Sprzedaż sygnałów na zasadzie abonamentu a KNF
Sprzedaż sygnałów na zasadzie abonamentu a KNF
Witam,
czy orientujecie się czy sprzedaż sygnałów transakcyjnych w postaci miesięcznego abonamentu jest w naszym kraju legalna, i czy wymagana jest jakaś licencja?
Chodzi o sytuację w której udostępniam klientowi podgląd do swojego rachunku w ramach abonamentu i ten klient kopiuje transakcje z mojego rachunku na swój rachunek
sam podejmując ryzyko co do wielkości pozycji itd.
czy orientujecie się czy sprzedaż sygnałów transakcyjnych w postaci miesięcznego abonamentu jest w naszym kraju legalna, i czy wymagana jest jakaś licencja?
Chodzi o sytuację w której udostępniam klientowi podgląd do swojego rachunku w ramach abonamentu i ten klient kopiuje transakcje z mojego rachunku na swój rachunek
sam podejmując ryzyko co do wielkości pozycji itd.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)
Re: Sprzedaż sygnałów na zasadzie abonamentu a KNF
Jest legalna, Polscy brokerzy oferują tego typu usługę w MT4 nawet.
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 19 października 2005r.w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców.
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.
Dzięki za odpowiedź. Na szczęście udostępnienie podglądu konta i kopiowanie z niej transakcji nie jest rekomendacją i można to rozporządzenie ominąć 
Tym bardziej, że za kopiowanie transakcji odpowiadałby sam klient, który sobie sam ściągnął program z sieci i go zainstalował na swoim komputerze.
Czy może być jakaś inna interpretacja kopiowania sygnałów przez urzędników?

Tym bardziej, że za kopiowanie transakcji odpowiadałby sam klient, który sobie sam ściągnął program z sieci i go zainstalował na swoim komputerze.
Czy może być jakaś inna interpretacja kopiowania sygnałów przez urzędników?
Zgadza się. Tyle, że zapewne nie chcesz tego robić charytatywnie więc pojawia się problem za co pobierasz opłatę i jak to rozliczysz...mabe pisze:Dzięki za odpowiedź. Na szczęście udostępnienie podglądu konta i kopiowanie z niej transakcji nie jest rekomendacją i można to rozporządzenie ominąć

Ok, brokerzy dają możliwość kopiowania sygnałów przez MT4 ale nie pobierają z tego tytułu wynagrodzenia ani w tym nie pośredniczą - wszystko idzie przez MetaQuotes.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Możesz sprzedawać sygnały jako element edukacyjny, a to co zrobi z tym klient, to już jego sprawa, takie jest moje zdanie.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2015, 10:51 przez Pablo90, łącznie zmieniany 1 raz.
O ile będzie dotyczyło to kont demonstracyjnych to myślę, że problemu nie będzie. Ale przy rachunkach rzeczywistych i realnych środkach może być gorzej...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Myślałem o pobieraniu opłaty za udostępnienie podglądu do konta rzeczywistego, czyli moją usługą byłby dostęp do podglądu konta realnego za którą pobierałbym opłatę.
- robinhood200
- Gaduła
Ominięcie tego oferuje Darwinex. W ich umowie nie zarządzasz pieniędzmi, ale własnością intelektualną. Jest to legalne w całej UE.
Do DARWIN Providers need to be regulated?
No, they don’t.
DARWIN Providers do NOT manage investors’ capital themselves - they contribute their intellectual property to Darwinex in exchange for a 15% performance fee by all investors.
Czy ktoś obeznany w polskim prawie może powiedzieć, że to przejdzie?
https://www.darwinex.com/en/help/faq/?g ... n-provider
Zamierzam się do nich przenieść z LMAX, bo oni też są IB dla LMAX + dodatkowe korzyści nawiązania kontaktów z większym kapitałem.
Do DARWIN Providers need to be regulated?
No, they don’t.
DARWIN Providers do NOT manage investors’ capital themselves - they contribute their intellectual property to Darwinex in exchange for a 15% performance fee by all investors.
Czy ktoś obeznany w polskim prawie może powiedzieć, że to przejdzie?
https://www.darwinex.com/en/help/faq/?g ... n-provider
Zamierzam się do nich przenieść z LMAX, bo oni też są IB dla LMAX + dodatkowe korzyści nawiązania kontaktów z większym kapitałem.
Prostota jest szczytem wyrafinowania.
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci
Bardzo ciekawe jest to co napisałeś, podpinam się pod pytanie. Zastanawiam się też nad czymś takim. Jeżeli udostępniam swoje EA za pomocą PAMM, to na koncie użytkownika będą takie same transakcje, jak w przypadku gdyby odpalił to EA na swoim komputerze. Użycie konta PAMM chroni jednak moją własność intelektualną (brak możliwości dekompilacji kodu). W praktyce więc jest to dokładnie to samo, jakbym fizycznie sprzedał swoje EA, jest ono jednak udostępnione jako usługa (Software as a Service - ostatnio popularne w kręgach IT), płatność realizowana jest na zasadzie abonamentu uzależnionego od wypracowanych przez EA zysków. Takie tam teoretyczne rozważania.