wybitnygracz pisze:to ja się podepnę i zapytam.
Czy jest możliwe stworzenie strategii. Która będzie porównywać kurs jednego instrumentu z kursem innego instrumentu np. jeśli cena indeksu złota rośnie to wtedy chcę wykonać transakcje na Wig20.
Jeśli to jest możliwe proszę o nakierowanie na jakiś tuturial gdzie jest pokazane jak do tego podejść.
Jeżeli są tylko dostępne na tej samej platformie (ok, jak by były na różnych też by dało radę tylko trochę trudniej) to nie ma żadnego problemu.
Najpierw radził bym Ci zdefiniowanie co to znaczy "rośnie" itd.
Potem hm.. gdzieś tu na forum jest kurs, jednak jeżeli masz warunki proste to jest to tak proste, że myślę, tutaj na forum ktoś Ci pomoże. ogólnie większość funkcji pobierające dane mają na wejsciu gdzie możesz podać symbol, i przy warunkach otwaracia podajesz symbol jednego instrumentu, a otwierasz pozycję oczywiście na drugim (tam też podajesz symbol)
I to by było tyle.
Ogólnie raczę poszukać na google w stylu "MQL4 open position" i tam dostaniesz funkcję. Tyle, że jeżeli nic nei miałeś wspólnego z programowaniem to nie wiem czy nie prościej będzie zlecić to komuś.(nie, nie oferuję się

)
Ale jak stworzysz wątek, i wrzucisz te warunki i sam zaczniesz, to może ktoś pomóc