sporo tego masz.amerro pisze:witam,
kilka pytań
Szkoła Scalpingu
i sporo , i w zasadzie trudne do odpowiedzi, nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć, kwestia wprawy, praktyki, posiedzisz przed wykresami trochę i zaczniesz widzieć zależności, które mają szanse się sprawdzić. skalp wbrew pozorom nie jest łatwy, jest pokusa małych SL ale wyłapać 5 na raz można bardzo szybko. Co do pozostałych pytań, każdy widzi rynek inaczej, ważne by dopasować technikę pod siebie, poklikaj na demo na początek, potem live najlepiej ale na mikrolotach.
trochę mało tych skutecznych skalperów jak na tak popularny wątek:)
czytając go odniosłem wrażenie, że skuteczni skalperzy to ludzie, którzy bardzo precyzjnie mają zdefioniowane swoje `dane wejściowe` do zajęcia pozycji w skład których wchodzą również linie wsparcia i oporu. tymczasem na konkretnie postawione pytania jak dotychczas znalazłem mało konkretne odpowiedzi.
zdaję sobie sprawę z czym wiąże się scalping, nie przypadkowo moje pytania pojawiły się właśnie w tym wątku. Microbi rozwiń swoją myśl, więcej osób pewnie na tym skorzysta. Patrząc na Twoją stopkę `SL powyżej 5 pips to rozrzutność` odnoszę wrażenie, że temat S/R masz dość dobrze opanowany.
czytając go odniosłem wrażenie, że skuteczni skalperzy to ludzie, którzy bardzo precyzjnie mają zdefioniowane swoje `dane wejściowe` do zajęcia pozycji w skład których wchodzą również linie wsparcia i oporu. tymczasem na konkretnie postawione pytania jak dotychczas znalazłem mało konkretne odpowiedzi.
zdaję sobie sprawę z czym wiąże się scalping, nie przypadkowo moje pytania pojawiły się właśnie w tym wątku. Microbi rozwiń swoją myśl, więcej osób pewnie na tym skorzysta. Patrząc na Twoją stopkę `SL powyżej 5 pips to rozrzutność` odnoszę wrażenie, że temat S/R masz dość dobrze opanowany.
Weekend to czas odpoczynku bo nie samym FX człowiek żyje
więc na pewno dostaniesz więcej odpowiedzi w dni robocze gdy "działa" rynek.
Poza tym nie spodziewaj się że dostaniesz precyzyjne odpowiedzi na te pytania. FX pomimo tego że ma powtarzające się schematy to w każdej chwili może zachować się dokładnie odwrotnie niż przy ostatniej podobnej sytuacji. Jakby dało się tak łatwo to wszystko określić to dostałbyś bez wysiłku "złoty środek"
a to nie tak wygląda.
Masz sporo racji iż skuteczni trajderzy to tacy którzy mają precyzyjnie określone warunki i zasady ale do tego jeszcze dochodzi nabyte doświadczenie, które pomaga w podejmowaniu dezycji o wejściu w ten a nie tamtem sygnał wejścia. Tego nikt Cie nie nauczy ani precyzyjnie nie opiszę - musisz sam do tego dojść.

Poza tym nie spodziewaj się że dostaniesz precyzyjne odpowiedzi na te pytania. FX pomimo tego że ma powtarzające się schematy to w każdej chwili może zachować się dokładnie odwrotnie niż przy ostatniej podobnej sytuacji. Jakby dało się tak łatwo to wszystko określić to dostałbyś bez wysiłku "złoty środek"

Masz sporo racji iż skuteczni trajderzy to tacy którzy mają precyzyjnie określone warunki i zasady ale do tego jeszcze dochodzi nabyte doświadczenie, które pomaga w podejmowaniu dezycji o wejściu w ten a nie tamtem sygnał wejścia. Tego nikt Cie nie nauczy ani precyzyjnie nie opiszę - musisz sam do tego dojść.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
co do stopki, to jest perfekcja, nie oznacza że zawsze tak gram, graj co widzisz, jak rynek pokazuje ze ma sporą dynamikę to SL dostosowuję , bo trzeba dac większego ( oczywiście nie do przesady ) , co do s/r nie zawze na nie gram, biorę je pod uwagę , zawsze zależy to od rynku, są momenty że nie gram na LT a na przebicia, graj to co widzisz, patrz jak rusza się cena, naprawdę nikt Ci nie da gotowej recepty, i nie dlatego że ktoś nie chce, lecz dlatego że to jest niemożliwe. Co do skutecznych skalperów, jest tu ich sporo
Popatrz na obrazki jakie tu masz, mówią więcej niż słowa, masz jakieś uwagi, wklejaj załączniki i pytaj, tak prędzej ktoś Ci odpowie do danej sytuacji.

przecież ja nie pytam o nic więcej jak tylko o linie wsparcia i oporu. nigdzie nie napisałem, że chcę jakąś receptę na skuteczne skalpowanie, nigdzie nie pytłem o sygnały, o jakieś super tajne i zakamuflowane techniki poszczególnych osób.
zwyczajnie zadałem konkretnie kilka pytań dotyczących S/R i tyle.
zwyczajnie zadałem konkretnie kilka pytań dotyczących S/R i tyle.
- candleelephants2
- Gaduła
Ja preferuje zaznaczanie zakresów S\R na h4. To co wyrysowałem na rysunku, zrobiłem to bardzo dawno temu a fajnie zobaczyć można jak często cena konsoliduje się w ich okolicach, dotyka i ucieka zostawiając długi knot. Zreguły R/S rysuje od knota do korpusu.amerro pisze:witam,
kilka pytań do skutecznych scalperów.
1. na jakich dokładnie zasadach wyznaczacie prawidłowe poziomy wsparć i oporów, jakie warunki muszą być spełnione, abyście uznali, że to jest właściwy poziom?
2. co decyduje o tym, że właśnie w tym ,a nie innym miejscu na Waszym wykresie pojawia się dana linia?
3. co robicie kiedy macie wątpliwości, czy aby na pewno ta linia jest w dobrym miejscu, a nie na przykład kilka pipsów wyżej lub niżej być powinna?
4. jak duży przedział czasowy bierzecie pod uwagę wyznaczając S/R (kilka/kilkanaście minut, sesja, kilka dni, tygodni, miesięcy)?
5. jak często dokonujecie korekt na swoich szablonach?
6. jak często wyznaczone przez Was poziomy się nie sprawdzają?
7. bardziej skuteczne według Was są konkretne wartości, czy może przedziały cenowe?
8. czy istnieje jakiś rachunek prawdopodobieństwa mówiący o stosunku przebić S/R do odbić od nich?
pzdr
Dla mnie zakresy, które narywowałem są równie ważne. Jeżeli cena się zbliża do takiego zakresu jestem bardzo ostrożny przy wchdzeniu w pozycje a często sobie odpuszczam sygnał do wejścia.
Ważne jest, żeby przy wchodzeniu w sygnał zanim wejdę wiedzieć dokładnie kiedy z niego wyjść, nie wyobrażam sobie momentu kiedy otwieram pozycje i teraz nie wiem co z nią zrobić. Nawet strata, jeżeli była zagrana zgodnie z systemem jest zwycięstwem. Ważne aby w każdym momencie wiedzieć co sie robi. Tylko stastyka może spowodować wrzost Twojego depo. Nie ma cudownych, unikalnych poziomów/strategi, jest tylko prawdopodobieństwo.
Pozdrawiam
Cadnleelephants
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.