Witam,
często mamy sytuację jak na screenie:
Czy%20wchodzimy.png
Cena siedziała na sma55, nie ma konkretnych sygnałów oraz cena jest bliżej niż 50 pipsów od sma. Aż tu nagle jeden słupek przebija nam sma (i zamyka się po drugiej stronie). Pytanie jest czy wchodzić? No niby tak, ale dosyć duży ruch nam przeszedł JUŻ koło nosa. Więc do tej pory pasowałem w takich stytuacjach. Tyle że zazwyczaj sytuacja rozwija się następująco:
O tak.png
I zostaje nam już tylko ból d*py, że nie weszliśmy
.
Od siebie jeszcze napisze, że lepiej jest wchodzić w "spóźnione" trejdy, niż wchodzić zbyt wcześnie (na czym czesto sam się łapię).
Pozdrawiam
-- Dodano: pn 25-11-2013, 22:56 --
[edit]
Co do wskaźnika TTM, z własnych obserwacji wiem ,że gdy nagle po silnym trendzie wzrostowym następuje chwilowe odwrócenie (bary zmieniają kolor z niebieskiego na czerwony). Wchodzimy w rynek, i raz-dwa jesteśmy na plusie 10 pipsów (jupi!) tyle, że gdy ta chwilowa korekta się skończy, roztrzaskujemy sięna SL.
Wieć uważajcie!
[edit2]
Co do wyznaczania trendu na podstawie weekly. Osobiście uważam ten interwał za zbyt długi ponieważ jedna świeczka 4h stanowi 1/42 świeczki tygodniowej. A 4h do dniowej to już tylko 1/6. M.in dlatego, że trzymałem się trendu z weekly, który reaguje bardzo powoli, przez ostatnie 2 tygodnie przerznąłem równowartość fajnych wakacji. Dlatego skłaniałbym się do wyznaczaniu trendu na podstawie świeczek dniowych, a PRZEDE WSZYSTKIM analizy technicznej, a następnie konfrontowaniu jej z trendem wyznaczonym przez wskaźnik.
A więc swoją lekcję odebrałem
.
Aby zmienić wyznaczanie trendu z weekly na dniowy, zmieniamy parametr Macro_Peroid z 10080 na 1440.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.