Oryginalna manualna strategia oparta była o wykres H4 i nieco inne zasady, od tych które zamieszczę poniżej.
Link do oryginalnej strategii:
http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost2898719
Początkowo grałem według zaleceń autora, jednakże czasami występowało zbyt wiele fałszywych sygnałów, dlatego postanowiłem pobawić się własnymi ustawieniami.
W ten sposób zdecydowałem przenieść się na wykres H1 i grać na najbardziej „pewnych” sygnałach.
System pasuje do większości par walutowych, jednakże ja polecam GBP/USD, EUR/CHF oraz EUR/JPY.
Zachęcam do wymiany opinii, aby móc jeszcze udoskonalić prezentowany system
W załączniku wskaźniki oraz template
ZASADY GRY
Zlecenie BUY
QQE powinien znajdować się poniżej 50 a Value 1 musi podążać w kierunku przecięcia linii Value 2.
Wskaźnik Stochastic musi znajdować się w okolicach 20-30
Zlecenie SELL
QQE powinien znajdować się powyżej 50 oraz Value 1 musi podążać w kierunku przecięcia linii Value 2.
Wskaźnik Stochastic musi znajdować się w okolicach 70-80.
System generuje strzałki, za pomocą wskaźnika 5-8 OpenEMA, jednakże nie są one głównym czynnikiem w podjęciu decyzji, a mają służyć jedynie w celu zobrazowania kierunku.
Poniżej przykłady wejść z dnia wczorajszego.
Na wykresach pokazujących zawarcie transakcji znajduje się wskaźnik heiken ashi, z którego postanowiłem zrezygnować
Czas na platformie jest przesunięty godzinę do przodu, dlatego różni się od podanego w przykładach
Wykres z dnia wczorajszego dla EUR/CHF, wejście godzina 23.07

Wykres z dnia dzisiejszego dla EUR/ CHF, zamknięce zlecenia + 100 pipsów

Kolejny przykład dla GBP/USD
Wykres z dnia wczorajszego dla GBP/USD, wejście godzina 23.38

Wykres z dnia dzisiejszego dla GBP/USD, zamknięcie zlecenia +50 pipsów

Jeśli chodzi o RR to wydaje mi się, że odpowiednie będzie w okolicach 1:2, 1:3. Częstotliwość sygnałów to maksymalnie 1-2 dziennie.
Gdy widzę, że moje wszystkie warunki nie są spełnione to oczywiście nie gram.
Poniżej przykłady z bieżącego tygodnia dla wcześniej wspomnianych par walutowych: