Witam wszystkich bo dosyć długiej przerwie. Nie będę się zbyt długo rozpisywać. Może w trakcie prowadzenia dziennika wtrącę coś więcej o mojej dotychczasowej przygodzie z fx. Teraz do rzeczy. Na początek krótka przygoda z demo mająca na celu oswojenie się z platformą i wyrobienie nawyku opisywania każdej pozycji w dzienniku. Platforma to XTB i xStation. Ktoś pomyśli czemu akurat oni? Odpowiedz jest prosta, nie chce od razu wchodzić na realny rachunek po takiej przerwie ale tez zwykła gra na demo to nie jest to. Więc postanowiłem, że wezmę udział w Forex Young Cup organizowany przez ww. brokera a potem już normalnie wpłacam na rachunek realny np. do Armady (mt4). Oczywiście jeśli wyniki będą w miarę zadowalające tz. jeśli nie wyzeruje konta
Konkret:
-od poniedziałku przez tydzień rozgrzewka
-każda pozycja opisana wraz ze screenem pod koniec dnia (w trakcie wyjdzie mój sposób trejdowania)
-spisanie zasad, które wyklarowały się przez wcześniejsze doświadczenia z fx i które muszą być bezwzględnie przestrzegane
-plan na kolejny tydzień już za tydzień
Do jutra
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."
Miało być za tydzień ale oczywiście inne sprawy pokrzyżowały plany. Co do konkursu XTB to jest tam jakiś mały +10% ale platforma xStation w ogóle mi nie leży więc do końca tygodnia gram na demo u Armady. A potem real (na początek 300 lub 1000zł).
Konkret:
-poniżej zamieszczam 8 wejść, których będę szukać na wykresie
-4 kluczowe zasady, które muszą być bezwzględnie przestrzegane:
1.Zawsze tylko 1 pozycja na parę-bez piramidowania(chyba, że już jest pierwsza zabezpieczona na BE)
2.Ryzyko max 1% kapitału na transakcję
3.Pozycja na m1 zgodna z trendem na m5
4.W przypadku trzech pozycji z rzędu na minus koniec grania tego dnia
Wieczorem wrzucę pierwsze opisane pozycje z wczoraj i dzisiaj
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."
3 pozycje z wczoraj, jestem z nich zadowolony. Na screenach będę umieszczać krótki tekst czy pozycja była ok, czy były jakieś błędy. System jest bardzo prosty. Jego siłę upatruję w systematyczności, zarządzaniu kapitałem i trzymaniu się reguł. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzisiaj natomiast była spora wtopa. Tylko dlatego, że nie trzymałem się reguł. Dzisiaj jeszcze wrzucę te pozycje (dzisiejsze) z dokładnym opisem co było źle Co do stanu konta powyżej to tylko demo ale chce już teraz to prowadzić tak jak real(zaczynam go od poniedziałku). Jestem bardzo ciekaw co będzie dalej...
Tak jak wcześniej wspomniałem umieszczam dzisiejszy raport. Idealny przykład jak nietrzymanie się wyznaczonych zasad opóźnia nas w dążeniu do wyznaczonego celu zamiast (jak zapewne miałem na myśli robiąc te błędy) nas do niego przybliżyć. Wszystko widać na screenie G/J. Za bardzo oparłem się na wykresie m5 i wkręciłem sobie, że przecież musi pójść w górę Ot, mam nauczkę.
Ciąg dalszy screenów. Ciekawe na jak długo starczy mi wytrwałości żeby tak opisywać każdą pozycję. Liczę, że chociaż miesiąc, wtedy można dopiero realnie ocenić jako taki sens tego co robię. Oczywiście potrzebne będą też środki na koncie real. To już w poniedziałek Do jutra
Dzisiaj już trochę lepiej. Dzięki stosowaniu zasady 1% nawet w przypadku większej ilości pozycji stratnych niż zyskownych można było wyjść na +. Mam nadzieje działać tak dalej. Najważniejsze to w tym momencie trzymacie się w 100% zasad a potem zobaczymy czy system warto testować na większych środkach. Od poniedziałku będę już działać na realnych pieniądzach i postaram się opisać i wstawić każdą pozycje bardziej szczegółowo wklejając również schematyczny obrazek pomocniczy na podstawie którego brałem pozycje. Da to kilka rzeczy: wybranie do gry tylko najlepszych okazji jak i prześledzenie popełnionych błędów.
Do jutra
Grzeesiek pisze: będę już działać na realnych pieniądzach i postaram się opisać i wstawić każdą pozycje bardziej szczegółowo wklejając również schematyczny obrazek pomocniczy na podstawie którego brałem pozycje. Da to kilka rzeczy: wybranie do gry tylko najlepszych okazji jak i prześledzenie popełnionych błędów.
Trzymam kciuki i będę obserwował każdy Twój wpis.
Jestem w trakcie spisywanie całej strategii i systemu, który myślę że będzie podobny do tego co tu robisz
Dzisiaj już trochę lepiej. Dzięki stosowaniu zasady 1% nawet w przypadku większej ilości pozycji stratnych niż zyskownych można było wyjść na +. Mam nadzieje działać tak dalej. Najważniejsze to w tym momencie trzymacie się w 100% zasad a potem zobaczymy czy system warto testować na większych środkach. Od poniedziałku będę już działać na realnych pieniądzach i postaram się opisać i wstawić każdą pozycje bardziej szczegółowo wklejając również schematyczny obrazek pomocniczy na podstawie którego brałem pozycje. Da to kilka rzeczy: wybranie do gry tylko najlepszych okazji jak i prześledzenie popełnionych błędów.
Do jutra
Nie nie, nie wyzerowałem konta. Także już niedługo wracam z publikacją pozycji (tym razem na koncie real). Zauważyłem, że to naprawdę pomaga, składając pozycję myślę czy jest ona zgodna z zasadami i o to właśnie chodziło. Początkowe zasady ulegną nieco zmianie ale o tym pózniej (zapewne w trakcie prowadzenia dziennika). Myślę, że zaczne od 6.01.2014 lub ewentualnie parę pozycji przed końcem roku jeśli uznam, że płynność i potencjał ruchu są wystarczające. Dodatkowo zamieszczam screen z konta real. Jestem z niego bardzo zadowolony i nie chodzi o wynik w pipsach czy w $ bo to naprawdę drugorzędna sprawa. Ważne, że w zdecydowanej większości przypadków było trzymanie się zasad. Pozycji nie publikowałem ale większość mam spisane na dysku
Przy okazji życzę wzytskim wielu sukcesów, żeby plany wypaliły w 200% no i dużo dużo zdrowia z okazji Świąt i Nowego Roku