Podatki - konto prywatne czy firmowe?
Podatki - konto prywatne czy firmowe?
Witam, mam jednoosobową działalność więc chyba mogę też założyć konto forex na firmę. Teraz pytanie - czy pod względem podatkowym któreś z tych kont będzie bardziej opłacalne? Czy po prostu jest to bez różnicy?
Z góry dzięki za pomoc!
Z góry dzięki za pomoc!
- Phoenix_phx
- Gaduła
Re: Podatki - konto prywatne czy firmowe?
Na małą skalę odpada firma. Przy osobie fizycznej masz 19% od dochodów z zysków kapitałowych, przy firmie dochodowy no i musisz siebie zatrudnić, więc kolejne koszty np. wynagrodzenie. Prosta sprawa.smash pisze:Witam, mam jednoosobową działalność więc chyba mogę też założyć konto forex na firmę. Teraz pytanie - czy pod względem podatkowym któreś z tych kont będzie bardziej opłacalne? Czy po prostu jest to bez różnicy?
Z góry dzięki za pomoc!
Pamiętaj że konta firmowe obciążone są różnymi opłatami. (oczywiście nie wszystkie) a zdecydowana większość kont osobistych jest prowadzona za darmo, przelewy za free.
Ja sobie otworzyłem konto osobiste wg mnie jest po prostu taniej. Jedyna opłata jaką mam to 6 zł za kartę miesięcznie ale jak zapłacę nią min 100 za jakieś zakupy w miesiącu to już jest za free.
A jeżeli chodzi o podatki to nie ma to żadnego znaczenia.
Ja sobie otworzyłem konto osobiste wg mnie jest po prostu taniej. Jedyna opłata jaką mam to 6 zł za kartę miesięcznie ale jak zapłacę nią min 100 za jakieś zakupy w miesiącu to już jest za free.
A jeżeli chodzi o podatki to nie ma to żadnego znaczenia.
Zrozumieć trzeba!
Podatek dochodowy jest sklasyfikowany w zależności od źródeł przychodu.
Przychód z forexu jest przychodem z kapitałów.
Przychód z działalnosci gospodarczej w wypadku forexu można rozliczać tylko wtedy, jeżeli jest to przedmiotem działalności gospodarczej. To nie da sie bez licencji.
Jako osoba fizyczna nawet po wpisaniu do listy rodzajów działalności do zgłoszenia, warunkuje wzmianką " po uzyskaniu wymaganych innymi przepisami pozwoleń". Są na to interpretacje i orzeczenia NSA.
OStatnio wyczytałem taki wynalazek jakiegoś US, że jak masz firmę i wolne środki lokujesz na lokatach, przychód i koszty z tych lokat musisz rozliczyć jako przychody z kapitału, nie z działalności gospodarczej. (sic!) Bo konto lokat "nie jest kontem bieżącym do celów działalności gospodarczej". Tylko konta, na które następują wpływy z DG i opłacane są koszty DG, jako tako można rozliczać odsetki i koszty w DG. Jak na razie nie spotkałem sie, by jakiś US sie tego czepnął, mimo rozliczania lokat w DG, ale tylko czekać, jak jakiś upierdliwiec z tego skorzysta.
Inna sprawa, ze w takim razie banki popełniają przestępstwo, bo nie rozliczają i nie pobierają podatku belki od kont lokat przedsiębiorców. Ale nawet taka posiłkowa argumentacja nie przekonała nawet sądu.
Podatek dochodowy jest sklasyfikowany w zależności od źródeł przychodu.
Przychód z forexu jest przychodem z kapitałów.
Przychód z działalnosci gospodarczej w wypadku forexu można rozliczać tylko wtedy, jeżeli jest to przedmiotem działalności gospodarczej. To nie da sie bez licencji.
Jako osoba fizyczna nawet po wpisaniu do listy rodzajów działalności do zgłoszenia, warunkuje wzmianką " po uzyskaniu wymaganych innymi przepisami pozwoleń". Są na to interpretacje i orzeczenia NSA.
OStatnio wyczytałem taki wynalazek jakiegoś US, że jak masz firmę i wolne środki lokujesz na lokatach, przychód i koszty z tych lokat musisz rozliczyć jako przychody z kapitału, nie z działalności gospodarczej. (sic!) Bo konto lokat "nie jest kontem bieżącym do celów działalności gospodarczej". Tylko konta, na które następują wpływy z DG i opłacane są koszty DG, jako tako można rozliczać odsetki i koszty w DG. Jak na razie nie spotkałem sie, by jakiś US sie tego czepnął, mimo rozliczania lokat w DG, ale tylko czekać, jak jakiś upierdliwiec z tego skorzysta.
Inna sprawa, ze w takim razie banki popełniają przestępstwo, bo nie rozliczają i nie pobierają podatku belki od kont lokat przedsiębiorców. Ale nawet taka posiłkowa argumentacja nie przekonała nawet sądu.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
No dobra, ale pytanie jest takie, czy DG nie przeszkadza, kiedy chcę sobie pograć jako osoba prywatna, i tak też się rozliczać, tj. nie interesuje mnie odpisywanie jakichkolwiek strat, wrzucanie czegoś w koszty, tylko działanie na zasadzie: prowadzenie DG niezwiązanej z rynkami kapitałowymi (w moim przypadku usługi-masaż) i normalne rozliczanie się z tego + granie na forexie prywatnie i rozliczanie się przez bodajże PIT-8c i odprowadzanie od tego 19%.