Jakim wzorem obliczyć siłę ruchu waluty na podstawie trzech par walutowych dobranych arbitrażowo ?
Przykładowo mamy trzy pary :
1. EURUSD
2. GBPUSD
3. EURGBP
Jeśli wystąpi ruch ceny określony w pipsach to chciałbym obliczyć , która waluta przyczyniła się do tego ruchu.
Najprostszym przykładem będzie jeśli tylko jedna z tych walut przyczyni się do tego ruchu, ale wiem, że nie zawsze tak jest.
Dlatego próbuję znaleźć wzór na podstawie którego będę w stanie obliczyć w jakim stopniu zmienił się w danym momencie
dolar, w jakim stopniu euro, a w jakim funt.
Przykład :
EURUSD wzrosło o 20 pips
GBPUSD nie ruszyło się
EURGBP wzrosło o 20 pips.
Wiem, że w tym wypadku kursami tych trzech par poruszyło euro. Jednak nie wiem jakiego wzoru użyć, aby obliczyć stopień
udziału poszczególnych walut w różnych innych przypadkach.
Nie ważne jest jakim sposobem będziemy mierzyli ruch ceny. Powiedzmy, że będziemy to wyrażali w ruchach w dół lub w górę w pipsach.
Czy ktoś już to przerabiał ? Czy ktoś zna rozwiązanie zagadki ? Dysponuje ktoś takim wzorem ?
Zrobiłem sobie taki dokument .xls, gdzie wpisuję przykładowe ruchy par walutowych, a po drugiej stronie ma wyjść wynik ile z tego ruchu należy do poszczególnych walut. Tam próbuję wstawiać wzory. Niestety nic mi nie wychodzi. Plik załączam.
Wzór na obliczenie udziału waluty w ruchu ceny
Wzór na obliczenie udziału waluty w ruchu ceny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.
- ZielonaMgielka
- Maniak
Re: Wzór na obliczenie udziału waluty w ruchu ceny
Nie potrzebujesz tutaj pary EG.
Mysle ze tak to powinno wygladac:
A = GUclose - GUopen
B = EUclose - EUopen
GBP = A-B
EUR = B-A
USD = -A-B
Najbardziej skrajne wartosci sa odpowiedzialne za wiekszosc orderflowu.
A = GUclose - GUopen
B = EUclose - EUopen
GBP = A-B
EUR = B-A
USD = -A-B
Ja bym kombinował tak:
-bierzesz koszyk par walut i dla każdej waluty liczysz % ile spadła zyskała w stosunku do tej drugiej waluty z pary (np. EURUSD wzrosło o 2% czyli +2% jest dla EUR -2% dla USD)
-potem sumujesz dla każdej pary jej wyniki
Ewentualnie masz jeszcze wagi dla poszczególnych par (wzrost EUR w stosunku np. do GBP ma powiedzmy inne znaczenie niż w stosunku do AUD).
Ale do tego są gotowce: choćby tu:
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... ncy_index/
albo np. bossa ma indexy "siły waluty", łącznie z metodologią obliczeń podaną na stronie.
Zerknij też tu: http://flowindi.com/products
-bierzesz koszyk par walut i dla każdej waluty liczysz % ile spadła zyskała w stosunku do tej drugiej waluty z pary (np. EURUSD wzrosło o 2% czyli +2% jest dla EUR -2% dla USD)
-potem sumujesz dla każdej pary jej wyniki
Ewentualnie masz jeszcze wagi dla poszczególnych par (wzrost EUR w stosunku np. do GBP ma powiedzmy inne znaczenie niż w stosunku do AUD).
Ale do tego są gotowce: choćby tu:
http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... ncy_index/
albo np. bossa ma indexy "siły waluty", łącznie z metodologią obliczeń podaną na stronie.
Zerknij też tu: http://flowindi.com/products
Para EG jest potrzebna do rozstrzygnięcia jednej kwestii :ZielonaMgielka pisze:Nie potrzebujesz tutaj pary EG.
A = GUclose - GUopen
B = EUclose - EUopen
GBP = A-B
EUR = B-A
USD = -A-B
Jeśli para EURUSD wzrośnie to równie dobrze mogło euro się wzmocnić jak i dolar osłabić.
Jeśli para GBPUSD wzrośnie to nie wiadomo, czy funt się wzmocnił, czy dolar osłabił.
Para EURGBP będzie o tym rozstrzygała.
Zgodnie z Twoim wzorem jeśli :
EURUSD wzrosło o 20 pips i GBPUSD nie zmieniło się :
Euro umocnilo się
Dolar osłabil się
Funt osłabił się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.
- ZielonaMgielka
- Maniak
Popelniasz tu logiczny blad - Para EG to nic innego jak EU/GU.
" Zgodnie z Twoim wzorem jeśli :
Euro umocnilo się
Dolar osłabil się
Funt osłabił się. "
G= -20
U= -20
E= +20
Bardzo proste... EUR umacnia sie w tym samym stosunku do G i U a stosunek G do U sie nie zmienil to znaczy ze EG wzrosl w tym samym stosunku co E do U tylko to jest zbedna informacja.
Te wartosci pokazuja tylko relatywna sile walut... inaczej tego sie nie da przedstawic.
" Zgodnie z Twoim wzorem jeśli :
Euro umocnilo się
Dolar osłabil się
Funt osłabił się. "
G= -20
U= -20
E= +20
Bardzo proste... EUR umacnia sie w tym samym stosunku do G i U a stosunek G do U sie nie zmienil to znaczy ze EG wzrosl w tym samym stosunku co E do U tylko to jest zbedna informacja.
Te wartosci pokazuja tylko relatywna sile walut... inaczej tego sie nie da przedstawic.
Dziękuję Wam za podpowiedzi. Będę to jeszcze analizował.
Solą życia jest kasa.
-
- Pasjonat
suma wskaźników dynamiki.Jakim wzorem obliczyć siłę ruchu waluty na podstawie trzech par walutowych dobranych arbitrażowo ?
No właśnie. ale tego chyba nie jesteśmy wstanie wyliczyć. Bo jedyne co można zrobić to obliczyć siłę umocnienia/osłabienia waluty wobec innych w koszyku. Zaś samo to że U może mieć zerowy udział gdy E się umacnia nie można jednoznacznie stwierdzić. Chyba że przyjmiesz sobie jakieś mniej lub bardziej sztywne widełki i na tej podstawie będziesz wnioskował że E jest katalizatorem ruchu a U śpi.Najprostszym przykładem będzie jeśli tylko jedna z tych walut przyczyni się do tego ruchu, ale wiem, że nie zawsze tak jest.
jak podałeś w przykładzie analizujemy 3 pary tzn. E, U i G
jeżeli weźmiemy sumę przyrostu (obojętnie czy absolutny czy względny)to mamy 6 kombinacji dla określenia która waluta na dany moment jest najsilniejsza,
ale przy określeniu która jest rzeczywiście słaba a która mocna jest już znacznie więcej bo aż 27 kombinacji (dla zbioru 3n). No a jak weźmiemy pod uwagę tylko up albo down co jest bardziej rozsądne to wychodzi 18.
Na co też warto zwrócić uwagę to jakiś czas temu robiłem obliczenia dla kombinacji e/u, e_index, u_index. Przyjmując pewne założenia można też stwierdzić czy E albo U dominuje. Myślę że dla par arbitrażowych i ich indeksów też można by takie coś zrobić i nawet było by to lepsze od wskaźników indeksowanych.