Właśnie chcę to uściślić, czy autor rozumie i jest w stanie wybronić się z ograniczeń Renko. Jeśli podstawą wejścia i wyjścia jest np. kup/sprzedaj kiedy renko zmieni się 3 boxy to nie znaczy że zostanie kupione/sprzedane na 4 ale np. na 10 bo te 10 boxów od razu pojawi się po zakończeniu TF np H1. Renko jest świetne jeśli chodzi o konsolidacje i wybicia bo taki sposób prezentacji sprawia, że cierpliwość popłaca.Cyb pisze:Kenia ale rozumiem że mówisz o rysowaniu renko live tak ? Więc jakie znaczenie ma z jakiego TF skoro renko buduje się na podstawie aktualnej ceny ? A ta jest jednakowa na każdym TF. Bo renko na historii jest zupełnie nieprzydatne...
System oparty na renko
Renko nie buduje się po zamknięciu świecy.. Renko buduje się w czasie rzeczywistym... Możesz odpalić to i na weekly, o ile platforma będzie włączona to będzie budowało boxy po 10 pips jak tylko cena będzie się zmieniała...
Co innego jak włączymy i oglądamy historię. Wtedy renko pokaże np 10 boxów wzrostowych, gdy tak naprawdę pojawiał się jakiś spadkowy...
Co innego jak włączymy i oglądamy historię. Wtedy renko pokaże np 10 boxów wzrostowych, gdy tak naprawdę pojawiał się jakiś spadkowy...
zapewniam, że nie są czarną magią, wiele czasu spędziłem nad nimi. Znam wiele z przewag takiego prezentowania ale i ograniczeń. szczególnie tych związanych z powstawaniem boxów.BUF pisze:Widzę natomiast, że wykresy renko są dla Ciebie jeszcze czarną magią
Pytanie. jak wiele z około 50 boxów powstało z tego samego ruchu cen w 1M. tzn. np. różnica pomiędzy cenami na TF M1 wynosi 50, powstaje 5 boxów. Jak dużo boxów powstało w taki właśnie sposób?
Dodano po 1 minutach:
a medług systemu masz wejść na np. 4. i co? jesteś opóźniony. zarobisz? niekoniecznie.Cyb pisze:Wtedy renko pokaże np 10 boxów wzrostowych
- DayTrader1
- Bywalec
Właśnie dlaczego umieściłeś to w dziale systemy i strategie skoro nie chcesz opisać tego systemu?? musiałbyś opisać co i jak oraz zamieścić wskaźniki aby ktoś Ci pomógł doszlifować ten systemCyb pisze:Taki offtop : Czyli opisu systemu nie będzie tak? To w takim razie po co post w dziale systemy i strategie ?

Widzę, że więcej będzie tłumaczenia, …
Przede wszystkim trzeba zmienić przyzwyczajenia i nastawienia do "starego" wykresu cenowego. Renko świeczki jak tu przedmówca wspomniał tworzą sie w czasie rzeczywistym. Jeśli np. na interwale 5M wykresu czasowego tworzy sie świeczka o wartości 50 pipsów - to już Twoja sprawa kiedy zdążysz otworzyć transakcje. Czy na początku czy też w środku świeczki. Podobnie będzie sie działo na renko. Świeczki będą sie tworzyły jedna po drugiej ( w sumie 5) w takim samym czasie w jakim tworzy się świeczka na wspomnianym interwale 5M. Reasumując: jeśli wahania ceny sa w zakresie np 10 pipsów to na renko będziesz widział cały czas tylko jedną świeczkę zaś na wykresie np 1M będzie ich przykładowo aż 20. Co za tym idzie wiele wskaźników wariuje i ciężko otrzymać jasny i czytelny sygnał. Co innego dzieje sie na renko… jak widać na wykresie który pokazowo umieściłem na forum.
Przede wszystkim trzeba zmienić przyzwyczajenia i nastawienia do "starego" wykresu cenowego. Renko świeczki jak tu przedmówca wspomniał tworzą sie w czasie rzeczywistym. Jeśli np. na interwale 5M wykresu czasowego tworzy sie świeczka o wartości 50 pipsów - to już Twoja sprawa kiedy zdążysz otworzyć transakcje. Czy na początku czy też w środku świeczki. Podobnie będzie sie działo na renko. Świeczki będą sie tworzyły jedna po drugiej ( w sumie 5) w takim samym czasie w jakim tworzy się świeczka na wspomnianym interwale 5M. Reasumując: jeśli wahania ceny sa w zakresie np 10 pipsów to na renko będziesz widział cały czas tylko jedną świeczkę zaś na wykresie np 1M będzie ich przykładowo aż 20. Co za tym idzie wiele wskaźników wariuje i ciężko otrzymać jasny i czytelny sygnał. Co innego dzieje sie na renko… jak widać na wykresie który pokazowo umieściłem na forum.
Obaj nie wiemy jak powstaje u kolegi wykres live. Ja zostałem zakrzyczany kiedy ostatnio dyskutowałem o cenie Open i repaintów na wykresie a tutaj może pojawia się podobny problem. Czy te knoty na rysunku mają znaczenie w systemie? nie wiemy. A powstały kiedy cena się cofnęła w przeciwną stronę. Jak autor je interpretuje? Jeśli system ma się opierać na kupnie sprzedaży po powstaniu iluś tam boxów to z natury rzeczy będzie mierny i jestem w stanie to udowodnić.Cyb pisze:Ale ja mówię tylko o historii... A trejdować masz na danych live. Po co stwarzasz problem którego nie ma ?
Odpowiedz jest prosta. Ci którzy znaja sie na temacie maja wszystko co potrzeba. Przez grzecznośc wyjasniłem kilka spraw ale głównym celem jest wzmocnienie systemu a nie jego propagowanieDayTrader1 pisze:Właśnie dlaczego umieściłeś to w dziale systemy i strategie skoro nie chcesz opisać tego systemu?? musiałbyś opisać co i jak oraz zamieścić wskaźniki aby ktoś Ci pomógł doszlifować ten systemCyb pisze:Taki offtop : Czyli opisu systemu nie będzie tak? To w takim razie po co post w dziale systemy i strategie ?
Świeca renko budowana jest przy boxsie 10pips po zmianie ceny o 10 pips.10 pips do góry-świeca biała 10 pips na dół-świeca czarna,czas nie ma tu znaczenia,może być tak że gdy nastąpi zmiana seny o 40 pips w 1sekundzie to rysują ci się cztery świece od razu.Do świec renko jest EA która bierze dane z wykresu 1min.
BUF
Co to za wskaźnik ten z tymi poziomami 66.47-66.83?
BUF
Co to za wskaźnik ten z tymi poziomami 66.47-66.83?
Ostatnio zmieniony 01 sie 2010, 12:28 przez gensek, łącznie zmieniany 1 raz.