To nie jest temat dla młodych skalperów

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Greenhaze pisze:Trade 1.... Long AUDUSD @ 1.04 1/2R

Jest dosyc spory gap pomiedzy kursem S&P i AU / AJ a aktualne dane i PA sugeruja mozliwosc wzrostow na tej parze.

Ciekawostka o S&P:

W ciagu ostatnich 16 lat tylko 4 razy kwiecien byl miesiacem spadkow. Statystycznie miesiac najsilniejszych wzrostow.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Wlasnie kupilem troche EU po 1.3285
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Greenhaze pisze:Wlasnie kupilem troche EU po 1.3285

Edit. Target 1 zrealizowany.

Edit 2. Target 2 przesuniety na dzienne high @ 1.3370. SL Ponizej dzisiejszego low.

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Cześć GH,

Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i napisać, gdzie postawiłeś SL przy tym ostatnim wejściu na EU?

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Hej Pip!

SL poczatkowo stal pod piatkowym dolkiem ale jesli cena by zaczela penetrowac glebiej 1.328 to zaczal bym likwidowac pozycje.

edit. Robi sie dosyc pozno i cena traci na momentum wiec zamykam longa @ 1.3335. Wejde ponownie po lepszej cenie jesli bedzie ku temu okazja... Wyglada na to ze rynek chcialby sie przebic przez 1.3375.

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Dzięki za odp GH!

Miałeś chyba na myśli pod czwartkowym dołkiem?Bo jeśli tak to tak właśnie strzelałem :) Pytam się bo, aktualnie sporo kminię z R:R w tego trejdach - historycznie analizując staram się zweryfikować hipotezę, że cena "zazwyczaj reaguje z wystarczającą precyzją" na poziom tak, że w takich zacieśniając SL skuteczność spadnie o relatywnie niewielki procent a "R-y" się mnożą jak króliczki :twisted:

Np. w tym partykularnym przypadku (zakładając, że setup jest zacny, a ten mi się takim wydaje) można by próbować skrócić stopa do 1.3272 - poniżej świecy breakoutowej na m15 oraz zarazem midpoint tej małej konsoli z czwartku ("bazy" w nomenklaturze sama seidena). R:R wzrasta ponaddwukrotnie i wydaje mi się, że skuteczność spada mimo wszystko mniej niż dwukrotnie... ale to tylko snucie hipotez, będę systematycznie testował to agresywniejsze podejście. Jeśli uda mi się to ubrać w jakieś konkretne wnioski to się nimi podzielę.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Sorki za krzaka... pewnie ze to byl czwartkowy dolek...

Tak jak piszesz... optymalnie mozna bylo stopa ustawic w okoklicach 1.327 I R bylo by o wiele wyzsze jednak ja stopa traktuje jako ostatecznosc i wole zamykac pozycje z palca kiedy zaczynam sie czuc z nia niekomfortowo.

W tym wypadku R jest wzgledne bo tej pozycji nie pozwolilbym zejsc ponizej -0.3R a bardziej oddalony stop zabezpiecza mnie przed czyms mocno nie spodziewanym i dodatkowo przez to nie mam wrazenia ze traduje zaraz pod sciana co mnie troche odciaza psychologicznie.

Zwalilem longi na EU w tamtym tygodniu wiec dzis mocno defensywnie :wink:

Pozdro

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Scenariusz na Pszenice.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Stoje na bidzie 1.2030 Eurchf.

Wielkosc kolektywu sell stopow w obrebie 1.1995 szacuje sie na 28 BLN EUR. Osobiscie zakladam ze SNB zrobi wszystko aby nie dopuscic ceny do 1.1999 nie wspominajac o barierze 1.2 gdzie szanse testu tego poziomu sa aktualnie znikome. Bardzo prawdopodobne jest budowanie zapory na bidach przez SNB. Tego typu zagrania stosowalo i stosuje nadal czesc centralnych bankow azjatyckich z bardzo dobrym skutkiem.

Nie widze sensu trzymania SL ponizej bariery ze wzgeldu na mozliwosc ogromengo poslizgu.

Jesli w pewnym momencie SNB nie przeniesie bariery wyzej to przebicie 1.2 i ogromny spike w dol moze byc tylko kwestia czasu tak jak w przypadku obrony 1.5. 100 / 200 / 500 pipsowy gap tego nikt nie wie ale trzymanie stopa zaraz pod zapora jest poprostu nie madre..... za to kupno takiej strzaly w dol moze byc najlepsza okazja tego roku jesli taki scenariusz sie sprawdzi.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Stoje takze na bidzie GBPUSD 1.5910. Bardzo mocne wsparcie.

Edit. Anulowany podczas FOMC
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2012, 10:22 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ