MT4 problem z uruchomieniem

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
BSone
Bywalec
Bywalec
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2021, 14:10

MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: BSone »

Witam,

Jeszcze do wczoraj MT4 działał poprawnie tzn uruchamiał się. Niestety wieczorem dnia wczorajszego nastąpił jakiś problem. Otóż przy uruchomieniu nie pytało już o logowanie, w dodatku gubił zasięg. W pewnym momencie na czterech latach walutowych zamiast wykresu pojawił się napis iż czeka na aktualizację danych.

Na tym się zakończyło działanie mt4. Od tego momentu bez względu ile razy go wyłączyłem i włączyłem ta sama sytuacja. Uznałem ,że przeinstalowanie będzie dobrym wyjściem. Użyłem tego samego pliku co róży pierwszej instalacji.

Program MT4 (oraz dzisiaj próba z wersją MT5) zakończyła się na tym iż program jedynie zainstalowało. Klikając uruchom zamieli przez dwie sekundy i koniec. Nic się nie dzieje. Program nie startuje, komputer nie pracuje tak jakby próbował go otworzyć. Po prostu zamieli na myszce z dwie sekundy (iż niby startuje) i koniec..

Komputer się nie zawiesza ani nic, internet , strony internetowe czy Gmail chodzą normalnie. Inne programy również.

Przy odinstalowaniu usunąłem wszystko wraz z zaznaczeniem opcji użytkownika (samo konto u brokera istnieje oczywiście).

System Windows 10 x64, laptop Lenovo ideapad110. Nic na nim nie jest zainstalowane prócz Amibrokera i obecnie byłego MT4. Dyski są puste, trochę plików jedynie Excel czy pdf. Nic więcej. Żadnych "stron" też nie oglądałem aby nie było. Avast zainstalowany.


Czy ktoś może ma obecnie podobny problem, lub może miał? Ktoś jest w stanie mi powiedzieć co się dzieje?

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 3072
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Zainstaluj nową platformę MT4 od brokera w C:\Program Files\ .
Jak wyskoczy okienko instalacyjne to trzeba cofnąć się jeden krok, do Ustawienia i wybrać folder, w którym chcemy instalować.
Można też inaczej.
Ja mam 3-ch brokerów na jednej platformie, np.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

BSone
Bywalec
Bywalec
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2021, 14:10

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: BSone »

ninjaproject pisze:
12 wrz 2021, 21:31
Zainstaluj nową platformę MT4 od brokera w C:\Program Files\ .
Jak wyskoczy okienko instalacyjne to trzeba cofnąć się jeden krok, do Ustawienia i wybrać folder, w którym chcemy instalować.
Można też inaczej.
Ja mam 3-ch brokerów na jednej platformie, np.

Spróbuję dzisiaj zainstalować w innym folderze tego nie próbowałem jeszcze. Ale ten adres co podałeś to instaluje się tam właśnie z automatu. Ale założę jakiś inny folder jeszcze.
Jakie jeszcze masz ewentualne pomysły o których wspominasz iż można jeszcze inaczej? Pytam bo jeśli nie udał by się z zmiana folderu to od razu spr z następnym sposobem.

Dodam iż sprawdziłem antywirusem dysk - czysto. Skanowanie dysku, defragmentację też zrobiłem bo gdzieś w necie wyczytałem iż może pomóc - ale nie pomogło (program był zainstalowany). Dzisiaj spr tak jak wspominasz.

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 3072
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

BSone pisze:
13 wrz 2021, 07:54
ninjaproject pisze:
12 wrz 2021, 21:31
Zainstaluj nową platformę MT4 od brokera w C:\Program Files\ .
Jak wyskoczy okienko instalacyjne to trzeba cofnąć się jeden krok, do Ustawienia i wybrać folder, w którym chcemy instalować.
Można też inaczej.
Ja mam 3-ch brokerów na jednej platformie, np.

Spróbuję dzisiaj zainstalować w innym folderze tego nie próbowałem jeszcze. Ale ten adres co podałeś to instaluje się tam właśnie z automatu. Ale założę jakiś inny folder jeszcze.
Jakie jeszcze masz ewentualne pomysły o których wspominasz iż można jeszcze inaczej? Pytam bo jeśli nie udał by się z zmiana folderu to od razu spr z następnym sposobem.

Dodam iż sprawdziłem antywirusem dysk - czysto. Skanowanie dysku, defragmentację też zrobiłem bo gdzieś w necie wyczytałem iż może pomóc - ale nie pomogło (program był zainstalowany). Dzisiaj spr tak jak wspominasz.
Można się zalogować na konto MT4 innego brokera z dowolnej platformy MT4.
Trzeba wyszukać brokera (Scan), wybrać odpowiedni serwer, i się zalogować.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

BSone
Bywalec
Bywalec
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2021, 14:10

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: BSone »

Problem jest tego rodzaju ,że to co piszesz dzieje się z pozycji włączonego MT4. A u mnie niestety program się nie odpala. Tu jest pies pogrzebany. Próbowałem inny katalog, oraz pobrałem z neta od innego brokera, niestety problem ten sam.

Program się instaluje ale nie chce włączyć. Jakieś sugestie jeszcze? Bo wszystko inne działa poprawnie tylko ten jeden program nie dziala

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 3072
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

BSone pisze:
13 wrz 2021, 13:21
Problem jest tego rodzaju ,że to co piszesz dzieje się z pozycji włączonego MT4. A u mnie niestety program się nie odpala. Tu jest pies pogrzebany. Próbowałem inny katalog, oraz pobrałem z neta od innego brokera, niestety problem ten sam.

Program się instaluje ale nie chce włączyć. Jakieś sugestie jeszcze? Bo wszystko inne działa poprawnie tylko ten jeden program nie dziala
W takim razie problem musi być po stronie konfiguracji komputera.
Jedyne inne co mi przychodzi na myśl, to np. polskie znaki w nazwach folderów ścieżki instalacyjnej???
Poza tym, to problem jest niezwykle nietypowy, więc takie pisanie niczego nie rozwiąże.
Potrzebny jest komputerowiec, który u ciebie na miejscu zdiagnozuje problem.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

BSone
Bywalec
Bywalec
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2021, 14:10

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: BSone »

ninjaproject pisze:
13 wrz 2021, 14:54
BSone pisze:
13 wrz 2021, 13:21
Problem jest tego rodzaju ,że to co piszesz dzieje się z pozycji włączonego MT4. A u mnie niestety program się nie odpala. Tu jest pies pogrzebany. Próbowałem inny katalog, oraz pobrałem z neta od innego brokera, niestety problem ten sam.

Program się instaluje ale nie chce włączyć. Jakieś sugestie jeszcze? Bo wszystko inne działa poprawnie tylko ten jeden program nie dziala
W takim razie problem musi być po stronie konfiguracji komputera.
Jedyne inne co mi przychodzi na myśl, to np. polskie znaki w nazwach folderów ścieżki instalacyjnej???
Poza tym, to problem jest niezwykle nietypowy, więc takie pisanie niczego nie rozwiąże.
Potrzebny jest komputerowiec, który u ciebie na miejscu zdiagnozuje problem.
Przyznam ,że raczej właśnie tego się spodziewałem. Będzie trzeba odwiedzić serwis niestety aby się dowiedzieć o co chodzi. Ale wpierw chciałem na własną rękę spr coś wykombinować. No cóż. Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

kapart
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 11 cze 2015, 12:51

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: kapart »


Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 3072
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

kapart pisze:
13 wrz 2021, 16:10
Spróbuj, może pomoże:

https://www.forex.in.rs/mt4-stuck-on-wa ... or-update/
Rzecz nie jest o tym, przecież.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

kapart
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 46
Rejestracja: 11 cze 2015, 12:51

Re: MT4 problem z uruchomieniem

Nieprzeczytany post autor: kapart »

ninjaproject pisze:
13 wrz 2021, 16:12
kapart pisze:
13 wrz 2021, 16:10
Spróbuj, może pomoże:

https://www.forex.in.rs/mt4-stuck-on-wa ... or-update/
Rzecz nie jest o tym, przecież.
OK, nie doczytałem. To może przejrzyj logi (jeżeli odpala metaeditor): right click na ikonie; otwórz lokalizację pliku; metaeditor; wybierz log - i zobacz, czy masz jakiś error jak tak, poszukaj w sieci rozwiązania.

ODPOWIEDZ