A jeśli odwrócić zasady gry...

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
JAREK67
Maniak
Maniak

A jeśli odwrócić zasady gry...

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Popełniłem robota grającego na Ichimoku. Zasady wejść zgodnie (chyba) z kanonem sztuki. Pierwsze testy z przypadkowymi ustawieniami tj. tf H1, tp 120, sl 50 i robot zgodnie z moimi podejrzeniami tracił raczej niż zarabiał. Zrobiłem więc eksperyment i odwróciłem mu wejścia. Tzn. Tam gdzie było L jest teraz S i odwrotnie. Tp i sl bez zmian.
Tak to teraz wygląda. Okres od 01.01 2013 do teraz.
Pytanie jest szersze. Chociaż akurat w tym przypadku dotyczy konkretnie strategii Ichimoku. Czy dowolna tracąca w długim okresie strategia po odwróceniu zasad wejsc będzie zarabiać? Raczej nie.
Chociaż na logikę to skoro ja tracę to ten co gra odwrotnie do mnie powinien zarabiać.
Żeby mieć do czynienia ze 100 % lustrzanym odbiciem wejsc to należałoby zrezygnować ze sl i tp ?
Obrazek
screen shot software

Obrazek
screen shot pc

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Re: A jeśli odwrócić zasady gry...

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Według mnie mogło by takie rozwiązanie zarabiać ale musiałbyś odwrócić TP i sł tzn sł mieć wysokości 120 pips a TP 50. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę tez spreed i tez owe wartości zmodyfikować na jego potrzeby

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4

JAREK67
Maniak
Maniak

zaccny pisze:Według mnie mogło by takie rozwiązanie zarabiać ale musiałbyś odwrócić TP i sł tzn sł mieć wysokości 120 pips a TP 50. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę tez spreed i tez owe wartości zmodyfikować na jego potrzeby

Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
No ale wtedy to nie będzie 100% odwrócenie zasad. Najlepiej pominąć sl i tp. Spread raczej również jest nieistotny kiedy mamy strategie inne niż skalpujące. Ichimoku jest taką strategią.
To jeszcze raz. Klasycznie grający Ichimoku bez sl i tp.
Obrazek
images
I jego lustrzane odbicie - grające odwrotnie.
Obrazek
images

Ok. Można stwierdzić, że w innym okresie wyniki byłyby zupełnie inne. Natomiast nurtuje mnie takie zagadnienie. Czy jeśliby kopiować zagrania, kogoś kto od lat tylko traci na fx, to siłą rzeczy czy nie dałoby się na tym zarabiać. To mogłoby działać. I chyba zdecydowanie lepiej niż kopiowanie automatu, który nie ma uczuć. Bo taki "trader" niezależnie od fazy rynku mogłby jednakowo tracić, a robot już niekoniecznie ;)
Jest jednak ryzyko, ze trader się wyedukuje niestety i zacznie zarabiać :think: .
To wtedy go trzeba wymienić na nowego. Jak naboje do ekspressu do kawy. :d

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Tak na pierwszy rzut oka radziłbym sprawdzić czy EA działa jak należy - tzn. wejścia / wyjścia są we właściwym miejscu i kierunku - nie żebym podważał Twoje umiejętności programistyczne - bo te są nie wątpliwie spore - jednkaże "walczyłem" ze zautomatyzowaniem ichimoku przez spory okres czasu i wiem, ze czasami zdarzają się takie niespodzianki chociażby z tytułu przesunięcia wskaźnika względem wykresu :-)

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Pytanie w jakich warunkach rynkowych zostały zawarte transakcje? Ichimoku to raczej trend follower, czyli odwrócenie zasad dobrze będzie się spisywać przy braku trendu, ale w mocnym trendzie może wyczyścić całe konto :? Najlepiej przetestuj robota na jakiejś większej ilości danych.

JAREK67
Maniak
Maniak

mikolaj2 pisze:Tak na pierwszy rzut oka radziłbym sprawdzić czy EA działa jak należy - tzn. wejścia / wyjścia są we właściwym miejscu i kierunku - nie żebym podważał Twoje umiejętności programistyczne - bo te są nie wątpliwie spore - jednkaże "walczyłem" ze zautomatyzowaniem ichimoku przez spory okres czasu i wiem, ze czasami zdarzają się takie niespodzianki chociażby z tytułu przesunięcia wskaźnika względem wykresu :-)
nie wiem jak to jest w realu z Ichimoku. Nie zajmuję się tą strategią w moim tradingu. Tego robota napisałem na zamówienie i wg testów realizuje wszystkie założenia.
Z resztą nie o Ichimoku tu chodzi. To akurat przypadek, że na nim zrobiłem ten eksperyment, którego wynik dał mi do myślenia.
Weźmy np. pierwszego lepszego robota z netu. Warunek żeby nie stosował sl, tp, ts, i żeby nie był skalperem. Z prawdopodobieństwem sięgającym 100% jego włączenie na dowolnym rynku i testowanie powiedzmy w okresie 5 lat przyniesie stratę (takie są moje doświadczenia z botami znalezionymi w sieci). Oczywiście optymalizacja mogłaby zmienić tę sytuację, ale nam chodzi o to żeby robot tracił.
I teraz robimy proste odwrócenie kierunków otwieranych pozycji. Będziemy w związku z tym zarabiać ?
Przecież to byłoby zbyt proste. :think:

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Dopiero teraz doczytałem informację nt. sl i tp - założenia ichimoku nie zakładają sztywnego sl-a - o ile grasz na wybicie z chmury - a wygląda na to, że tak było w tym przypadku bezpieczny sl powinien znajdować się po drugiej stronie chmury - czyli dużo dalej niż miałeś go ustawionego. Zwiększ SL i sprawdź co się będzie działo :-)
JAREK67 pisze: Testowanie powiedzmy w okresie 5 lat przyniesie stratę
Poniżej test pięciu lat z ichimoku - teoretycznie na plusie - jednak w rozbiciu na pojedyncze lata nie jest już tak fajnie :-(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JAREK67
Maniak
Maniak

mikolaj2 pisze:Dopiero teraz doczytałem informację nt. sl i tp - założenia ichimoku nie zakładają sztywnego sl-a - o ile grasz na wybicie z chmury - a wygląda na to, że tak było w tym przypadku bezpieczny sl powinien znajdować się po drugiej stronie chmury - czyli dużo dalej niż miałeś go ustawionego. Zwiększ SL i sprawdź co się będzie działo :-)
JAREK67 pisze: Testowanie powiedzmy w okresie 5 lat przyniesie stratę
Poniżej test pięciu lat z ichimoku - teoretycznie na plusie - jednak w rozbiciu na pojedyncze lata nie jest już tak fajnie :-(
Te ostatnie dwa screeny moje to testy bez sl i tp. Jedynie jeden odwrócony wzgledem drugiego.
Ten twoj test jest po optymalizacji, czy tak z marszu zrobiony? Ten spadek od 150. do 200. transakcji to w jakim okresie? Na jakiej parze ta gra była robiona?

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze:
Te ostatnie dwa screeny moje to testy bez sl i tp. Jedynie jeden odwrócony wzgledem drugiego.
W takim razie kluczowe dla Twojego EA są zasady wejścia / wyjścia z pozycji

JAREK67 pisze:
Ten twoj test jest po optymalizacji, czy tak z marszu zrobiony? Ten spadek od 150. do 200. transakcji to w jakim okresie? Na jakiej parze ta gra była robiona?
EUR/USD, 2007-2012, Spadek o którym wspominasz to 2009r, zrobiona szczątkowa optymalizacja

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

JAREK67 pisze: Weźmy np. pierwszego lepszego robota z netu. Warunek żeby nie stosował sl, tp, ts, i żeby nie był skalperem. Z prawdopodobieństwem sięgającym 100% jego włączenie na dowolnym rynku i testowanie powiedzmy w okresie 5 lat przyniesie stratę (takie są moje doświadczenia z botami znalezionymi w sieci). Oczywiście optymalizacja mogłaby zmienić tę sytuację, ale nam chodzi o to żeby robot tracił.
I teraz robimy proste odwrócenie kierunków otwieranych pozycji. Będziemy w związku z tym zarabiać ?
Przecież to byłoby zbyt proste. :think:
Nie lepiej zamiast teoretyzować to wziąć tego robota z netu razy kilka sztuk i sprawdzić ? ;)

ODPOWIEDZ