Strategia czysto makroekonomiczna dla indeksów.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
szczupak
Uczestnik
Uczestnik

Strategia czysto makroekonomiczna dla indeksów.

Nieprzeczytany post autor: szczupak »

Witam,

Inwestuję już długo i widzę, że analiza techniczna nie jest najlepszym narzędziem na zarabianie. Automatyczne systemy transakcyjne to też według mojej opinii więcej zarządzanie ryzykiem aniżeli poszukiwanie momentów wejścia i wyjścia. Opublikowałem artykuł na temat inwestowania w indeksy na platformach forex w oparciu o wskaźnik prognostyczny CLI.

Jest to zabawa dla cierpliwych. Na szczęście jest bezpieczna i co najważniejsze pewna. Wyniki w linku:

http://www.invalue.pl/artykuly-wiedza-n ... rexie.html

Mam nadzieję, że się komuś przyda.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Wskaźnik CLI

szczupak zgłębiasz temat tego typu strategii głębiej?
szczupak pisze:Automatyczne systemy transakcyjne to też według mojej opinii więcej zarządzanie ryzykiem aniżeli poszukiwanie momentów wejścia i wyjścia.
Można przecież zrobić z tym EA.. wykorzystując dane makro.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
szczupak
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: szczupak »

Ze wskaźnikami makro można dużo. W końcu są one podstawą. Uważam, że nie da się wygrać z rynkiem na dłuższą metę inaczej. AT podpowie ci kiedy moment wejścia jest korzystny ale nie powie Ci czy moment ten był lepszy od kolejnego za 30 minut. W dłuższym okresie jest równo 50% szans, że ci się udało lub nie.

Jeśli inwestujesz na forexie przy małym ryzyku z długim horyzontem, giną wszelkie stresy i niepewności, no i kłopoty z platformą.

W najbliższym czasie planuję jeszcze przetestować wskaźniki Ifo i ZEW dla DAXu zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Potem biorę się za amerykańskie indeksy i PMIe.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, 13:58 przez szczupak, łącznie zmieniany 1 raz.

fx_rambo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx_rambo »

szczupak pisze:Po za tym jeśli inwestujesz z długim horyzontem na forexie giną wszelkie stresy i niepewności, no i kłopoty z platformą.
niema to jak wpadać w skrajności z przesadyzmem

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

szczupak pisze:AT podpowie ci kiedy moment wejścia jest korzystny ale nie powie Ci czy moment ten był lepszy od kolejnego za 30 minut. W dłuższym okresie jest równo 50% szans, że ci się udało lub nie
I tu szczupak (heh, a na awatarze niedźwiedź ;) ) muszę się z Tobą zgodzić. Im dłużej wpatruję się w wykresy (a będzie to już 3 rok z okładem) tym bardziej przekonuję się, że do AT potrzebuję jeszcze 'czegoś' co wskaże ogólny kierunek w średnim czy dłuższym terminie, a AT jedynie podpowie kiedy warto wchodzić w pozycje. Szczególnie na akcjach czy kontraktach bo na fx spekuluję wyłącznie DT od 8.00 do 16.00 więc starcza teoretycznie sama AT.

Pozdrawiam (jak niedźwiedź niedźwiedzia) , J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

ODPOWIEDZ