Do rzeczy zatem. Poszukuję w miarę ogarniętego programisty ( preferuję język C#) w celu podjęcia stałej współpracy w zakresie programowania wspomagających Tradera systemów ATS. Nie dążę absolutnie do stworzenia pełnego systemu ATS (tzw blackboxa) ponieważ doskonale zdaję sobie sprawę z tego że takie podejście jest całkowicie utopijne– tak przynajmniej wynika z moich osobistych doświadczeń.
Od ponad dekady jestem czynnym Traderem na rynku akcji (około 30 rynków), wykonuje pracę na własny rachunek jak również dla pracodawcy którego z oczywistych względów nazwy nie mogę tutaj podać. Zawieram transakcje w zakresie jednej sesji, po zamknięciu sesji wyłączam komputer i zapominam o dzisiejszym dniu. Od dłuższego czasu na wielu rynkach z którymi mam styczność obserwuję stały wzrost obrotu poprzez systemy HFT (High Frequency Trading) oraz ATS ( Automatic Tading Sytem)
Jak działa HFT ? Oto jeden z bardziej popularnych przykładów - powiedzmy ze mamy 2000 akcji na pozycji LONG i chcemy uciąć stratę. Po stronie Bid stoi na bramce BATS 5400 akcji – uderzamy Batsem i dostajemy tylko 200 akcji reszta znika ,(względnie widzimy na TAS, że ten size zszedł, ale akcje dostał to ktoś inny, kto uderzył szybciej o milisekundy przed nami).Myślicie że to przypadek ? Otóż nie, to jest właśnie przykład na działanie HFT. Cały trick polega na tym , że nasze zlecenie zanim dotrze do serverów giełdowych – przechodzi najpierw przez komputery nazwijmy go khmm... SILVERMMANN LTD. Silvermmann ma prawo na podstawie umowy podpisanej z giełdą , puścić dowolne zlecenie PRZED naszym w ciągu przykładowo 10 ms od otrzymania sygnału o naszym zleceniu. Czyli Silvermmann ma szansę zrobić wszystko; cancel , wypełnić zlecenie np. na nasze 200 akcji i samemu uderzyć w resztę względnie poprzestawiać poziomy tak że nasze zlecenie dociera już do kompletnie innego rynku niż widzieliśmy ułamek sekundy wcześniej. W zwiazku ztym faktem koszty wynajęcia serwera w bezpośrednim sąsiedztwie budynku giełdy są zaporowe. Czy to jest uczciwe? No załóżmy, że tak...... czy legalne – jak najbardziej, czy zyskowne? Hmmmm.... tak właśnie zarabiają dzisiaj duże instytucje finansowe – w szczególnosci na spółkach o dużej płynności typu MSFT, XOM, PFE.
Dobra HFT jak wiemy odpada bo nie mam na tyle funduszy co SILVERMANN LTD. , pozostają ATS. Przykładowo na giełdzie takiej jak BOVESPA prawie 90 proc. obrotu to ATS plus niewielki udział HFT ( tak naprawdę nikt nie wie ile tego jest) na innych giełdach w różnym stopniu jest podobnie. Czym się różni ATS od HFT ? W zasadzie HFT to rodzaj ATS, ATS jest więc szerszym pojęciem. ATS w mojej koncepcji to system który automatyzuje pewne czynności wykonywane normalnie prze tradera.
Jakie to czynności? To już leży po mojej stronie , operowałem do tej pory na prawie 30 rynkach stąd wiem co w trawie piszczy kiedy i na jakim rynku..Znajomość organizacji poszczególnych rynków akcji pozwala na znalezienie odpowiednich luk które można by wykorzystać . Poniżej podaję przykład gry na spółce C z NYSE – trick był aktualny ponad rok temu. Przyjrzyjcie się temu dokładnie potem przeczytajcie tekst dalej; http://www.youtube.com/watch?v=kYamaIpPjXA
Dzięki czemu trader osiągnął profit rzędu 5k ? Można to zawrzeć w 4 punkatach
1) Spółka C jest stosunkowo tania (4.14 USD)– więc zakres ruch góra dol wyrażony w centach nie będzie zbyt wysoki
2)wolumen dzienny na spółce wynosi grubo ponad 100 mln akcji, więc przy niskiej cenie mamy gwarancje ze spółka będzie się mieliła w miejscu.
3) Trader ma możliwość złożenia zlecenia BID/OFFER po dwóch stronach spreadu .
4.) Najważniejsze jest jednak to że istnieje możliwość wyjścia w spreadzie czyli w polowce centa-odpowiednim ECN ( to wtedy kiedy po zakupie za 4.14 stawia zlecenie offer za 4.14 – tak na prawde to 4.145)
Jeżeli obrócimy 1 mln akcji i weźmiemy tylko pól centa na tej operacji zyskujemy 5000 USD.
Trader na Youtube zrobił tym sposobem 5600 USD ale nie przesadzajmy w podobny sposób można było bez większego ryzyka robić po 2-3 tys USD dziennie, oczywiście przez jakiś czas,. Czy ten trick jest jeszcze możliwy do wykonania – oczywiście ze nie – inaczej publicznie bym o tym nie napisał

Czy kiedyś trick się powtórzy – pewnie tak , może nie na tym samym rynku , może nie za pól roku i może w trochę zmienionej formie ale....ale fajnie byłoby mieć automat który grałby na podobnej zasadzie. Być może taka spółka jest teraz w Hong-Kongu, Korei, we Frnakfurcie albo na TSX. Nie wiem! A co jeśli miałbym automat który mógłby wyszukać dla mnie miejsca na świecie gdzie potencjalnie jest szansa na podobny obrót jak na C?
Jak szukać takich trickow i metod ? Na pewno nie znajdziecie tego w książce – a już na pewno nie książce wydanej w Polsce. Nikt was tego też nie nauczy w czasie weekendowego szkolenia. Czemu? Odpowiedź jest dosyć złożona – Po pierwsze w Polsce jest może 40 osób (max 100) o których można powiedzieć że są Traderami – po drugie nie leży w ich interesie dzielenie się ciężko zdobytą wiedzą. Po trzecie wreszcie osoba która zaczyna w Poslsce przygodę z „Giełdą” karmiona jest natychmiast analizą technicną co skutecznie zawęża ( często na zawsze) możliwości poznawcze takiej osoby. Po czwarte rynek się cały czas zmienia i trzeba ewoluować wraz z nim ciągle odnajdując powtarzające się w zmienionej formie schematy. Po piąte taka ewolucja jest możliwa na dłuższą metę w grupie traderów – nigdy samodzielnie ..itd.
Jak się pewnie domyślacie to co ja preferuje nie opiera się na AT i takie założenie jest oczywiście prawdziwe. Często w pracy zawodowej widzę taki momenty kiedy dało by się coś zautoamtyzować i dzięki temu można by zwiększyć zysk ( np. grając na raz na 5 takich spólnych jak C, lub szukając takich spółek przy pomocy programu a nie „z ręki”) .
Zatem nie chodzi mi tutaj o bogate doświadczenie programisty w pisaniu systemow automatycznych w Metastockach Wealth labach MQL4, a raczej o samą umiejętność programowania w C# oraz ogólne zainteresowanie rynkami. Kwestie związane z tym w jaki sposób będziemy tworzyć system pozostawiam po swojej stronie.
Na świecie podstawą do wielu firm zajmujących się CYBORG tradingiem była właśnie para TRADER z doświadczeniem + PROGRAMISTA z doświadczeniem. Z tego co mi wiadomo w Polsce na razie takiej firmy nie mną i pewnie długo nie będzie Zapytacie pewnie czemu nie napisze sobie tego samodzielnie. Niestety komputery raczej mnie nie lubią

Ze swojewj strony mogę zagwarantować kapitał do gry, duże doświadczenie, determinację, odpowiednie oprogramowanie, oraz transaction fee na najniższym możliwym poziomie.
Jeżeli chodzi o szczegóły programowania – wszystko jest piane z poziomu kompilatora c# o nazwie monodevelop (jesli coś przekręciłem to przepraszam ale naprawdę mam zielone pojęcie o programowaniu). Korzystamy z API które komunikuje się przez xml ( w okno wyszukiwarki można wpisać polecenia wg wzoru). Mam możliwość uzyskania pełnych danych z całego dnia z każdej obserwowanej spółki

Jeszcze raz podkreślam, jeśli umiesz programować w C# jest to warunek całkowicie wystarczający
Wszystkich zainteresowanych zapraszam na priv. Nie będę odpowiadał na pytania publicznie – sami pewnie rozumiecie dlaczego.
Pozdrawiam