259 pisze:
Sami pomyślcie: gdyby ktokolwiek z was chciał kupić 500 miliardów dolarów australijskich. err AUD nie jest tak płynnym, powiedzmy ze 2 miliardy;-) wiedząc doskonale, że takie zakupy ruszą ceny w górę (nawet jeżeli rozłożone na 3 miesiące i robione w całkowitej tajemnicy) to czy ogłaszałby to publicznie?
Może ogłaszają żeby sprzedać...
259 pisze:No i jeszcze jedno - oni w dalszym ciągu mają całkiem sporo dużo tego kangura kupowanego w latach 2010-2011…
Kangur za 1.0555(+) lub 1.0520(+) może być ciekawym miejscem dla L.
To się robi tak: najpierw się kupuje spadający rynek jak ma się nieskończone kieszenie jak np. "bank który robi bożą robotę". Jak się jest aj, waj Goldman Sachs to tutaj nic nie może się stać niedobre, u nas tylko dobre ;-) Dalej, jak rynek zaczyna iść do góry robi się PR, że coś zaczyna się kręcić (Bloomberg, FT i inne dla mas). Potem daje się rekomendację już pod szyldem GS. A jak już wszyscy czytają: "O'Neill kupuje złoto", GS dogaduje się z CME, CME powyższa wymagany margines o 25-50% aby wytrząsnąć najbardziej przelewarowanych i sruu... sprzedają w odpalające kaskadowo stopy na wszystkich rynkach… Ktoś pamięta początek września zeszłego roku? Klasyczny przykład.
A potem ciągnie się to dalej - jak rynek już osiągnął prawdziwe dno "robi się go" jeszcze bardziej niedźwiedzim i wysysa do szpiku kości… to się powtarza jak mantra… "Goldman mowił sprzedawać to sprzedałem, a nagle rynek się odwrócił i wszystko szlag trafił…"
A potem mówią, że Goldman ma najgorsze rekomendacje. Zależy jak dla kogo ;-)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 22:26 przez 259, łącznie zmieniany 5 razy.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
jeszcze ciekawy news na usdnok\eurusd\eurnok wychwyciłem:
Norwegian in $21bn Boeing and Airbus deals
Low-cost airline announces plans to buy 222 new aircraft from Boeing and Airbus, in deals worth an estimated $21.1bn
Financical TImes
Chciałbym wiedzieć kiedy i jaka droga to przewalutują.
Vindykator pisze:
A co zrobić to Ci nie doradzę, bo nie mam prawa doradzać
PS:Ładnie się wpiąłeś na dołku.
Oczywiście, że nie doradzasz - ja tylko tak z "telefonem do przyjaciela"
Dzięki, ale fakt, że to był taki pewien rozpaczliwiec - wcześniej kupowałem dno konsoli 1.0367-1.043 i prawie by mi wyszło zaczynając od 1.0373 (miałem cztery świetne wejścia) gdybym nie postawił za blisko SL i złapałem blotki.
Wszedłem z powrotem dopiero po wybiciu i to 1x. Reszta "przyjszła" później...
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
skco pisze:jeszcze ciekawy news na usdnok\eurusd\eurnok wychwyciłem:
Norwegian in $21bn Boeing and Airbus deals
Low-cost airline announces plans to buy 222 new aircraft from Boeing and Airbus, in deals worth an estimated $21.1bn
Financical TImes
Chciałbym wiedzieć kiedy i jaka droga to przewalutują.
Ale tego tak się nie kupuje - to są skomplikowane kontrakty rozłożone na dziesięciolecia połączone z offsetami itd. Odbiór jednego zaledwie samolotu może się frymarczyć trzy lata...
Nie ma takiego momentu, że nagle jest coś przewalutowanie czy trzeba wypłacić 500 milionów dolarów w przeciągu tygodnia - nie wspominając już o rozmaitych liniach kredytowych, to jest cała pajęczyna rozliczeń rozłożona na przynajmniej północnej półkuli ziemi na długie lata…
Hej. Co do Kangura to się wypowiem tylko, że powstał ostatnio wielki niedźwiedzi harmonic. Na Kiwi również... A co do reszty, to się nie wtrącam w rozmowy dorosłych