Fale Elliota...
Z reguly jest tak, ze kazdy zobaczy to co podswiadomie chce zobaczyc, doszukujemy sie pewnych prawidlowosci tam gdzie ich nie ma.Sentinel pisze:Mnie tłumaczył zagadnienia związane z falami wieloletni praktyk, ale jakoś nie mogłem tych fal dojrzeć...i stąd właśnie moje pytanie.
Widzac zmiane kursu np. na poziomie 38% zniesienia Fibonacciego utwierdzamy sie w przekonaniu ze to sie sprawdza. Pomijamy fakt ze dany poziom nie sprawdzil sie w kilkunastu innych miejscach na wykresie.
Korzystanie z tego typu narzedzi jest bardzo popularne co prawdopodobnie moze miec jakis wplyw na zachowanie kursu, ale jestem do nich nastawiony sceptycznie, podobnie jak do roznego rodzaju formacji ktore sa wymyslem wybujalej wyobrazni ich autorow (glowy i ramiona, flagi, spodki i filizanki, spadajace trojkaty, o formacjach swiecowych juz nie wspomne bo to do kabaretu raczej sie nadaje).
Bardziej przydatne i efektywne jest korzystanie chociazby z poziomow wsparc i oporow na podstawie wykresu ceny (ktory jest najlepszym wskaznikiem) oraz linii trendu.
I tej wersji sie bede trzymal

Nie uwazasz ze takim rozumowaniem powyzsze narzedzia mozna wrzucic do tego samego worka co RGR, trojkaty, fibo itpGandalf pisze: Bardziej przydatne i efektywne jest korzystanie chociazby z poziomow wsparc i oporow na podstawie wykresu ceny (ktory jest najlepszym wskaznikiem) oraz linii trendu.
I tej wersji sie bede trzymal

Powiedzialem co zawiera moj worek, kazdy ma swoj i moze wrzucac tam co mu sie podobaAekold pisze:Nie uwazasz ze takim rozumowaniem powyzsze narzedzia mozna wrzucic do tego samego worka co RGR, trojkaty, fibo itp

Nie sugeruj sie moim zdaniem, jest ono calkowicie subiektywne i nie musi miec nic wspolnego z opiniami innych. Wolnosc slowa i przekonan w koncu mamy... hehehe..
Jezeli ktos lubi narzedzia ktore ja wrzucilem do worka, to jego sprawa i jezeli mu z tym dobrze to sie ciesze. Kazdy musi sam dojsc co jest dla niego najlepsze.
Jaka tam tajemnica..... Najczesciej korzystam z narzedzi zawartych w platformie VT CMS.Sentinel pisze:Z ciekawości zapytam, z której platformy korzystasz (jeżeli to nie tajemnica)?