Podatki - konto prywatne czy firmowe?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
smash
Bywalec
Bywalec

Podatki - konto prywatne czy firmowe?

Nieprzeczytany post autor: smash »

Witam, mam jednoosobową działalność więc chyba mogę też założyć konto forex na firmę. Teraz pytanie - czy pod względem podatkowym któreś z tych kont będzie bardziej opłacalne? Czy po prostu jest to bez różnicy?

Z góry dzięki za pomoc!

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sajnek »

A jaki masz rodzaj działalności wg klasyfikacji ?

smash
Bywalec
Bywalec

Sprzedaż części samochodowych :). Ale to przecież można zmienić i dopisać co się chce. Pytanie tylko czy cokolwiek da to konto firmowe.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

nic nie da, i tak dochody rozliczy musisz na PIT38 poza działalnością. Nie sa to przychody z działalności gospodarczej, nawet jeżeli zrobisz to "na firmę" nie możesz kosztów i przychodów rozliczać w kpir czy co tam prowadzisz.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Re: Podatki - konto prywatne czy firmowe?

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

smash pisze:Witam, mam jednoosobową działalność więc chyba mogę też założyć konto forex na firmę. Teraz pytanie - czy pod względem podatkowym któreś z tych kont będzie bardziej opłacalne? Czy po prostu jest to bez różnicy?

Z góry dzięki za pomoc!
Na małą skalę odpada firma. Przy osobie fizycznej masz 19% od dochodów z zysków kapitałowych, przy firmie dochodowy no i musisz siebie zatrudnić, więc kolejne koszty np. wynagrodzenie. Prosta sprawa.

BartGDA
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: BartGDA »

Pamiętaj że konta firmowe obciążone są różnymi opłatami. (oczywiście nie wszystkie) a zdecydowana większość kont osobistych jest prowadzona za darmo, przelewy za free.
Ja sobie otworzyłem konto osobiste wg mnie jest po prostu taniej. Jedyna opłata jaką mam to 6 zł za kartę miesięcznie ale jak zapłacę nią min 100 za jakieś zakupy w miesiącu to już jest za free.
A jeżeli chodzi o podatki to nie ma to żadnego znaczenia.

smash
Bywalec
Bywalec

Dzięki wszystkim za odpowiedź! Wolałem się upewnić, czy to coś może dać, ale widzę że nic z tego. Swoją drogą ten podatek od zysków kapitałowych to straszne złodziejstwo :(. No ale nic, dzięki jeszcze raz za pomoc!

Awatar użytkownika
wh1sky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wh1sky »

Niech zrozumiem - możliwe jest, że mając DG, mogę równocześnie grać na forexie jako osoba prywatna, i odliczać z tego normalnie 19%, wpisując to po prostu jako zysk spoza DG?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Zrozumieć trzeba!
Podatek dochodowy jest sklasyfikowany w zależności od źródeł przychodu.
Przychód z forexu jest przychodem z kapitałów.
Przychód z działalnosci gospodarczej w wypadku forexu można rozliczać tylko wtedy, jeżeli jest to przedmiotem działalności gospodarczej. To nie da sie bez licencji.
Jako osoba fizyczna nawet po wpisaniu do listy rodzajów działalności do zgłoszenia, warunkuje wzmianką " po uzyskaniu wymaganych innymi przepisami pozwoleń". Są na to interpretacje i orzeczenia NSA.
OStatnio wyczytałem taki wynalazek jakiegoś US, że jak masz firmę i wolne środki lokujesz na lokatach, przychód i koszty z tych lokat musisz rozliczyć jako przychody z kapitału, nie z działalności gospodarczej. (sic!) Bo konto lokat "nie jest kontem bieżącym do celów działalności gospodarczej". Tylko konta, na które następują wpływy z DG i opłacane są koszty DG, jako tako można rozliczać odsetki i koszty w DG. Jak na razie nie spotkałem sie, by jakiś US sie tego czepnął, mimo rozliczania lokat w DG, ale tylko czekać, jak jakiś upierdliwiec z tego skorzysta.
Inna sprawa, ze w takim razie banki popełniają przestępstwo, bo nie rozliczają i nie pobierają podatku belki od kont lokat przedsiębiorców. Ale nawet taka posiłkowa argumentacja nie przekonała nawet sądu.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
wh1sky
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wh1sky »

No dobra, ale pytanie jest takie, czy DG nie przeszkadza, kiedy chcę sobie pograć jako osoba prywatna, i tak też się rozliczać, tj. nie interesuje mnie odpisywanie jakichkolwiek strat, wrzucanie czegoś w koszty, tylko działanie na zasadzie: prowadzenie DG niezwiązanej z rynkami kapitałowymi (w moim przypadku usługi-masaż) i normalne rozliczanie się z tego + granie na forexie prywatnie i rozliczanie się przez bodajże PIT-8c i odprowadzanie od tego 19%.

ODPOWIEDZ