Tester strategi MT4

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Lucky1978
Stały bywalec
Stały bywalec

Tester strategi MT4

Nieprzeczytany post autor: Lucky1978 »

Witam mam pytanko czym różni się w Testerze Strategii model podstawowy tj. Kontrola Punktów od modelu Każdy Tick.
I czy Kontrola Punktów jest wiarygodna. Pytam bo testując strategię otrzymałem dwa zupełnie różne wyniki stosując te dwa modele. :?:

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Re: Tester strategi MT4

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Every tick stara się interpolować przejścia pomiędzy punktami świeczki OHLC.
Natomiast kontrola punktów generuje tylko kilka tików na świeczkę.
Tak wiec jeżeli twoja strategia nie opiera się na otwieraniu na początku świeczki i
nie ma stałego TP i SL nie zmienianego w czasie trwania świeczki to będziesz miał różne wyniki.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Lucky1978
Stały bywalec
Stały bywalec

A czy wynik modelu Kontrola Punktów może być w miarę wiarygodny i przekładać się na real ?
W mojej strategii otwieranie i zamykanie pozycji uzależnione jest od wartości kursu, stop loss i take profit jest stały.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Może być wiarygodny pod warunkiem że spełniasz kryteria opisane powyżej.

Lucky1978
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeszcze jedno pytanko o wyniki optymalizacji. Mianowicie co wskazuje największa strata i największa strata % ?

Lucky1978
Stały bywalec
Stały bywalec

Zauważyłem że mój tester strategi na tej samej strategii o tych samych parametrach i modelowaniu daje różne wyniki w zależności na jakim koncie jestem zalogowany Real czy Demo ale i żeby tego było mało to i na dwóch różnych kontach demo też daje zupełnie inne wyniki. Nasuwa się pytanie na ile wiarygodne jest testowanie strategii w testerze i czy to nie jest jakaś ściema że z każdego serwera wychodzi troszkę inna historia i ma to aż taki wpływ na wyniki testów. W moim przypadku od testów wskazujących na bardzo dobre wyniki do wyzerowania konta. Mam konto w IronFx i jeśli mógłby ktoś oświecić mnie o co w tym wszystkim chodzi to był bym bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Lucky1978 pisze:Zauważyłem że mój tester strategi na tej samej strategii o tych samych parametrach i modelowaniu daje różne wyniki w zależności na jakim koncie jestem zalogowany Real czy Demo ale i żeby tego było mało to i na dwóch różnych kontach demo też daje zupełnie inne wyniki. Nasuwa się pytanie na ile wiarygodne jest testowanie strategii w testerze i czy to nie jest jakaś ściema że z każdego serwera wychodzi troszkę inna historia i ma to aż taki wpływ na wyniki testów. W moim przypadku od testów wskazujących na bardzo dobre wyniki do wyzerowania konta. Mam konto w IronFx i jeśli mógłby ktoś oświecić mnie o co w tym wszystkim chodzi to był bym bardzo wdzięczny.
Generalnie nie możesz ufać testerowi w MT4 z danymi z standardowymi MetaQoutes.
Dane te mają wiele dziur - wycięte flat świeczki - generalnie lipa. Ściągnij dane z DukasCopy.
Liczby podane w raporcie na koniec też nie wszystkie się zgadzają np. drop down pokazuje
tylko zejście kapitału z Balance nie uwzględniają Margin. Tak więc możesz mieć duże przykrości
przy starcie EA na koncie real.
Żeby mieć identyczne wyniki na rożnych kontach to muszą być one dokładnie takie same: Leverage i
LotSize. No i dane historyczne muszą być takie same.

Lucky1978
Stały bywalec
Stały bywalec

Poczytałem trochę o DukasCopy i faktycznie są tam dane bardziej dokładne ale jest jeden problem jak je skonwertować do formatu obsługiwanego w MT4 ? :roll:

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Są gotowe konwertery, poszukaj.
Ja korzystam z własnego oprogramowania.

Lucky1978
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam mam pytanko?
Co oznacza Maksymalna Strata Względna i na jakim poziomie % powinna być aby test pokazywał względne bezpieczeństwo?

ODPOWIEDZ