Trader - licencja
Trader - licencja
Dla tych którzy chcą zarzadzac portfelem nie posiadając licencji.....informacja z 16 lutego 2012 r
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/sl ... omosc.html
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/sl ... omosc.html
5mln zł i 8 lat więzienia... A jak pisaliśmy na forum, że lepiej być ostrożnym w kwestii zarządzania to byli "mądrzejsi"... Mam jednak nadzieję, że doczytali odpowiednie ustawy na czas
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Chyba nie..../// w sumie nie wiadomo czy się śmiać czy płakać..//5mln zł i 8 lat więzienia... A jak pisaliśmy na forum, że lepiej być ostrożnym w kwestii zarządzania to byli "mądrzejsi"... Mam jednak nadzieję, że doczytali odpowiednie ustawy na czas Smile.
Sprawa wyszła na jaw, gdy klienci zaczęli się wycofywać i rezygnować z usług „maklera”. Pierwsze doniesienia w jego sprawie trafiły do prokuratury w czerwcu ubiegłego roku. Śledczy ustalili, że 31-latek zaczął działać na rynku finansowym w lipcu 2010 roku. W prowadzonym pod nadzorem prokuratury śledztwie ustalono do tej pory 90 poszkodowanych wpłacili prawie 12 milionów złotych.
Pozdro,
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
raposo miałem coś na pisać ale mi się odechciało.
Możemy tutaj mówić o tym na forum ale nikt nas nie słucha i są mądrzejsi.
I ci co zarządzają i ci co dają w zarządzanie.
Ci z licencjami potrafią stracić nawet w czasie hossy a co dopiero samozwańczy inwestorzy z kontami demo. Ehhhh
zz dorzuć w stopce jeszcze 5 latek
Możemy tutaj mówić o tym na forum ale nikt nas nie słucha i są mądrzejsi.
I ci co zarządzają i ci co dają w zarządzanie.
Ci z licencjami potrafią stracić nawet w czasie hossy a co dopiero samozwańczy inwestorzy z kontami demo. Ehhhh
zz dorzuć w stopce jeszcze 5 latek

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Dobra...zz dorzuć w stopce jeszcze 5 latek Smile

Pozdro.
Dodano po 8 minutach:
Hmmmm,Daro w takiej sytuacji mamy problem...
Jeżeli będziemy karali traderów za zarządzanie... karą 5mln zł i 8 lat więzienia,to nigdy nie wykażą wyników z ostatnich 10 lat pod CFTC...
Tak na poważnie,trzeba jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji znaleść...
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
Właśnie w takich sytuacjach "przydaje się" licencja DI. Nie wiem czy uprawnienia do doradztwa dołączane od 2008r do MPW dają prawo ale chyba nie - bo o ile pamiętam art. bodajże 69 ust. 2 pkt 5 ust o obr. mówi o zarządzaniu portfelem - jakby nie patrzeć - zlecenie FX to nie ma charakteru stricte przyjmowania zleceń ale właśnie zarządzania portfelem i tu jest główna różnica MPW/DI (pomijam upoważnienia i podpisy DI do roboty, którą robi MPW).
Dlaczego napisałem "przydaje się"? Zorientowani wiedzą, że jak są wyniki, to nikomu nie przychodzi do głowy, żeby pozbywać się no nazwijmy to kury znoszącej jajka... natomiast jak jest źle, tzn. mamy serię strat - większą i większą - to wtedy każdy może się "poskarżyć" zgłaszając się do KNF.
... no i jak nie ma licencji to już jest przestępstwo...
Paradoksem / tajemnicą poliszynela w tym wszystkim jest to
, że licencja nie jest żadnym wykładnikiem potencjalnie lepszych wyników, podobnie jak z CFA. Nierzadko wręcz przeciwnie.

Dlaczego napisałem "przydaje się"? Zorientowani wiedzą, że jak są wyniki, to nikomu nie przychodzi do głowy, żeby pozbywać się no nazwijmy to kury znoszącej jajka... natomiast jak jest źle, tzn. mamy serię strat - większą i większą - to wtedy każdy może się "poskarżyć" zgłaszając się do KNF.
... no i jak nie ma licencji to już jest przestępstwo...
Paradoksem / tajemnicą poliszynela w tym wszystkim jest to

Nie znam treści ustawy, ale z tego co słyszałem, nawet gdyby ten gość miał DI to miałby problemy, bo samo DI nie wystarczy, żeby legalnie inwestować cudzymi pieniędzmi, taki DI musi być podobobno zatrudnionu tu i tu (tego sprecyzować nie jestem w stanie), ogólnie rzecz biorąc musi to być podmiot jeszcze "od góry" kontrolowany przez KNF, chyba że coś źle usłyszałem 

Ral1n, makler z uprawnieniami do doradztwa nie ma prawa do zarządzania, chyba że pracuje w firmie, gdzie jest DI (wtedy tak, teoretycznie pod nadzorem tamtego).
Natomiast prawdą jest, że bycie DI nic nie daje, jeżeli chcecie otworzyć własny biznes. Jeszcze firma musi mieć zgodę KNF na działalność maklerską, a tam czają się kolejne problemy, z tego co pamiętam przynajmniej 2 osoby w zarządzie muszą mieć co najmniej 3 lata doświadczenia w instytucjach finansowych, itd. Nie jest to łatwe, nie bez powodu Kovis (z tego co wiem) zalegalizował się w Czechach, a nie w Polsce - takie metody tez istnieją, zdobywa się licencję gdzie indziej i działa jako oddział instytucji zagranicznej.
Natomiast prawdą jest, że bycie DI nic nie daje, jeżeli chcecie otworzyć własny biznes. Jeszcze firma musi mieć zgodę KNF na działalność maklerską, a tam czają się kolejne problemy, z tego co pamiętam przynajmniej 2 osoby w zarządzie muszą mieć co najmniej 3 lata doświadczenia w instytucjach finansowych, itd. Nie jest to łatwe, nie bez powodu Kovis (z tego co wiem) zalegalizował się w Czechach, a nie w Polsce - takie metody tez istnieją, zdobywa się licencję gdzie indziej i działa jako oddział instytucji zagranicznej.
- SzykownyJac
- Stały bywalec
Akurat takiego funda na legalu mozesz w PL zalozyc. Bo taki prawdziwy hege fund z naszej ustawy jest nic nie warty wiec nawet nie ma cisnienia zeby go zgodnie z ustawa zakladac.SzykownyJac pisze:Timothy Sykes znany bohater z serialu Wall Street Warriors zalozyl hedge fund'a jednoosobowego i bez problemu zarządzal z domuhaha. Juz widze jak u nas w PL mozna sobie ot tak zalozyc wlasny hege fund