System C4, skalping na TF 5 min choć nie tylko ...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

System C4, skalping na TF 5 min choć nie tylko ...

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

......................................................................................... Obrazek ....................................................................................................................

Koledzy Forumowicze,

Pozwólcie, że w kilku zdaniach zaprezentuje Wam, ciekawy moim zdaniem i wart zainteresowania
system do skalpowania na głównych parach walutowych. System z oryginalnymi ustawieniami
został stworzony z myślą o TF 5 minut. Jednak jak sami zobaczycie, z dobrą skutecznością
można wykorzystać do do pracy na większym TF jak 15 minut czy nawet 1h. Zachęcam do
eksperymentowania, choć oczywiście na TF 1h ciężko wówczas mówić o skalpowaniu :)

System nazywa się C4. Nie, nie jestem jego twórcą, choć w pewnym sensie (o czym będzie później)
chciałbym dołożyć moje przysłowiowe trzy grosze do niego będące efektem pracy z nim.
System C4 został wymyślony i zaprezentowany przez Edgetradera z FF, przy współudziale
SwingMana i innych osób z FF. Zaprezentowany poniżej system to C4 z pewnymi własnymi modyfikacjami. Osoby, które chcą się zapoznać z oryginalnym C4 proszone są o sprawdzenie wątku na FF.

Czytając cały czas pamiętaj o jednym: ten system to nie Święty Grall. To pewne spojrzenie na rynek, procesy na nim zachodzące i sposób, aby wykorzystać je we własnym handlu. Potraktuj go jako nie gotowy materiał a raczej model, który możesz zmieniać, ulepszać i dostosowywać pod siebie i własny profil tradera! Wysoce zalecane jest posiadanie przynajmniej podstawowej wiedzy o Price Action.

Widok na główne okno skalpera:

Obrazek

PODSTAWY.

C4 opiera się na znanym wskaźniku z analizy technicznej jakim jest TRIX. To właśnie połączenie
wskazań TRIXa z analizą trendu daje sygnały do zawarcia transakcji. Do pełni szczęścia potrzebujemy
jeszcze odpowiedniej średniej ruchomej oraz specjalnego indykatora, który 'pokoloruje' nam okresy, w
których można handlować używając C4. Okresy te to godziny czasu polskiego 9.00-11.00 oraz
13.00 - 18.00 (0000 - 0200 PST, 0400 - 0900 PST). Czy można handlować za pomocą C4 w innych godzinach ?
Generalnie można, natomiast autor wyraźnie informuje, że system najlepiej sprawdza się w opisanym
przedziale czasowym co ma bezpośredni związek z końcem i rozpoczęciem handlu na giełdach w Tokio,
Londynie i Nowym Jorku - co za tym idzie, mamy największą zmienność, płynność i szanse na złapanie
odpowiedniego trendu. Osobiście używałem również C4 w innych godzinach, ale wówczas nastawiałem się
na mniejsze TP rzędu 5 pips.

ZALECANE PARY WALUTOWE.

Autor zaleca następujące pary walutowe: EU, GU, EY, AU. Wszystkie na TF 5 minut. Oryginalna strategia
opiera się na otwarciu 4 okien w Meta Traderze z każdą z powyższych par w osobnym oknie.

INDYKATORY.

Wszystkie niezbędne indyki zostały przeze mnie załączone pliku RAR, który znajdziecie przy
opisie, łącznie z gotowym plikiem template. Indykatory są następujące:

Candle_Clock_White.mq4
smC4Scalper Candles_v3.ex4
MA in Color_wAppliedPrice.mq4
smSuper TRIX_v1.ex4
smSuper Trix MTF.ex4

Krótki opis poszczególnych:

Candle Clock pokazuje czas pozostały do zamknięcia danej świecy liczony od ostatniego tiku.
smC4Scalper Candles (osobiście nie używam-wolę MA in Color jako wskaźnik) zmieniają kolor świecy
w zależności od wartości TRIXa. Ustawienia (3,1,1,1).
MA in Color - średnia ruchoma ze zmiennym kolorem. Używamy ustawień (8,3,6)
smSuper Trix - rdzeń C4, to właśnie on daje sygnał do zawarcia transakcji. Używamy ustawień
(3,1,1,1). sm Super Trix w zależności od wartości Trixa wskazuje przecięcie linii zero od dołu
(co jest sygnałem do kupna) lub od góry (co jest sygnałem sprzedaży).
smSuperTrix MTF - jest wersją MTF Trixa, dla wykresów z TF 5 minut ustawiamy Trixa MTF na 15 minut,
TrixMTF służy jako filtr sygnałów dawanych przez Trixa. Osobiście korzystam z niego, choć nie jest
on konieczny. Generalnie Trix MTF wzmacnia wagę sygnału jeśli zwykły TRIX daje sygnał zgodny ze
wskazaniem Trixa MTF na wyższym interwale (tj. Trix daje sygnał S, Trix MTF jest poniżej linii 0 bądź
Trix daje sygnał L, Trix MTF jest powyżej linii 0).

SYGNAŁY.

Aby uzyskać sygnał do transakcji muszą zachodzić dwa warunki:

Warunek pierwszy: cena musi zamknąć się ponad (dla sygnału L) lub pod (dla S) średnią generowaną
przez MA in Color (bądź też jeśli użyjecie Scalper Candles - nastąpi zmiana koloru świecy
analogiczna do sygnału Trixa).

Warunek drugi: Trix musi dać sygnał do zawarcia transakcji generując strzałkę w danym kierunku.

Warunek niekonieczny ale pożyteczny: sygnał z Trixa jest tożsamy ze wskazaniami płynącymi z Trixa
MTF 15 minut - np. sygnał S z Trixa i trend spadkowy na Trix MTF 15m).

Zaraz po wystąpieniu OBYDWU warunków i zamknięcie świecy dokonujemy transakcji na otwarciu
nowej świecy. Jakie TP ? Autor zaleca +10 pips. Osobiście uważam, i co pewnie sami zauważycie,
że niejednokrotnie sygnał wskaże początek trendu, który da +20 pips a nawet więcej (zdarzają
się sygnały dające około +50 pips).

Uwaga: jest również szkoła, która mówi, że nie musimy czekać na zamknięcie świecy tylko wchodzimy w pozycję w trakcie formowania się świecy, jeśli tylko zajdą łącznie obydwa warunki (MA + sygnał TRIX). Sami sprawdźcie, co jest dla Was najlepsze. Ja wolę aby świeca się zakończyła ...

SYGNAŁ ZAMKNIĘCIA:
dojście do TP 10pisp, a jeśli subiektywanie uważacie, że są warunki aby trend
się rozwinął i żal zamykać go na tych dziesieciu pipsiakach to bacznie obserwujcie średnią
ruchomą i Trixa. Jeśli tylko cena zamknie się poniżej średniej ruchomej lub Trix da sygnał do
zawarcia odwrotnej transakcji niż zawarta przez was - zamykamy transakcję !

STOP LOSS: zależny od Was. Dle jedych będzie to odpowednia wartość ATR (np. ATR x 2), dla innych
zejście ceny poniżej/powyżej ostatniego szczytu/dołka. Ja osobiście zamykam na SL gdy cena zamknie się
poniżej/powyżej średniej z MA in Color i poniżej/powyżej świecy która wygenerowała sygnał. SL jest
subiektywne. Zdarza się, że cena porusza się niezdecydowanie góra-dół przez kilka barów zanim ruszy z
kopyta w pożądanym przez nas kierunku.

Zdjęcia z załączonymi sygnałami:

Obrazek

Obrazek

UWAGA!

C4 jest 'szybkim' systemem i jak na skalpera przystało należy reagować błyskawicznie na wszystkie
dawane przez niego sygnały otwarcia i zamknięcia pozycji! Jeśli nie poradzisz sobie z TF 5 minut
zawsze możesz spróbować na TF 15 minut ! Pamiętaj tylko, by zmienić wówczas wartość Trix MTF na
minimum 60 (1h) (zalecane 240 - odpowiednik h4). No i wówczas chyba nie warto polować na +10 pips, można to TP odpowiednio powiększyć. Generalnie zalecam eksperymentowanie we własnym zakresie.

BŁĘDNE SYGNAŁY:

Nie będę czarował - C4 daje również błędne sygnały. Co zatem należy robić, zby było ich jak najmniej. Warunek podstawowy - unikać okresów
konsolidacji i małych ruchów.
Po pierwsze można (ale nie trzeba) filtrować sygnały dawane przez Trix z aktualnym Trendem na
Trixie MTF 15 minut. Z własnej obserwacji zauważyłem, że jeśli świeca dająca sygnał jest duża
w stosunku do świec ją poprzedzajacych to należy się liczyć z możliwością cofnięcia się ceny co
najmniej do jej połowy lub nawet początku. Po prostu obowiązują standartwe zasady Price Action.
Zwracamy również baczną uwagę na podwójne dna i podwójne szczyty. Bardzo, ale to bardzo należy
uważać przy konsolidacjach - Trix aby wygenerować sygnał potrzebuje trendu. Tym bardziej
potrzebuje trendu aby po wygenerowaniu sygnału zarobić dla Was kilka/kilkanaśćie pipsów.
Z zasady, przy dobrym obserwowaniu Price Action macie dużą szansę na błędny i stratyny sygnał
w dwóch sytuacjach: sygnał L na szczycie, sygnał S na dołku. Z rozsądnie dobranym przez Was SL
i właściwym zarządzaniem pieniędzmi straty poniesione na tych błędnych sygnałach zostaną
wielokrotnie pokryte przez przychody z dobrych sygnałów !

CZY DA SIE FILTROWAĆ BŁĘDNE SYGNAŁY ?

Naturalnie. W pewnym stopniu da ... Dam cztery przykłady filtrów:

1. EMA 200 exponential, close. Transakcje wyłącznie z kierunkiem EMA i odpowiednią odległością
ceny od EMA (nie za duża odległość - kwestia subiektywna).

2. Trix MTF i zgodność sygnałów pomiędzy Trix a Trix MTF wyższego rzędu. Jest możliwość odwrotna tj.
Trix daje sygnał a świecę po nim sygnał ten potwierdza TRIX MTF.

3. BB MACD z ustawieniami z mojego wątku o Trend Magic, ustawienia BB MACD są również na tym wątku.
Handlujemy z sygnałami pokrywającymi się z trendem wskazanym przez BB MACD.

4. MACD, stary dobry MACD z ustawieniami 30,60,30. Handlujemy wyłącznie z kierunkiem zgodnym z kierunkiem wyznaczonym przez MACD i bacznie obserwujemy ten ostatni wg, zasad otwierania/zamykania pozycji stosowanych w MACD.

Oto kilka obrazów z 'filtrami':

Obrazek

Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów z używaniem strategii C4 !
Pamiętajcie, aby najpierw solidnie potrenować na demie :)

PS. Post pisałem w pracy na szybko, gdybym czegoś nie załączył - dajcie znać, podepnę później. Pozdrawiam, J.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
redart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redart »

Witam
solidny opis strategii - kawał dobrej roboty. Dzięki :-)
Jeśli możesz to napisz może jeszcze coś o skuteczności. Jak długo tym handlujesz i z jakim efektem?
Powiem szczerze, że mocno bym się zdziwił gdyby to dało zarobić w długim terminie (z uwagi na TRIX) Pożyjemy , zobaczymy :-)
Jeszcze raz dzięki za Twój wysiłek

pozdrawiam
redart

Awatar użytkownika
doni
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: doni »

Witam.
Chojnak przyłożyłeś się do tej strategii, bez dwóch zdań kosztowało Cię to wiele czasu i wysiłku na testy. Tym większe DZIĘKI przynajmniej w moim imieniu za to że zdecydowałeś się udostępnić strategię.
Chojnak mam pytanie: ja gram najczęściej na interwale czasowym M30 , jakie powinny by prawidłowe ustawienia dla wszystkich wskaźników jakie znajdują się w twoim zrzucie ekranu powyżej (chodzi mi głównie o następujące wskaźniki: TRIX, TRIX_MTF, MA in Color, oraz MA??) z góry dzięki za odpowiedź
Doni

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Witam,

C4 w obecnej formie używam 4 dzień.
Zarobił przez te 4 dni ok. 90-120 pipsów na demie. Wyłącznie na EU i AU.
Nie jestem w stanie ustalić dokładnej ilości pipsów, bo jednocześnie
sprawdzam inne strategie.
Zlecenie ciskałem 'z nienacka' w czasie pracy więc nie wchodziłem
we wszystkie sygnały, bo nie było mnie przy laptopie.
Stosunek zyskownych sygnałów do strat to ok. 3:1 (przyznam się szczerze, że
puszczałem zlecenia dość niefrasobliwie i niechlujnie - wiadomo, demo).
Co do TF30 minut nie sprawdzałem, musisz sam poeksperymentować.
MTF przypuszczalnie dałbym na 240, być może MA z 8 dałbym na 12m a może
lepiej chodziłoby z oryginalnym ustawieniem na 8.
Trzeba by było przetestować te ustawienia. Ciśnij na wykres i przeanalizuj sygnały.

Dziś jedno wejście dla treningu na realu, po godz. 18ej. Wynik +10 na S EU.
C4 się wciąż rozwija a zasady i ustawienia wskaźników są na tyle elastyczne, że po krótkim treningu i obserwacji można dostosować go do swoich wymagań.

Jak długo pochodzi C4 ? Któż to wie ... W dobie zaawansowanych sieci neuronowych wspomagających proces inwestycyjny bądź wręcz całkiem zastępujących ludzi przy inwestowaniu proste strategie jak C4 i inne dla MT4 wyglądają jak łuk-zabawka w konfrontacji z nowoczesnym karabinem szturmowym. Ale dokąd cena ma tendencje do spadków i wzrostów, a same spadki czy wzrosty trwają trochę dłużej niż chwilę - zawsze jest szansa na ugranie czegoś dla siebie. Nawet łukiem-zabawką ;)

Pozdrawiam, J.

Dodano po 12 godzinach 6 minutach:

Sygnały z AUD/USD z dnia dzisiejszego.

SYSTEM BEZ ZAŁĄCZONYCH FILTRÓW Z ZAŁOŻENIEM WEJŚCIA W KAŻDY SYGNAŁ !

Obrazek

Uwaga: na obrazie napisałem "z zyskiem +10pips" - dotyczy to okresu z 'boxu czasowego'. Poza boxem czasowym TP ustawiam na +5 pips i sygnały spoza niego liczone są za trafne przeze mnie jeśli przynoszą co najmniej +5 pips.

Jak widać na powyższym zrzucie z MT4, wszystkie sygnału wygenerowane wewnątrz boxu z zalecanym przedziałem czasowym dają zakładany zysk +10 pisp, a nawet zdecydowanie więcej. Większość sygnałów fałszywych wystąpiło podczas konsolidacji w okolicach godz. 3-4 nad ranem. Jeśli przyjrzycie się tym
fałszywym sygnałom, to cześć z nich dała możliwość ustawienia SL na punkcie wejścia (zysk co najmniej +5 pips) i po prostu zamknęłaby się na break even czyli na zerze.

A to tylko jedna z 4 zalecanych par. Co prawda skalping bardzo wyczerpuje, na dodatek jednoczesny skalping na 4 oknach ale za to zyski mogą mile zaskoczyć.

A TUTAJ PRÓBA DOSTOSOWANIA C4 TO TOTALNEJ KICHY JAKĄ SĄ NASZE KONTRAKTY FW20, MOJA NIESPEŁNIONA I ZDECYDOWANIE JEDNOSTRONNA MIŁOŚĆ ;)

Obrazek

Jak widać na FW20 TF 15min można, trzymając się zasad wchodzenia wyłącznie z trendem coś dla siebie skubnąć. Choć jak już wspominałem kiedyś - gdy jest silny trend to nie potrzeba na dobrą sprawę systemu by zarabiać ... Ale to już taki urok spakulacji.

J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
Kielki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kielki »

Sam przymierzalem sie do testow c4 od dluzszego czasu, ale ciagle walczylem na m1, mysle, ze pora sprobowac :)
"What separates the winners from the losers, is the winners have learned how to lose"

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Oryginalny C4 Edgetradera nie do końca mi odpowiada, ze względu na bardzo dużą ilość fałszywych sygnałów.
Rozmawiałem na privie z Edgetraderem (co nie było proste bo gość mieszka na Kajmanach i różnica czasowa robi swoje) o filtrach ale generalnie nie był zainteresowany jakimikolwiek zmianami, kazał wyłącznie koncentrować się na PA, jego zdaniem to wystarcza za filtr. Cóż, a jak ktoś nie za bardzo w PA rozeznany ? Ano jego problem. No cóż, nie przekonał mnie.

Kielki, C4 jest ciekawy. Dziś "wysadził" dla mnie w powietrze 240 zł z 10 mini-kontraktów na Wig20 w AdmiralMarkets (10 lotów po 24 pkt netto każdy).

Pozdrawiam, J.

Keamy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keamy »

Dziwie sie, ze takie male zainteresowanie tematem. Zaladowalem sobie sobie strategie i wyglada calkiem interesujaca. Dzis np na edku dal dwa swietne sygnaly: najpierw wzrostowy, a teraz spadkowy.

Dzieki chojnak za swietny opis systemu :)

Awatar użytkownika
szakal_
Bywalec
Bywalec

C4

Nieprzeczytany post autor: szakal_ »

Witam,

Dzięki Chojnak za założenie tego wątku, zmobilizował mnie do założenia profilu na Waszym forum. Widziałem Cię na FF, z tego, co zauważyłem bardziej interesuje Cię zastosowanie systemu w szerszych TF. Pewnie widziałeś, że osobny wątek na ten temat założył Indrek.

Od siebie dodam jedynie tyle, że jak pisze wielokrotnie Edgetrader , system skierowany jest przede wszystkim do osób, które żyją z Forexu. Centralną filozofią przy jego zastosowaniu jest formuła „mniej jest więcej” – nie eksponujemy się zbędnie na rynek, zadowalamy się mniejszą ilością pipsów, gramy większymi lotami. Dlatego Edge uparcie upiera się przy zastosowaniu 5Min TF, które to ustrzec ma tradera przed nadmiernym ryzykiem i w konsekwencji utratą kapitału.

Przyznam, że na początku system wydał mi się beznadziejny, a sam jego autor zadufany w sobie. Później, kiedy z wątku odszedł Indrek i inni ulepszacze i wyszukiwacze coraz to nowych filtrów, kiedy wszyscy skupili się na systemie w jego prostocie – o dziwo okazało się, że system działa wyśmienicie. Niedowiarkom polecam prześledzenie wątku na FF i zrzutów z ekranów Edga, które doskonale obrazują momenty wejść oraz całą istotę systemu.

Chojnak zapomniał dodać, że w tym momencie zdecydowana większość osób śledzących wątek ściąga jedynie +5 pipsów z wejścia i to chyba wydaje się najrozsądniejsze. Sam gram jedynie, gdy mam potwierdzenie z 15m trix (potwierdzenie również wówczas, gdy trix po osiągnięciu szczytu idzie w drugą stronę). Sprawdzam ATR i gram jedynie przy odpowiednio wysokim. Nie gram pod silny trend, bez względu na sygnały. Wychodzę po ściągnięciu 5 pipsów, SL manualny po zamknięciu świecy po drugiej stronie MA.

Co bardzo ważne, system nie jest mechaniczny, wymaga wyczucia PA. Również zdecydowanie nie jest to system dla osób, które chcą wyciągnąć po 100 pipsów dziennie. Jest to system idealny dla tych, którzy mają spory kapitał i chcą wyciągnąć dziennie 10 – 20 pipsów nie narażając się na straty. Naprawdę przy tym systemie i konserwatywnym graniu 10 – 20 pipsów dziennie nie stanowi problemu. Wiem, że dla większości czytelników tego forum taki pułap wydaje się śmiesznie mały. Jednak przy większym kapitale to spokojnie wystarczy na spokojne i dostatnie życie. W końcu przyczyną bankrucji zdecydowanej większości nowopowstałych firm jest niedoinwestowanie. Ale to raczej temat na odrębną dyskusję.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jeszcze raz dziękuję Chojnakowi za założenie wątku.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki szakal za dodatkowy opis i rozwinięcie idei systemu C4 :)

Tak ode mnie dodam, że po 'oswojeniu' się z systemem nie trzeba nawet stosować specjalnych filtrów, starczy Trix MTF na wyższym interwale.

Niestety, sam stoję na utwierdzonym przez lata stanowisku, że wszystko poniżej TF 15m to po prostu szum, ekstremalnie nieprzewidywalny szum. Zanim ograłem się z C4 byłem przytłoczony ilością fałszywek. Obecnie można wyczuć 'na nosa' które sygnały dadzą zarobić a które nie.

Jak przystało na podróżującego po Świecie Forexu NiedźwiedziaNaPrzymałymTrójkołowymRowerku cały czas ulepszam i eksperymentuje. Obecnie dopasowuję elementy C4 do FW20 - niskie TF odpadają ale po pewnych modyfikacjach i przerzuceniu się na TF 1h plus dodaniu kilku prostych wskaźników - sam się miło zaskoczyłem :) Prawie 950 pkt od początku roku, sygnały stratne (zamkniecie na minusie, maksymalny miał -32 pkt) to ok 10-15%.

Pozdrawiam, J.

Awatar użytkownika
szakal_
Bywalec
Bywalec

Renko

Nieprzeczytany post autor: szakal_ »

Małe zainteresowanie tematem niestety. Po tym, jak Edge zamieścił arkusz z wynikami z jednej tylko pary, do teraz przecieram oczy ze zdumienia. Jeśli to prawda (a jestem przekonany, że jest to prawda), system ma niesomowity wręcz potencjał. Wychodzi na to, że wszyscy używają renko chart. Czy ma ktoś może jakiś namiar na renko podchodzący pod mt4?

ODPOWIEDZ