaczaniem obiektów (nie znam zbytnio MQL'a), ale wyszukiwanie da się zrobić na pewno. To nie jest nic skomplikowanego. Musisz jedynie sprecyzować co to znaczy podobna świeca.
Świeczkę można zdefiniować poprzez 3 liczby (wysokość, otwarcie, zamknięcie) gdzie:
1) wysokość - to różnica między wartością maksymalną a minimalną (np. w pipsach lub punktach lub względem jakiejś miary (np. wysokości całej formacji - i to uważam za najlepszą reprezentację)
2) otwarcie to liczba z zakresu [0; 1] która określa gdzie znajduje się punkt otwarcia względem ekstremów świeczki
(jeżeli ma wartość 0 to open == low, jeżeli ma wartość 1 to open == high, 0.5 - otwarcie znajduje się w połowie drogi między low high itd.)
3) zamknięcie - analogicznie jak otwarcie
W ten sposób masz jednoznacznie zdefiniowaną świeczkę. Możesz stwierdzić, że świeczki są podobne jeżeli ich składowe różnią się np. co najwyżej o 10%-20%, a cała formacja świecowa jest podobna do wzorca jeżeli jej poszczególne świeczki są podobne do kolejnych świeczek ze wzorca. Ja bym to mniej więcej tak zrobił. Podejrzewam, że są nawet gotowe skrypty do tego.czyli jeżeli mam przykładowo obok siebie 2 świeczki - młotek i doji, to skrypt jako podobne świece może uznać takie które mają np. knoty dłuższe o 10 pips lub w przypadku młotka właściwe ciało świecy większe o 10 pips? bo chodzi o to że kształtem świec podobnych do siebie jest bardzo dużo, a problem tkwi tylko i wyłącznie w długości knotów i ciał danych świeczek
gdyby dało się zastosować jakiś filtr lub gdyby skrypt sam z siebie szukałby podobnych formacji nie zważając na długość świec tylko ich formę to byłoby ok
Te różnice raczej wyrażałbym w procentach, ale co jest najlepsze i tak wyszłoby w praniu.freakout pisze: aha, rozumiemczyli jeżeli mam przykładowo obok siebie 2 świeczki - młotek i doji, to skrypt jako podobne świece może uznać takie które mają np. knoty dłuższe o 10 pips lub w przypadku młotka właściwe ciało świecy większe o 10 pips? bo chodzi o to że kształtem świec podobnych do siebie jest bardzo dużo, a problem tkwi tylko i wyłącznie w długości knotów i ciał danych świeczek
gdyby dało się zastosować jakiś filtr lub gdyby skrypt sam z siebie szukałby podobnych formacji nie zważając na długość świec tylko ich formę to byłoby ok
owszem - miejsce w którym znajduje się dana świeczka ma znaczenie ale nie dla mnieJAREK67 pisze:Na początek spróbuj tego wskaźnika. Wtedy się przekonasz, że nie sam kształt ale położenie na wykresie ma kluczowe znaczenie dla prawdopodobieństwa skuteczności formacji.