No właśnie szakal, przydał by się wykres renko w miejsce świeczek japońskich. Szukałem na necie ale buba, dostępne indyki nie podmieniają świeczek na renko tylko wyświetlają renko w osobnym oknie a to nie o to chodzi
Płacić ponad 100 euro za renko chart nie chcę, bo nie będę kupował kota w worku, nie wiem na ile mi się te renko przydadzą, jak się okaże że są dla mnie nieprzydatne to kasa pójdzie w błoto - to już wolę ją na depo przelać albo kupić kilka butelek dobrego wina
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
Zauważ, że jeśli dostajesz fałszyy sygnał na zamknięcie świecy to nie ma wybicia ponad max świecy przy long i ponad min świecy przy short. Oczywiście zawsze tak nie będzie, ale odfiltrujesz sporo sygnałów fałszywych za 2-5 pips;) na trejdzie;)
Inaczej pisząc, jeśli dostajesz sygnał poczekaj na wybicie ze świecy dającej sygnał transakcji....
Ciekawe spostrzeżenie, faktycznie jest tak jak piszesz. Teraz pomyślmy jak ewentualnie wykorzystać tą wiedzę.
Czy otrzymując sygnał L z zamknieciem świecy wstrzymujemy się z otwarciem pozycji do PA, która powiedzmy wyniesie cenę 3-5 pips powyżej zamkniecia świecy-generatora sygnału? Analogicznie dla sygnału S. Jednak oczekując na takie coś musimy pogodzić się z myślą, że właśnie tracimy kilka pipsiaków potencjalnego zysku. Czyli powiększamy bezpieczeństwo transakcji kosztem wielkości profitu. No cóż, sprawa indywiduwalna - dla mnie takie coś jest jak najbardziej do zaakceptowania.
Twórca systemu Edgetrader, bądź co bądź osoba z długim stażem i doświadczeniem w handlu, tworząc C4 kierował się zasadą "less is more" czyli nie nastawiamy się na rajdy +50, +100 pips (bo na to szanse są małe) na 0.1 lota ale "skubiemy i odkładamy do depo" skalpując po 5-10 pipsów na 1 locie (dokąd nie dostaniemy czerwonej kartki od brokera - ale na to też jest sposób wybierając solidnych broków).
Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
Sprawdzam właśnie, jak prezentuje się C4 przy zastosowaniu renko. Wychodzi na to, że wystarczy ma in color i trix. Kiedy ma zmienia kolor, patrzę na potwierdzenie z trixa, jeśli jest potwierdzenie z trixa (przekroczenie linii 0)wchodzę przy otwarciu następnej cegiełki. Cel - cała cegiełka minus spread (jedna cegiełka to 10 pipsów przy moim ustawieniu).
Zobaczymy, jak sprawdzi się na żywca. Swingman opracował nowy indykator na renko, sprawdzę jutro.
skalpując po 5-10 pipsów na 1 locie (dokąd nie dostaniemy czerwonej kartki od brokera - ale na to też jest sposób wybierając solidnych broków).
A dlaczego mięlibyśmy dostać za takie skalpowanie czerwoną kartkę? Nigdy się w tym nie zagłębiałem, a podpisując umowę z brokerem nie było mowy o jakiś niedozwolonych otwarciach i zamknięciach...
Wracając do strategi to jak dla mnie otwarcie pozycji jest dosyć jasne, natomiast pracuję nad zamykaniem, bo to ma największy wpływ na profit w tej strategii
Widać krótko jeszcze na Fx jesteś. Broker MM bardzo często jest drugą stroną transakcji czyli twój zysk jest jego stratą. Generalnie w dużym uproszczeniu wszystkie L i S klientów łączy ze sobą a nadwyżkę wysyła na interbank. Niektórzy brokerzy nie wysyłają nadwyżki na interbank tylko biorą zlecenia na siebie.
Skalpując dużym wolumenem i szybko biorąc zysk bardzo utrudniasz mu zabezpieczania pozycji na interbanku. Więc po jakimś czasie dostaniesz ostrzeżenie a później podziękują Ci za współpracę. Są brokerzy pozwalający na skalp ale z kolei u nich jak za bardzo zarobisz to po prostu tak zochydzą Ci handel że sam podziękujesz: wieczne rekwoty, slippage, wiszące i oczekujące w nieskończoność transakcje ... Dokąd tracisz jesteś mile widzianym klientem
Chojnak renko barsy to 30 euro jesli chodzi Ci o sam indyk, dodatkowo jest 100 euro jesli bys chcial kod, ale jak ktos nie jest programista to raczej nie bedzie mu to potrzebne . Sam sie nad nimi zastanawiam, jednak chce jeszce sprawdzic dzis strategie tro.
"What separates the winners from the losers, is the winners have learned how to lose"
To prawda, na forexie nie jestem tak długo bo ponad rok, i wcześniej nie skalpowałem to nie zagłębiałem się w to. pamiętam jak byłem na jednym szkoleniu XTB i tam właśnie zarzucano im wybijanie SL itp. Za bardzo prowadzący nie chcieli o tym gadać, no ale puściłem to płazem. Zobaczymy jak będę skalpował czy akie coś się przydarzy, ale jak narazie skalpuje 0,1 - 0,3 lota więc chyba narazie mi to nie grozi.
Czy ktoś ma link do książki Browna o TRIX - z całego wątku na FF właśnie ten indyk - i matematyczne wytłumaczenie jego skuteczności najbardziej mnie interesuje.