Similar Candles - skrypt

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Similar Candles - skrypt

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Witam,

Jakiś czas temu wpadł mi do głowy genialny pomysł na skrypt, ale obawiam się że MT4 jest na tyle "proste" że czegoś takiego nie da się (chyba) napisać :P Skrypt miałby działać w taki o to sposób iż po zaznaczeniu 1, 2 lub więcej świec wyszukiwałby wszystkie podobne formacje na wykresie i zaznaczał je np. prostokątem :) I w tym momencie zaczynają się schody - czy mql w ogóle posiada taką funkcję wyszukiwania obiektów na wykresie? Właściwe ciała świec, knoty, itd. podejrzewam że dałoby się jakoś zdefiniować ale co z resztą? :roll:

Chętnie zapoznam się z opinią zaawansowanego programisty :)

Pozdrawiam,
freakout

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Re: Similar Candles - skrypt

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Tak, da się to zrobić bez większego problemu przy pomocy MQL.

-- Dodano: pn 18-08-2014, 17:30 --

Tak, da się to zrobić bez większego problemu przy pomocy MQL.

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Nie wiem jak z zaznaczaniem obiektów (nie znam zbytnio MQL'a), ale wyszukiwanie da się zrobić na pewno. To nie jest nic skomplikowanego. Musisz jedynie sprecyzować co to znaczy podobna świeca.
Świeczkę można zdefiniować poprzez 3 liczby (wysokość, otwarcie, zamknięcie) gdzie:
1) wysokość - to różnica między wartością maksymalną a minimalną (np. w pipsach lub punktach lub względem jakiejś miary (np. wysokości całej formacji - i to uważam za najlepszą reprezentację)
2) otwarcie to liczba z zakresu [0; 1] która określa gdzie znajduje się punkt otwarcia względem ekstremów świeczki
(jeżeli ma wartość 0 to open == low, jeżeli ma wartość 1 to open == high, 0.5 - otwarcie znajduje się w połowie drogi między low high itd.)
3) zamknięcie - analogicznie jak otwarcie

W ten sposób masz jednoznacznie zdefiniowaną świeczkę. Możesz stwierdzić, że świeczki są podobne jeżeli ich składowe różnią się np. co najwyżej o 10%-20%, a cała formacja świecowa jest podobna do wzorca jeżeli jej poszczególne świeczki są podobne do kolejnych świeczek ze wzorca. Ja bym to mniej więcej tak zrobił. Podejrzewam, że są nawet gotowe skrypty do tego.

info.mytrading

Nieprzeczytany post autor: info.mytrading »

Witam

Proszę o kontakt na zlecenia@mqlblue.pl,nasi programisci chętnie się zajmą tym zleceniem.

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

por. Borewicz pisze:Nie wiem jak z zaznaczaniem obiektów (nie znam zbytnio MQL'a), ale wyszukiwanie da się zrobić na pewno. To nie jest nic skomplikowanego. Musisz jedynie sprecyzować co to znaczy podobna świeca.
Świeczkę można zdefiniować poprzez 3 liczby (wysokość, otwarcie, zamknięcie) gdzie:
1) wysokość - to różnica między wartością maksymalną a minimalną (np. w pipsach lub punktach lub względem jakiejś miary (np. wysokości całej formacji - i to uważam za najlepszą reprezentację)
2) otwarcie to liczba z zakresu [0; 1] która określa gdzie znajduje się punkt otwarcia względem ekstremów świeczki
(jeżeli ma wartość 0 to open == low, jeżeli ma wartość 1 to open == high, 0.5 - otwarcie znajduje się w połowie drogi między low high itd.)

W ten sposób masz jednoznacznie zdefiniowaną świeczkę. Możesz stwierdzić, że świeczki są podobne jeżeli ich składowe różnią się np. co najwyżej o 10%-20%, a cała formacja świecowa jest podobna do wzorca jeżeli jej poszczególne świeczki są podobne do kolejnych świeczek ze wzorca. Ja bym to mniej więcej tak zrobił. Podejrzewam, że są nawet gotowe skrypty do tego.
aha, rozumiem :) czyli jeżeli mam przykładowo obok siebie 2 świeczki - młotek i doji, to skrypt jako podobne świece może uznać takie które mają np. knoty dłuższe o 10 pips lub w przypadku młotka właściwe ciało świecy większe o 10 pips? bo chodzi o to że kształtem świec podobnych do siebie jest bardzo dużo, a problem tkwi tylko i wyłącznie w długości knotów i ciał danych świeczek :) gdyby dało się zastosować jakiś filtr lub gdyby skrypt sam z siebie szukałby podobnych formacji nie zważając na długość świec tylko ich formę to byłoby ok :P

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

freakout pisze:
por. Borewicz pisze:Nie wiem jak z zaznaczaniem obiektów (nie znam zbytnio MQL'a), ale wyszukiwanie da się zrobić na pewno. To nie jest nic skomplikowanego. Musisz jedynie sprecyzować co to znaczy podobna świeca.

aha, rozumiem :) czyli jeżeli mam przykładowo obok siebie 2 świeczki - młotek i doji, to skrypt jako podobne świece może uznać takie które mają np. knoty dłuższe o 10 pips lub w przypadku młotka właściwe ciało świecy większe o 10 pips? bo chodzi o to że kształtem świec podobnych do siebie jest bardzo dużo, a problem tkwi tylko i wyłącznie w długości knotów i ciał danych świeczek :) gdyby dało się zastosować jakiś filtr lub gdyby skrypt sam z siebie szukałby podobnych formacji nie zważając na długość świec tylko ich formę to byłoby ok :P
Na początek spróbuj tego wskaźnika. Wtedy się przekonasz, że nie sam kształt ale położenie na wykresie ma kluczowe znaczenie dla prawdopodobieństwa skuteczności formacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

freakout pisze: aha, rozumiem :) czyli jeżeli mam przykładowo obok siebie 2 świeczki - młotek i doji, to skrypt jako podobne świece może uznać takie które mają np. knoty dłuższe o 10 pips lub w przypadku młotka właściwe ciało świecy większe o 10 pips? bo chodzi o to że kształtem świec podobnych do siebie jest bardzo dużo, a problem tkwi tylko i wyłącznie w długości knotów i ciał danych świeczek :) gdyby dało się zastosować jakiś filtr lub gdyby skrypt sam z siebie szukałby podobnych formacji nie zważając na długość świec tylko ich formę to byłoby ok :P
Te różnice raczej wyrażałbym w procentach, ale co jest najlepsze i tak wyszłoby w praniu.
Mam w planach przeanalizować formacje świecowe na danych historycznych, ale trochę czasu może zająć zanim się za to zabiorę. Niestety nie jestem jeszcze milionerem i muszę zajmować się czymś takim jak praca :P

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

JAREK67 pisze:Na początek spróbuj tego wskaźnika. Wtedy się przekonasz, że nie sam kształt ale położenie na wykresie ma kluczowe znaczenie dla prawdopodobieństwa skuteczności formacji.
owszem - miejsce w którym znajduje się dana świeczka ma znaczenie ale nie dla mnie ;) mnie nie interesuje to czy trend odwraca się na stałe czy też nie - dla mnie najważniejsza jest umiejętność przewidzenia tego w jakim kierunku będzie podążać cena w ciągu najbliższych kilku / kilkunastu godzin i w tym celu wykorzystuję technikę łączenia świec :) grając na H4 nie trzymam pozycji zbyt długo - staram się wchodzić w trejd tak aby zgarnąć wcześniej ustalony profit jak najszybciej i szukam kolejnej okazji do wejścia :)

natomiast co do skryptu... zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobić tego w taki o to sposób aby zdefiniować wszystkie formacje świecowe, a przy szukaniu dodać tylko opcję o ile większe / mniejsze może być ciało właściwe oraz knot świecy :) a jeszcze lepszym wyjściem byłoby coś takiego aby skrypt sam obliczał wszystkie wartości danej świecy i szukał podobnych z zastosowaniem tego filtra :) trochę to skomplikowane i sam już nie wiem czy to się opłaca, ale jakoś muszę to rozwiązać :P

ODPOWIEDZ