Rekiniątka giełdowe

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Rekiniątka giełdowe

Nieprzeczytany post autor: Fx1234 »

:564:
Ciekawi mnie fakt tych wielkich, grubych, pazernych, super wiedzących, rekinów giełdowych lub forexowych.
Napewno słyszeliście historię typu: że leszcze wpadni, a "rekiny" przelili ich pieniądzury.
Czy te rekiny grają razem przeciwko szarym graczom bez informacji, czy każdy rekin działa osobno też przeciwko innemu rekinowi, bo jeżeli to 2gie to możliwe, że sami siebie skubią?
Jeżeli już te wielkie ryby mają dostęp do danych/informacji to czy siedzą na forexie 24/h? A, może zbierają z rynku kasę raz na rok po czym ją wydają i tak dalej, a może też za wszelką cenę starają się non stop grać przeciwko małym graczom tylko po to by ich wykończyć, itd. itp.
:mrgreen:
Np: najbogatszą osobą na świecie możeemy uznać za tzw. rekina, ma kasę więc, to tylko kwestia czasu, aby z odowiednim kapitałem, uzyskać cynk: kiedy, co kupić by zarobić na giełdzie. Czyli ten kto ma szmalec kontroluję rynek? Czy wszyscy mamy takie same szansę.

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Re: Rekiniątka giełdowe

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Według mnie nie jest tak jak mówisz. Otóż do stołu zasiada sobie ileś tam tysięcy czy milionów osób. Osoby które znają reguły gry wygrywają. Osoby które tych reguł nie znają przegrywają niezależnie czy są to mali gracze czy rekiny. Owszem mając dużo kasy jest łatwiej. Ale duzi też bankrutują.Wbrew pozorom to nie jest takie łatwe, że jak ktoś ma dużą kasę to od razu może sobie kontrolować rynek.

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

OK, czyli ci co znają reguły gry wygrywają, dorabiają się fortuny i co tracą? Podejrzewam, że te reguły - to taki magiczny sposób który zapewniłby mi krzywą kapitału pnącego się tylko do góry na plus, a w tedy całe pieniądzę świata twoje:) jednak to nierealne.

lekarz2
Gaduła
Gaduła

To nie tak. Po pierwsze jest pewna ograniczona szybkość z jaką możesz zarabiać. Po drugie gdybyś już zbliżał się do momentu kiedy posiadasz wszystkie pieniądze świata coraz trudniej byłoby Ci znaleźć przeciwną stronę twojej transakcji.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Grubasy też się mylą.
Grubasy tez plajtują... przynajmniej te spekulujące.
Grubasy zarabiają na każdym - nie ma sentymentów.
Grubasy potrafią współpracować w rzezaniu reszty.
Detaliści są potrzebnie, bo mają zlecenia stop.
Detaliści to pył na wietrze.
Każdy kto może przecenia detalistów jak może.
Jak już wspominałem, nie ma sentymentów. Dolar od detalisty jest taki sam, jak od instytucji. Tylko instytucje tradują przeważnie z głową, czego nie da się powiedzieć o detalistach.
To co rujnuje detalistów to maksymalne ryzyko i minimalne przygotowanie.

Tak w telegraficznym skrócie :mrgreen:

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Lekarz2 - mógłbyś podać tę ograniczoną szybkość - ile wynosi?

Eh... w jaki sposób grubas potrafi wspołpracować w dobijaniu reszty?
A ilu traderów w instytucji jest odpowiedzialnych za skladnie zleceń, czy wszyscy razem np. 50 zastanawia się przez godzinę a potem jeden oddelegowany naciska guzik? hehe

Jeżeli chodzi o FX to instytucje licząc na dlugoterminowy zysk też płacą swap? bo jak tak, to mniej więcej po pól roku, spread jest już bardziej opłacalny w fizycznej walucie.
Natomiast jak zarabiają codziennie to wystarczy zwiększyć lota by znów trafić glową w mur, że coś tam, coś tam wszystkie pieniądze świata...
Jeżeli składaj zlecenia raz na jakiś czas, to skąd taki ruch na giełdzie?
A tymczasem w mojej głowie ciągle ta sama końcowa myśl, forex jest po to by jak najwięcej osób traciło, a prawdziwy biznes jest na jak najwększym obrocie detalistów.

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Ta szybkość zależy od paru czynników m.in. od tego na czym polega Twoja strategia i jak w danym okresie zachowuje się rynek. Jeżeli w danym okresie rynek zachowuje się zgodnie z założeniami Twojej strategii to oczywiście szybkość będzie większa. Każdy ma inny styl gry więc trudno jest mi podać tu konkretną liczbę.
Mogę natomiast powiedzieć iż dysponując zaledwie 1USD i wiedząc ze 100% dokładnością jak zachowa się rynek w ciągu 24H mógłbyś zdobyć wszystkie dostępne pieniądze dostępne na rynku FX. W praktyce jest znacznie, znacznie gorzej.

FX jest bardzo dużym rynkiem. Uczestniczą w nim nie tylko spekulancji ale również np. przedsiębiorcy. Ja bym się raczej nie doszukiwał na FX jakiś teorii spiskowych.

Jeśli chodzi o detalistów to oni się sami podkładają. Forex wbrew pozorom nie jest łatwym rynkiem na którym można łatwo zarobić. A słyszałem już historie gdzie ludzie na dzień dobry ładowali po kilkadziesiąt lub nawet kilkaset tys. Czy w związku z tym można powiedzieć że FX jest po to aby wyciągnąć pieniądze od detalistów? To już kwestia interpretacji. Przecież są detaliści którzy regularnie na tym zarabiają.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Duzi inwestorzy z reguły mają o wiele lepsze przygotowanie, większy zapas kapitału i dostęp do lepszej infrastruktury. Na tym polega ich przewaga. Na FX tyle osób traci, bo większość z nich jest słabo przygotowana - technicznie i/lub psychicznie. Inwestor indywidualny jest zostawiony sam sobie. W instytucji jest cały sztab ludzi, który monitoruje sytuację. Jest osoba odpowiedzialna tylko za kontrolę ryzyka, a także dział IT, który monitoruje działanie infrastruktury. Jednak i tam ludzie mylą się i popełniają błędy...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Fx1234 pisze:Eh... w jaki sposób grubas potrafi wspołpracować w dobijaniu reszty?
Na przykład tak:
http://appfunds.blogspot.com/2013/06/na ... uluja.html
Pozdrawiam

lekarz2
Gaduła
Gaduła

QTrader pisze:Na przykład tak:
http://appfunds.blogspot.com/2013/06/na ... uluja.html
Ale to nie ma znaczenia. Jak umiesz grać na FX to tylko skorzystasz na tej manipulacji.\

ODPOWIEDZ