Witam Szanownych Programistów i Testerów,
EA mojej produkcji korzysta z obiektów i za pomocą tych obiektów wyznacza mi różne linie analizy technicznej. Robota testuje na MT4. Jednak przy testowaniu pojawiają się różne rozbieżności. Uszczegóławiając chodzi o to, że przy teście recznym (bez optymalizacji) wszystko działa tak jak powinno. Jednak puszczenie EA w optymalizacji gdzie na 100% pojawiają sie wcześniej ustawione parametry powoduje ukazanie się wyniku mocno rozbieżnego, a ostatnimi dniami poprostu nie pokazuje mi żadnych wyników. Wszystko wskazuje na to, że optymalizator w MT4 nie daje sobie rady z zaawansowanymi EA wykorzytującymi obiekty. Zazwyczaj nie miałem takich dolegliwości w testach, ale to były stare EA wykorzystujące wskazniki i świeczki.
Pytanie do znawców tematu: jaki tester strategii da sobie rade z testami EA wykorzytujacymi obiekty na wykresie?
Pozdrawiam
Testowanie EA z obiektami - różne cuda sie dzieją
Moze być to wina systemu operacyjnego, zdarzały mi sie takie przypadki, ze testowane okresy na identycznych parametrach uzyskiwały identyczne wyniki, po którymś razie, wyniki zaczynały sie zmieniać i to w sposób bardzo dziwny, za każdym kolejnym razem pokazując inny mimo nie dokonanych żadnych zmian parametrów.
Można spróbować usunąć wszystkie pliki z katalogu TEMP w swoim profilu Windozy. Usuwanie przy wyłączonych wszystkich programach!
Można spróbować usunąć wszystkie pliki z katalogu TEMP w swoim profilu Windozy. Usuwanie przy wyłączonych wszystkich programach!
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Nie pomogło w tym przypadku. Takie coś jak opisujesz jeszcze występuje często dlatego, że tester dociąga brakujące dane historyczne. Wtedy wyniki są dokładniejsze i przez to różnią sie od poprzednich.mike_05 pisze:Moze być to wina systemu operacyjnego, zdarzały mi sie takie przypadki, ze testowane okresy na identycznych parametrach uzyskiwały identyczne wyniki, po którymś razie, wyniki zaczynały sie zmieniać i to w sposób bardzo dziwny, za każdym kolejnym razem pokazując inny mimo nie dokonanych żadnych zmian parametrów.
Ludzkie słabości i ludzka siła do ich pokonywania...
Takie zjawisko to wiem, ze jest. Tu akurat zdarzyło mi się, kiedy nie było co już "dociągać".Cobong pisze:Nie pomogło w tym przypadku. Takie coś jak opisujesz jeszcze występuje często dlatego, że tester dociąga brakujące dane historyczne. Wtedy wyniki są dokładniejsze i przez to różnią sie od poprzednich.mike_05 pisze:Moze być to wina systemu operacyjnego, zdarzały mi sie takie przypadki, ze testowane okresy na identycznych parametrach uzyskiwały identyczne wyniki, po którymś razie, wyniki zaczynały sie zmieniać i to w sposób bardzo dziwny, za każdym kolejnym razem pokazując inny mimo nie dokonanych żadnych zmian parametrów.
A z TEMP, to nalezy brać pod uwage dwa miejsca. Jedno ogólne w kat. Windows, drugie w kat. usera
C:\Documents and Settings\tutwojanazwausera\Ustawienia lokalne\Temp
ten drugi nawet ważniejszy, bo więcej nieskasowanych śmieci przechowuje. Zapakowanie często jest niewyobrażalnie duże, może powodować znaczne zwalnianie maszyny.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.