Trend Line

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy używasz Linii Trendu ?

Tak
46
79%
Nie
12
21%

Liczba głosów: 58

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

robert555 pisze:Ładny wynik, ja się bałem S zabrać tam gdzie Ty, potraktowałem to jako 2 odbicie ( M5 ) , natomiast zagrałem L z tej LT co tez ją masz, sl 6 pips , mozesz rozwinąć koncepcje z tym kierunkiem po przekroczeniu pewnych miejsc ze grasz np. LT na L a nie S , pozdrawiam
Takie bliskie odbicia gram tylko przy starych LT ,są dość ryzykowne :) Zazwyczaj gram na krótsze LT ,ale takie dłuuugie też i wtedy odbicie nastąpi za chwilkę albo w ogolę :) Wcześniej 2 razy się przymierzałem do odbicia ,ale dopiero za 3 razem odbiło :) Gram tylko na odbicia :) Spójrz na pierwszy post ,tam wszystko jest wytłumaczone jak coś :)

Każdego dnia uczę się czegoś nowego :) To chyba najlepsza zaleta takiej pracy . Bo forex to nie tylko trading ! To też praca nad samym sobą :) Ale żeby nie było jestem na 1/100 mojej drogi do dobrego trejdera :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

ridera, Zwróć uwagę jak często łapiesz BE , czy warto robić tyle setap'ów ?
proponuję Abyś zastanowił się nad ilością zleceń jednego dnia.

W ostatnim czasie zrezygnowałem z przestawiania na BE i o dziwo przynosi to lepszy efekt od zamierzonego, często jest pullback i wtedy łapałem BE po czym na nowo wchodziłem z większym SL'em co w końcowym rezultacie dawało mi minus :(
Oczywiście Ty już masz Swoje doświadczenie i nieźle Ci idzie ale może Wyciągniesz z tego wnioski.
życzę Ci samych plusowych dni :)
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Cadermo

mandrejk pisze:ridera, Zwróć uwagę jak często łapiesz BE , czy warto robić tyle setap'ów ?

W ostatnim czasie zrezygnowałem z przestawiania na BE i o dziwo przynosi to lepszy efekt od zamierzonego, często jest pullback i wtedy łapałem BE po czym na nowo wchodziłem z większym SL'em co w końcowym rezultacie dawało mi minus :(
Oczywiście Ty już masz Swoje doświadczenie i nieźle Ci idzie ale może Wyciągniesz z tego wnioski.
Naprawdę trafna uwaga :) Za to właśnie lubię dzienniki :) Wiesz ,że nawet dziś się zastanawiałem nad zdjęciem BE? Ale to dopiero teraz ,bo mówię dodałem motyw low i high jako element stały mojej gry i z tego co pamiętam bez BE wychodzi lepiej. Zrobię tak ,do piątku pogram z BE ,ale pozapisuje sobie ile byłoby zyskownych ,a ile stratnych :) Pozdrawiam !

21.11
TP :1 (23 )
SL :1
Zysk 10 pips :D

Cadermo

Sygnał wejścia
Gdy już mamy wyznaczoną potencjalną linię trendu to czekamy oczywiście na punkt 3 ,czyli możliwe odbicie . Gdy cena już jest bardzo blisko naszej LT to pozostaje nam czekać aż da sygnał lub ją przebiję . Sygnałem są dwie opcje.
Obrazek
1) Pinbar skierowany w kierunku zgodnym z kierunkiem LT .Pinbar może przebić trochę LT .Im większy pinbar (mniejsze ciało ) tym lepiej.
2) Pokrycie poprzedniej świecy . Gdy cena dobija do LT ,zazwyczaj leciutko przebija LT lub idealnie staje na poziomie wyznaczonej lini.Wtedy należy czekać na święcę zgodną z kierunkiem LT (LT spadkowa ,sygnał świecy spadkowej ) Wtedy świeca musi pokryć w całości poprzednią święcę ,a najlepiej jak będzie większa od niej (mowa o ciele świecy).
Obrazek
Cena musi DOTKNĄĆ LT lub ją leciutko przebić ,nigdy nie wchodzimy ,gdy cena nie dobiła do LT.

Zakres "błędu"
Często zdarza się punktem startu i punktem zaczepu są pinbary :) Wtedy trzeba dołożyć zakres "błędu" Czyli zamiast jednej wyznaczamy 2 lub 3 LT .
Obrazek

Jak są pytania to proszę pytać .Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

W sytuacji takiej jak ten pinbar czy te dwie świece ( to chyba outsidebar ) nadal masz sztywny SL czy może ustawiasz go ponad nimi ( lub pod )?
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Cadermo

Nadal sztywny SL :) Najlepiej się sprawdza póki co :)
Szykuję mały update ,więc wejścia na realu odpuszczam do poniedziałku. Muszę potestować zmianę trendu i funkcję BE :) Za jakiś czas wrzucę możliwe zmiany w mojej strategii :) Pozdrawiam!

Cadermo

Mały update zasad :) Trochę poprawiłem w swojej grzej ,zwiększyłem TP i zmniejszyłem SL ,ale nie o tym będzie ten post :) Obecnie do gry biorę dwa interwały , M5 i H1 ,dlaczego ? Dlatego ,że na M1 za dużo się dzieje ,często można pomylić sygnały i brać te pod prąd. LT w które wchodzę wyznaczam sobie na M5,a kierunek gry (nie trend) wyznaczam na H1 również poprzez LT . Przez taką selekcję z moich zasad skasowałem jeden podpunkt - selekcja lini trendu poprzez ich długość ,która nie do końca się sprawdzała. Teraz gram LT zgodne z kierunkiem ,które wyznacza mi H1.
Reszta się chyba zbyt dużo nie pozmieniała ,więc nie będę komentował na nowo :)

:arrow: Moja LT składa się tylko z 3 punktów (punkt startu ,punkt zaczepu i punkt wejścia ) Jeśli LT już została "wykorzystana " to dalej nie biorę jej już pod uwagę .
:arrow: Nigdy nie wchodzę w pozycję za późno albo za wcześnie ,jak ma odbić to odbije ,jak nie to nie i czekam dalej Smile
:arrow: Oczywiście bacznie obserwuję nowe szczyty i nowe dołki ,jeśli stworzy się nowy szczyt to szukam jakiejś LT spadkowej ,jeśli dołek to LT wzrostowego .
:arrow: Punkt zaczepu i odbicia nie mogą być zbyt blisko siebie ,najlepiej gdy przerwa pomiędzy nimi jest większa niz 1-2 godziny :)
:arrow: Kierunek wyznaczamy na H1. Jeśli cena jest bliżej nieużytej wzrostowej lini trendu z H1 to szukam wzrostowych LT :) I analogicznie do spadków.

Interwały M5 i H1 ,bardzo rzadko inne typu D1 :)

Zapraszam do dyskusji :)

Cadermo

Dodam ,że im mniejszy kąt nachylenia ma nasza Linia Trendu tym jest bardziej wiarygodna !

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

2 pytanka:
"zacieśniasz" LT jeśli jeśli jest zbyt rozległa?
próbowałeś grać na przebicia LT m1 grając z wyższym trendem na m15?
gdzieś jest to drzewo.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

mandrejk pisze:ridera, Zwróć uwagę jak często łapiesz BE , czy warto robić tyle setap'ów ?

no bo przestawianie na BE przed pierwszym swingiem to głupota. nalezy czekac na pullback po wejsciu, zrobienia nowego dołka, górki i dołka i dopiero mozna na BE przestawiać. bo tak to Cie wytnie chociaz trejd generalnie jest dobry i nie popelniając żadnego technicznego błędu pozbawiasz sie dobrych setupow

Zablokowany