Synergia Par

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
m@rek
Gaduła
Gaduła

Synergia Par

Nieprzeczytany post autor: m@rek »

Zbierałem się długo do napisania tego tematu.

W skrócie - chodzi o złożenie dwóch par i odniesienie się do wybranej ich wypadkowej wartości w konkretnych punktach. Najczęściej jest to ekstremum, ale też i HL czy LH.
Pewnie wielu w pokazanych punktach zwrotnych doszuka się LT, SR, SD itd. I będą mieli rację (swoją) ;).
Dla mnie wygląda to tak: jeżeli w portfelu mam dwie pary, to mi to rybka gdzie wypadnie ponowne lokalne ektremum dla par składowych. Istotna jest wypadkowa cena portfela.

Jak dotąd nigdzie nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Może za cienko szukałem ;)

W załącznikach parę przykładów.

-- Dodano: wt 27-08-2013, 22:42 --

cd obrazków

-- Dodano: wt 27-08-2013, 22:42 --

i ostatni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

green7
Maniak
Maniak

Re: Synergia Par

Nieprzeczytany post autor: green7 »

m@rek pisze: Jak dotąd nigdzie nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Może za cienko szukałem ;)
Tak, chyba słabo szukałeś: to się zwie pair trading i odnosi się niekoniecznie do walut. Tu na forum też masz wątek "Korelacja par", choć lepiej zamiast korelacji oprzeć się na kointegracji.
Green
Obrazek
Obrazek

m@rek
Gaduła
Gaduła

@green7
Podane przez Ciebie tematy i pojęcia znam, wątek @JAREK67 również.
Pewnie źle się wyraziłem - przede wszystkim chodzi mi o sposób podejścia - ja tworzę jeden wykres z połączonych par. I na nim szukam charakterystycznych zachowań - jak na załączonych malunkach.
Tylko powtórzę:
jeżeli w portfelu mam dwie pary, to mi to rybka gdzie wypadnie ponowne lokalne ektremum dla par składowych. Istotna jest wypadkowa cena portfela

green7
Maniak
Maniak

m@rek pisze:@green7
Podane przez Ciebie tematy i pojęcia znam, wątek @JAREK67 również.
Pewnie źle się wyraziłem - przede wszystkim chodzi mi o sposób podejścia - ja tworzę jeden wykres z połączonych par. I na nim szukam charakterystycznych zachowań - jak na załączonych malunkach.
Tylko powtórzę:
jeżeli w portfelu mam dwie pary, to mi to rybka gdzie wypadnie ponowne lokalne ektremum dla par składowych. Istotna jest wypadkowa cena portfela
Hmm nie widzę różnicy. Na wykresie połączonych par interesują Cię punkty gdy pary odległość między nimi jest inna od typowej prawda ? Ta odległość to nic innego jak spread między tymi parami. Jak wykreślisz różnicę cen tych par będziesz miał to samo - tyle, że jedną kreskę zamiast dwóch obrazującą to samo. Za to będziesz dokładnie widział kiedy odbiega ona od średniej/minimalnej/maksymalnej czy jakiej tam określisz wartości.

Ogólnie obstawiasz, że po wartościach ekstremalnych spread (między instrumentami) powróci do średniej. A jak tak to jest to klasyczna strategia mean-reverting, podstawa pair tradingu. To koło jest już wymyślone i nie musisz tego robić ponownie.
Green
Obrazek
Obrazek

m@rek
Gaduła
Gaduła

To o czym piszę, z pair trading'iem ma wspólne tylko pojęcie spread'u i jego zmienność. Nie interesuje mnie szukanie maksymalnego jego odchylenia, więc i nie stawiam na jego zmniejszanie.Nie wchodzę w pozycje przeciwstawne na obu parach. Myślę że narysowanie spread'u w formie różnicy par to będzie rysunek zupełnie odmienny od mojego. Nie mam w tej chwili dostępu do AB, więc tego narazie nie wyrysuję.
Konkretnie odnośnie np. rysunku nr4: w p. zaznaczonym po lewej pionową kreską mam punkt odniesienia. Zielone linie oznaczają poziomy minimów w tym punkcie dla GbpUsd, GbpChf i wskażnika- połączenia obu par. Czerwone poziomy są teraz nieistotne, używam ich do określania ekstremów górnych dla tych samych wykresów.Również czerwony przebieg na wykresie wskażnika jest nieistotny, służy też ekstremom górnym. Kółko pokazuje punkt wejścia w L dla GbpUsd. I tylko dla tej pary. Traktuję to jako pullback do poziomu, w którym wartość wspólna obu par jest taka sama jak w p. odniesienia. Na wejście w tym punkcie w L na GbpChf się nie porywam. Jest sporo przypadków, kiedy denko na takiej drugiej parze się pogłębia, a para podstawowa wzrasta sukcesywnie.
A, i między Koperników się nie wcinam. ;)
Jeżeli to co napisałem wyżej może być odbierane jako "facet się sadzi", to niniejszym to prostuję.
Moim zamiarem było pokazanie czegoś, z czym nie udało mi się spotkać do tej pory. I czego istnienia gdzieś w sieci nie wykluczam.

Jeżeli ktoś wie, gdzie ewent. mogę znależć taki temat, proszę o namiary. Chętnie poczytam.

green7
Maniak
Maniak

No to skoro wchodzisz w jedną parę to jak to jest, że w portfelu masz 2 pary ?
Green
Obrazek
Obrazek

m@rek
Gaduła
Gaduła

m@rek pisze: Dla mnie wygląda to tak: jeżeli w portfelu mam dwie pary, to mi to rybka gdzie wypadnie ponowne lokalne ektremum dla par składowych. Istotna jest wypadkowa cena portfela.
No tak, prostuję.
Chodziło mi o spojrzenie ogólne - podejście posiadacza dwóch par. W tym wypadku to nie mój portfel, a tego, który jest w stanie ruszyć rynkiem.
Ja tylko mam zamiar się pod to podłączyć.

green7
Maniak
Maniak

No to co odpowiedź, to wyłania się inny obraz :)
A ten hipotetyczny posiadacz obu par to jakie ma na nic pozycje? Przeciwstawne?
I jak się to Ci sprawuje w taki dzień jak dziś, w sytuacji gdy z par gbpusd i gbpchf jedna zrobiła procentowo ze 4 razy większy ruch niż druga ?
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Nie wiem, czy przypadkiem nie zmierza ta koncepcja do Basket Tradingu. Na FF jest sporo na ten temat. Tu nie bardzo rozumiem w czym dwie pary miałyby ułatwić decyzję o zagraniu na jednej.

ODPOWIEDZ