Excel - pisanie formuł do strategii
-
- Uczestnik
Excel - pisanie formuł do strategii
Witam,
Czy ktoś może mi pomoc?
Opisuje strategie na FW20 w excelu, na świecach M15.
Jak moge opisac formułe w excelu, w przypadku kiedy chce podliczyc ilosc punktów zyskownych i stratnych.
(ilosc wierszy wciagu jednej sesji jest równa 32, na FW20)
Czy ktoś może mi pomoc?
Opisuje strategie na FW20 w excelu, na świecach M15.
Jak moge opisac formułe w excelu, w przypadku kiedy chce podliczyc ilosc punktów zyskownych i stratnych.
(ilosc wierszy wciagu jednej sesji jest równa 32, na FW20)
-
- Uczestnik
Tak. Dzięki za podpowiedz, to bedzie odpowienia formuła.
Teraz chciałem sie zapytac o to jak moge napisac formułe w przypadku:
np.
Pozycja Short (FW20) - otwarta pozycja - i kiedy mam już liczone punkty przy zyskownej transkacji, chcialbym opisac Stop lossa excelu , w przypadku kiedy mam juz np. 40 pkt i w sytuacji kiedy w ciagu 2-4nastepnych świec spadnie np. 20 pkt, Chcialbym zamnkąc zlecenie.
( zmiana trendu przy np. wiadomościach o 14.30 czy otwarcie S$P o 15.30)
Teraz chciałem sie zapytac o to jak moge napisac formułe w przypadku:
np.
Pozycja Short (FW20) - otwarta pozycja - i kiedy mam już liczone punkty przy zyskownej transkacji, chcialbym opisac Stop lossa excelu , w przypadku kiedy mam juz np. 40 pkt i w sytuacji kiedy w ciagu 2-4nastepnych świec spadnie np. 20 pkt, Chcialbym zamnkąc zlecenie.
( zmiana trendu przy np. wiadomościach o 14.30 czy otwarcie S$P o 15.30)
TakLowcaG pisze:eeee, a czytales pierwsze pytanie?

No bo jaki sens opisywać w xls strategie ?LowcaG pisze:A ty wyjezdzasz z VBA i jeszcze API Wink
Albo tester albo engine dla automata.
Ostatnio też kilka takich rzeczy wymuszałem na xls, nawet z wizualizacja transakcji na wykresie tak jak w testerze.. ale to jeszcze dużo pracy przede mną.
Temat z SL i TP się komplikuje bo trzeba stawiać flagi, zliczać je, a później np sumować EQ dla gain itp..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
No przykładowo, nie umiem programowac, i ZNAM excela, wtedy szybki test prsotych strategi/zaleznosci plus szyba mozliwosc edycji daje naprawde duże możliwości.reptile pisze:No bo jaki sens opisywać w xls strategie ?
hm...to nie prosciej nauczyc sie MQLa? (jak dla mnie jest duuzo prostszy niz VBA)reptile pisze:Ostatnio też kilka takich rzeczy wymuszałem na xls, nawet z wizualizacja transakcji na wykresie tak jak w testerze.. ale to jeszcze dużo pracy przede mną.
Dla mnie jeśli chodzi o TP i SL (w excelu) problemem jest tylko wygenerowanie tickow "w swiecy", no i zostaje zejsc do jaknajnizszego TF (zalezy oczywiscie od wielkosci TP i SL, bo moze nie trzeba) i tam kalkulowac pesymistyczna wersje, czyli jezei dana swieczka lapala by zarowno TP i SL to priorytet ma SL.reptile pisze:Temat z SL i TP się komplikuje bo trzeba stawiać flagi, zliczać je, a później np sumować EQ dla gain itp..
Napedem takiego testera staje się w uproszczeniu sygnał transakcyjny lub inny warunek.LowcaG pisze:Dla mnie jeśli chodzi o TP i SL (w excelu) problemem jest tylko wygenerowanie tickow "w swiecy",
Można od razu pracować na tickach, ale przy takich danych można udusić exela

Dlatego zainteresowała mnie ta koncepcja z xls

Mql ma problemy w testerze z zew. danymi i duza ich iloscią, a tym bardziej w relacji z kilkoma instrumentami.LowcaG pisze:hm...to nie prosciej nauczyc sie MQLa? (jak dla mnie jest duuzo prostszy niz VBA)
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
-
- Uczestnik