Podróże traderów

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Cadermo

Podróże traderów

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam ,jako ,że jestem wielkim fanatykiem podróżowania to zakładam temat do rozmów o podróżowaniu .Dotyczy to podróży wszelkiego rodzaju ,krajowych i zagranicznych ,nawet rowerem :D Miło by było posłuchać waszego zdania o miejscach ,w których byliście i o tym gdzie planujecie pojechać w nadchodzących latach. W tym roku odbyłem pierwszą podróż sponsorowaną przez forex :D Był to wyjazd na dwa tygodnie na Gran Canarię ,z wylotem z Poznania (linie czarterowe Enter Air ) . Bardzo miła obsługa i jak za tą cenę (lot w dwie strony 999zł) było naprawdę miło i schludnie. Nawet podali posiłki :D Co do samego klimatu Gran Canarii to typowa wyspa dla turystów. Nie był to mój pierwszy wyjazd ,ale muszę z radością stwierdzić ,że nadal chętnie tam wracam. Mimo panującego ogromnego kryzysu i bezrobocia nie jest tak źle . Pogoda oczywiście super, średnio 28-32 stopnie .Co mogę polecić ? Na pewno warto wypożyczyć samochód (ceny nie są aż tak wygórowane) i pojechać w góry ,super widoki ,ale tylko dla odważnych,drogi są oddzielone od przepaści kilkuset metrowych tylko barierkami. Ale widoki są przepiękne. Polecam też wybrać się nad ocean jak ktoś lubi wysokie fale (2-3 metrowe) .Co do cen to zależne oczywiście od tego jak chcemy spędzić dany wyjazd. Ja sam organizowałem sobie wyjazd i mieszkałem w tym samych resorcie co wcześniej(jak ktoś będzie zainteresowany to mogę podać nazwę). Gran Canaria jest wedle mnie lepszą wersją Tenaryfy. Byłem i odradzam ,ze względu na gorszą pogodę .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysiu89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Krzysiu89 »

no no przyda mi sie jakies dobre info bo zastanawiam sie nad tegorocznym urlopem ;) nie wiem co wybrac ;) myślałem nad bułgarią, albo chorwacją... ;) moze macie jakies ciekawsze propozycje ;)

Cadermo

Krzysiu89 pisze:no no przyda mi sie jakies dobre info bo zastanawiam sie nad tegorocznym urlopem ;) nie wiem co wybrac ;) myślałem nad bułgarią, albo chorwacją... ;) moze macie jakies ciekawsze propozycje ;)
Zależy jaki masz budżet :wink:

Awatar użytkownika
Krzysiu89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Krzysiu89 »

o budzecie nie mowmy;) mam nadzieje narazie ze forex da ;) w marcu bede wybieral miejsce ale potrzebuje troszke propozycji ;) ten rok wykozystuje na maxa ;)

Cadermo

To proponuję Koh Samui (wyspa w Tajlandii) ,warunki jak w raju ,Tajowie to bardzo mili i spokojni ludzie (zazwyczaj 8) ),klimat jest bombowy.Jest zarazem wilgotno i strasznie gorąco,plaże przepiękne,a ceny są naprawdę atrakcyjne.Przelot przez Bangkok lub Singapur (polecam w jedną stronę przez BKK w drugą przez Singapur ). Zazwyczaj loty z europy (Frankfurt lub Munich) docierają do Azji w nocy ,więc lot na wyspę (koło godziny lotu) odbywa się następnego dnia pod wieczór ,zatem polecam pozwiedzać trochę Singapur lub BKK .Co do samej wyspy to uwierz mi ,że dla mnie w chwili obecnej to najlepsze miejsce ,w jakim byłem i polecam je każdemu. Ceny ? No za lot w economicu Lufthansy zapłacisz koło 3000-4000 z polskiego miasta z przesiadką w niemczech. W Biznesie koło 10 000-12 000 o ile dobrze pamiętam .A klasa pierwsza prawie niczym się nie różni od biznes klasy ,a ceny sięgają nawet 40 000zł za ten lot (oczywiście w dwie strony ). Jako ciekawostkę dodam ,że moimi sąsiadami była para Włochów ,a potem polak mieszkający w Australii z jakąś laską z Izraela. Co się okazało ? Dla nas polaków taki wyjazd tam to droga zabawa. Dla tych Włochów to było tańsze niż wakacje w Hiszpanii ,także ten Polak mówi ,że wcale dużo nie zarabia :) No nic ,takie życie.

Cenne uwagi:
Bangkok jest bardzo niebezpieczny ,roi się od gangów ,które porywają ludzi na narządy .Porywają też młode dziewczyny i dziewczynki i zmuszają do prostytucji. Jeśli lubisz sobie spalić maryśkę to nie myśl nawet o tym ,by spróbować w Bangkoku. Za posiadanie nawet minimalnej ilości każdego typu narkotyku pójdziesz siedzieć na całe życie. Warunki w celach ,często przeludnionych są okropne.Panuje duchota i brak miejsca nawet na wysikanie się. Informacje te bezpośrednio od znajomego Taja.

Za to Singapur (zbyt dużo nie mogę powiedzieć,bo byłem tylko raz i to 2 dni ) jest bardzo czystym miastem. Kuchnia podobna do tej z Tajlandii . Singapur w większym stopniu przypomina miasta europejskie. Poza tym polecam jeśli ktoś nie chce płacić podatków z forexu :roll:

hannibal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hannibal »

Byłem w Tajlandii,Laosie,Kambodży i Indiach jeśli chodzi o ten rejon.....polecam tylko Tajlandie-oczywiście jak ktoś chce podupczyć :mrgreen:

Cadermo

hannibal pisze:Byłem w Tajlandii,Laosie,Kambodży i Indiach jeśli chodzi o ten rejon.....polecam tylko Tajlandie-oczywiście jak ktoś chce podupczyć :mrgreen:
Z wyżej wymienionych byłem tylko w Tajlandii i rzeczywiście roi się od domów publicznych ,ale kto wie co czai się w tamtych jaskiniach? :lol: :lol: Wolałbym nie sprawdzać 8)

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

Ja byłem do tej pory

1. Na Krecie ( bardzo polecam: dobre jedzenie super pogoda super wyspa )
2. W Egipcie ( super morze ; jedzenie takie sobie ,ale jak ktos lubi plywac to uwazam ze najlepsza opcja to Egipt )
3. W Turcji ( ogolnie super ale lipiec i sierpien - temperatury nie do zniesiena )
4. Na Lanzarote ( Super , ale poplywac sie srednio da w tym zimnym oceanie a jedzenie bardzo kiespie )
5. Rodos ( wolę Kretę ;] )
6. Fuertaventura ( ogólnie ok ,ale wieje zimny wiatr i juz nie jest tak przyjemnie :( )

jak cos wiecej bys chcial wiedziec to pisz to dopowiem :P
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

Korea Południowa jest piękna, ale w okolicach sierpnia żeby jeszcze było ciepło - ale nie upalnie.
Warte Polecenia jest oczywiście Seul, warto mieć jednak znajomości - Koreańczycy - bardzo mili. [dobrze jest znać podstawowe zwroty]
Ładne miasto - Changwon - taki Poznań - tylko, że w górach :) Mają piękne City z Pięknym 5* hotelem z polem golfowym (choć nie grałem tam w golfa;))

Po drodze rezydencja króla Korei, świątynie itp. - naprawdę piękne.

Ogólnie Korea przypomina Polskę ceny wielu rzeczy tańsze a wielu droższe ;)[podatki?] nieco droższa jest żywność - chociaż nadal tania... ale inna :)
jest mnóstwo hoteli, moteli - właściwie w jednym budynku - mogą być czasem 2 na różnych piętrach - ceny ok 30$ za noc.
Koreańczycy - mają głowę do picia ! Można z nimi pić piwo ile wlezie ;)
U Koreańczyków alkohol z zachodu jest strasznie drogi. I Powinniśmy kiedyś ruszyć na ten rynek z naszą żywnością... : a szczególnie i piwem i alkoholami - moim zdaniem jest bardzo chłonny.
Szkoda, że zarządzający strategią polskich browarów nie atakują tamtych rynków... Oni wiele są w stanie zapłacić za dobre piwo:)

A tak trują się Francuską wódką[reklamowaną jako "najlepsza na świecie"] za 50USD/flaszka kupowanej w Duty Free...

Leciałem z Frankfurtu liniami Korean Airlines. - polecam.
Jeszcze tam wrócę - nie zobaczyłem całej Korei...
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

a gdzie polecacie pojechać na narty? Wiem.. może śniegu jako tak nie ma wiele 8) ale szukam jakiś fajnych miejsc żeby nauczyć się jeździć. Lepsze polskie Góry, coś przy granicy PL, czy lepiej gdzieś dalej..?

ODPOWIEDZ