Po kilku latach czytania tego forum i sprawdzania przeróżnych strategii, po setkach godzin spędzonych na wpatrywaniu się w wykresy i w przededniu wizyty u okulisty... postanowiłem wszystko wyłączyć.
Miejsce fontann jest w parkach i ogrodach, fajerwerki i inne cuda-wianki są dobre na festyny. Trzeba wszystko uprościć.
System składa się z 2 (słownie: dwóch) prostych średni kroczących (SMA): 55 i 13. Działa na większości majorów, używam osobiście na edku i kablu. Działa również na większości TF, zatem możesz używać na takim, na jakim Ci się podoba. Dla mnie odpowiedni jest 15 min.
Zasady
kupuj
Kupujesz, kiedy 13 przecięła 55, obie są skierowane w górę, cena ponad nimi.
sprzedaj
Sprzedajesz, kiedy 13 przecięła 55, obie są skierowane w dół, cena pod nimi.
zamknij
Zamknięcie się świecy po przeciwnej stronie trzynastki jest sygnałem zamknięcia, przede wszystkim jeśli obie średnie znacznie się od siebie oddaliły. Włącz template i poświęć kilka minut na analizę, sam ocenisz prawidłowo, co oznacza "znacznie". Możesz wyznaczać sobie lokalne opory/wsparcia i ewentualnie przetrzymać zamknięcie po przeciwnej stronie trzynastki. Jeśli chcesz.
Stop loss wyznacz na lokalnym wsparciu/oporze (połowa lub początek poprzedzającej świecy).
Uwaga
Preferuję zajmować pozycje, jeśli na wykresie dziennym i godzinowym 55-tka idzie w tę samą stronę, co na mojej 15-stce.
Na załączonych zrzutach 55 jest czerwona, a 13... nie jest czerwona.

Jak widać, stop loss w porównaniu z take profit jest prawie żaden.
Jeśli chcesz, spróbuj wariantu 21 i 8 na 5 min gj

Dodano po 5 minutach:
Dokładam jeszcze jeden screen oraz template (jakby się komuś nie chciało dwóch MA samemu na wykres wrzucić, za to miał ochotę unzipować).
Dodano po 7 godzinach 9 minutach:
Dodatkowa analiza D1
Jeśli cena przekroczy na wykresie dziennym 13-stkę jakiś czas po sygnale wejścia, również szukam na krótszych TF możliwości trejdu w kierunku przeciwnym do wyznaczonego przez 55-tkę na D1.
Dodano po 1 godzinach 27 minutach:
Na screenie "gu pnb06" pokazałem przykład z H1 wraz z wybiciem z trójkąta.