Automat 5_8macross 300%

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Automat 5_8macross 300%

Nieprzeczytany post autor: klopka »

Przez ostatni miesiąc szukałem automatu. Przetestowałem ich sporo.
Natknąłem się na EA , które przy zawieraniu transakcji ustawiało od razu SL i TP, a także zamykało pozycje nie czekając na SL.

Jak na razie jestem z niego zadowolony. Zapuściłem go na demo na EURUSD 1 H i jest ok.
Na innych parach testy nie wychodzą dobrze, ale myślę, że to kwestia ustawień i przedziału czasowego.
Zauważyłem też, że jeżeli ustawimy EA na zajmowanie pozycji długich jest o wiele lepiej niż przy pozycjach long i short.
Trailing Stop działa tylko przy pozycjach krótkich.

Załączam strategię i wynik testowania za pół roku.
Proszę o komentarze i ewentualne poprawki w strategii.

P.S. Nie znam się na programowaniu. Korzystam z gotowych rozwiązań.

Parametry które dały zysk w poście poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2008, 17:14 przez klopka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Wyniki testu

Strategy Tester Report
5_8macrossv2

Symbol EURUSD (Euro vs US Dollar)
Okres 1 Godzina (H1) 2007.06.01 00:00 - 2008.01.04 21:00 (2007.06.01 - 2008.01.05)

Model Every tick (based on all available least timeframes with fractal interpolation of every tick)

Parametry Lots=1; StopLoss=80; TrailingStop=0; TakeProfit=240; mafastperiod=4; mafastshift=-1; mafastmethod=1; mafastprice=0; maslowperiod=8; maslowshift=2; maslowmethod=1; maslowprice=1;
Słupki w tescie 6241 Ticks modelled 637602 Modelling quality 75.75%

Depozyt początkowy 10000.00

Total net profit 24136.89
Gross profit 35607.60
Gross loss -11470.71

Profit factor 3.10

Przewidywany zysk 211.73
Absolute drawdown 1399.54 Maximal drawdown 3253.93 (9.80%) Relative drawdown 18.97% (2216.51)

Transakcji w sumie 114 Short positions (won %) 0 (0.00%) Long positions (won %) 114 (53.51%)
Profit trades (% of total) 61 (53.51%) Loss trades (% of total) 53 (46.49%)
Największy profit trade 1701.32 loss trade -604.20
Średni profit trade 583.73 loss trade -216.43
Maksimum consecutive wins (profit in money) 7 (7506.82) consecutive losses (loss in money) 5 (-2287.55)
Maximal consecutive profit (count of wins) 7506.82 (7) consecutive loss (count of losses) -2287.55 (5)
Średni consecutive wins 3 consecutive losses 2

Podaje linka do bazy automatów: http://codebase.mql4.com/ru/experts

Dla nie wtajemniczonych strategię dodajemy do folderu experts.

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Korzystam z tłumacza stron internetowych z rosyjskiego na polski. Dość wiernie oddaje treść po przetłumaczeniu. Można oczywiście po angielsku.

Awatar użytkownika
Kuguar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kuguar »

Za pół roku to i tak nic wielkiego,,a edek przez ostatnie pół roku był w trendzie wzrostowym więc nic dziwnego że longi wchodziły,ale testuj dalej może bedzie lepiej kosił--roboty to jest przyszłość:)pozdro :D
GOD BLESS ME...-"candles absorb EVERYTHING (news, rumours, speculation, etc). candles are price. price is....everything"
Mój Journal: http://forex-nawigator.biz/forum/journa ... 17291.html

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Może i nic wielkiego, ale jest zysk, i to nie jest tak, że tylko długie go dały.

Zysk jest także przy long i shift i to większy niż tylko przy long, ale profit factor maleje. do ok .2,5 z 3.10.

Awatar użytkownika
Kuguar
Pasjonat
Pasjonat

klopka pisze:Transakcji w sumie 114 Short positions (won %) 0 (0.00%) Long positions (won %) 114 (53.51%)
Wszystko long-:)Przetestuj wstecz jeszcze dalej--a z automatami to jest tak że lepiej pierwsze pograć manualną wersją systemu a dopiero później brać sie za pisanie EA bo wtedy wiemy jak sie zachowuje sys przy różnych wydarzeniach(sytuacji rynkowej) i można lepiej zrobić automat:)
Jak grasz długo jakimś systemem to wiesz w jakich godzinach najlepiej kosi,jaki Tp ustawiać,czy zamykać z ręki czy zamykać po przecięciu jakiejś sredniej albo wskaźnika,,czy dać ruchomy czy sztywny SL.Jest tyle rzeczy do tego żeby zrobić dobry EA że mało kto jak sie mu uda zrobić dobrze zarabiającego robota daje go na neta,,zachowuje go dla siebie i kosi sam:)Albo może odsprzedać kilkaset tys dolarów a nie dawać na neta,w większości EA wrzucane na net są niedokończone albo dlatego że już manual był do dupy albo poprostu sie niechciało komuś doparacować:)pozdro
GOD BLESS ME...-"candles absorb EVERYTHING (news, rumours, speculation, etc). candles are price. price is....everything"

Awatar użytkownika
klopka
Stały bywalec
Stały bywalec

Na stronę wrzuciłem EA nie po to by się spierać, czy jest najlepsza, ale po to by każdy mógł ją ocenić i ewentualnie poprawić. W pierwszym poście napisałem, że testowałem tylko long only i to dało najlepsze rezultaty.

Po wielokrotnych próbach dane poniższe na parze EURUSD wydają się najlepsze. Ale to nie znaczy wcale , że nie należy dalej próbować.

StopLoss=80;
TrailingStop=0;
TakeProfit=240;

mafastperiod=4; mafastshift= -1(minus jeden); mafastmethod=1; mafastprice=0;

maslowperiod=8; maslowshift= 2; maslowmethod=1; maslowprice=1;

Próbowałem zmniejszyć SL, ale o dziwo wyniki były gorsze.

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

Zgadzam sie z opinia Kuguara. EA 300% na long only w trendzie wzrostowym to nic nadzwyczajnego(z reki kosze wiecej). Przetestuj na okresie kilkunastu lat i pokaz wynik , moze byc long only :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuguar
Pasjonat
Pasjonat

Testuj dalej ale już coś napisałem w poprzednim poście:
Kuguar pisze:w większości EA wrzucane na net są niedokończone albo dlatego że już manual był do dupy albo poprostu sie niechciało komuś doparacować:)pozdro
A jak mi nie wierzysz to testuj dalej i przekonasz sie-powodzenia:)

Tak więc lepiej przeznacz czas który poświęcasz na to EA na test jakiegoś manuala a później próbuj zrobić automat albo zleć to komuś:)

ODPOWIEDZ