Trade or not to trade? That is the question...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Trade or not to trade? That is the question...

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Witam,

Po kilku miesiącach noszenia się z zamiarem założenia dziennika w końcu zdecydowałem się to zrobić. Chcę go prowadzić przede wszystkim po to aby bardziej zmotywować się do gry po leniwych wakacjach, a także postarać się aby zrobić z tego stałe źródło dochodu, a być może i jedyne źródło utrzymania. Póki co moja styczność z realną kasą na giełdzie to same porażki - przez swoją chciwość, głupotę oraz przez stosowanie różnych cudownych systemów i strategii straciłem ponad 20 tysięcy złotych. To będzie moje 3 podejście, a jak to mówią - "do 3 razy sztuka", więc może uda mi się tym razem. ;)

Krótkie info:

Technika gry: Skalpowanie
Kapitał: 100zł
Poziom TP: 5 pipsów
Poziom SL: 10-20 pipsów
Interwał czasowy: M5 (z uwzględnieniem trendu na M15)
Godziny handlu: 9-17
Pary walutowe: EUR/USD, GBP/USD, EUR/JPY, AUD/USD, NZD/USD
Zarządzanie kapitałem: 0.01 lota na każde 100zł

Postaram się grać tyle ile sygnałów wygeneruje mi mój system, ale średnio jest to około 2-3 wejść na parę, czasami trochę więcej. Dzienny zysk w postaci 20-30 pipsów nie powinien być problemem, no ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ;)

Wejścia postaram się umieszczać w tym wątku codziennie no i to by było chyba na tyle... Życzę sobie powodzenia i wielu zielonych :D

Pozdrawiam,
freakout

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

freakout pisze:Poziom TP: 5 pipsów
właśnie przez to straciłeś już tyle kasy.
postaraj się aby chociaż TP=SL

niech zgadnę. na wcześniejszym depo też skalpowałeś na m5 i też miałeś TP<SL? to może odpowiedz sobie którędy droga, bo może nie tędy którą idziesz.

do każdego systemu który ma niekorzystne rr podchodzę sceptycznie, bo uważam że taki system prędzej czy później wyzeruje konto.

sznurek

Nieprzeczytany post autor: sznurek »

To ladnie przerypales...
Taka chinska mysl: Bezużyteczną rzeczą jest uczyć
się, lecz nie myśleć, a
niebezpieczną myśleć, a nie uczyć
się niczego.
I zostala Ci tylko ta setka? Czy szukasz w ten sposob dalej?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

freakout pisze:straciłem ponad 20 tysięcy złotych
Ludzie i więcej tracili - także nie jest tak źle.

Ale co Cię pewnie pogrąża to to:
freakout pisze:Poziom TP: 5 pipsów
Wtedy na jeden sl musisz zrobić 2-4 tp - a powinno być odwrotnie - jeden tp powinien wystarczyć na przynajmniej jeden sl - u mnie jest to aktualnie 3-4 sl na jeden tp.

wtedy nie musisz mieć super skuteczności - ale skalpowanie pewnie rządzi się innymi prawami - nie gram - więc nie wiem.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Wiem że R:R jest w tym wypadku niekorzystne, ale takie są niestety założenia systemu i zobaczymy jak się sprawdzą. Jeśli chodzi o kapitał to zainwestowałem tylko 100zł bo chcę zobaczyć ile uda mi się z tej stówki zrobić :) Skalpować na realnym koncie jeszcze nie skalpowałem, poprzednia strata kasy była związana ze stosowaniem martyngałowego robota który "pochłonął" mi sporą część funduszy :roll:

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Nie narzucajcie mu z góry ustalonych schematów - dla każdego znajdzie się miejsca na rynku, prędzej bym zwrócił uwagę ile zysku zabiera mi ewentualny spread/slippage/comission przy małych TP.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hurst_exponent
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

freakout pisze:Technika gry: Skalpowanie
Kapitał: 100zł
Poziom TP: 5 pipsów
Moim zdaniem to nie jest skalp, skalp polega na tym aby ciąć straty i pozwalać zyskom rosnąć
Po za tym Daj sobie spokój z NZD/USD moim zdaniem to nie jest dobra para do skalpu, przede wszystkim duży spreed
MkubuxK pisze:Nie narzucajcie mu z góry ustalonych schematów
Nie chcę nic nikomu narzucać porostu dzielę się swoim doświadczeniem.

Ludzie uczą się na błędach, a mądrzy ludzie uczą się na błędach innych...
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
htk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: htk »

R:R poza tym, że jest niekorzystny, to dodatkowo nie jest jasny - a moim zdaniem przy skalpie, bardziej niż przy innych technikach, ważne jest określenie twardych, niezmiennych wartości (w tym SL/TP), których należy się trzymać.

W Twoim przypadku jasno określiłeś poziom TP=5 pips, ale już SL=10/20 pips.
Zadaj sobie pytanie dlaczego i kiedy (w jakich warunkach rynkowych) będziesz ustawiał węższy SL, a kiedy szerszy.

Przy takim ruchomym SL, czy nie będziesz go rozszerzał w trakcie trejdu z myślą: a może odbije?

Jeśli to nie tajemnica: jakiego brokera wybrałeś do gry skalpem?

Czekam na wpisy z przeprowadzonych trejdów, bo nie ukrywam, że będzie Ci potrzebna wysoka skuteczność, aby dziennik nie zakończył się po 1 tygodniu na MC.

*Oczywiście jak koledzy wyżej, nie mam zamiaru bezpośrednio wpływać na zasady Twojego systemu, a tylko i wyłącznie podpowiedzieć kilka rzeczy i "zmusić" do zadania sobie kilku pytań :)

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Konto mam w Admiral Markets, a wybrałem takie pary do gry które mają u nich najniższy spread i są w miarę dynamiczne ;)

Co do TP i SL - TP na pewno nie ulegnie zmianie i będzie to 5 pipsów, co do SL to będę musiał przekonać się na własnej skórze jak to z nim jest. Z testów wynikało że SL'a na poziomie 20 pipsów nie wywaliłoby mi ani razu, natomiast przy 10 pipsach byłoby już z tym ciężko :)

Dzisiaj pierwszy dzień gry więc zobaczymy jak to wyjdzie w praniu :P

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

No i się przekonałem... Pierwszy dzień gry i 20% kapitału poszło się... ekhm :) No cóż, forex chyba naprawdę nie jest dla mnie. Szkoda na to kasy i nerwów ;)

Pozdrawiam,
freakout

ODPOWIEDZ