Witam,
Jestem na tym forum nowy i mimo, że przeglądałem je, już jakiś czas, to mój pierwszy post. Strategia, którą chcę przedstawić powstała w mojej głowie, chociaż bardzo możliwe, że jest już podobna do czegoś, co ma już nazwę. Ja interesuję się forexami od przynajmniej roku (wcześniej GPW) i raczej preferowałem gapienie się na wykresy, niż czytanie o tym książek, dlatego ciężko mi postarać się w tej gestii o fachowość. Ubolewam nad tym.
Strategię ‘testowałem’ na kontach demo już od kilku miesięcy (na EURUSD, H1) i dawała niezłe rezultaty, tylko moja ‘chciwość’ i niekonsekwencja, zawsze coś pieprzyła
Zaczynam od narysowania dwóch średnich, Simple na zamknięciach. SMA12 reprezentuje trend krótkoterminowy a SMA40 średnioterminowy. Do tego dokładam heiken ashi (ma on pokazywać krótki trend i myślę, że nie jest tu niezbędny). Pod wykresem dwa oscylatory Williams’ % Range i Money Flow Index.
Zaczynam od wyczekania na W%R i MFI, aż pokarzą dołek/szczyt i czekam na odwrócenie trendu. Jeżeli był to dołek, to będę wchodzić long, jak szczyt to short. Zlecenie otwieram kiedy świeca zamknie się, przecinając MA12. Biorę (chyba?) szybkie TP, ok. 10pipsów. Ponieważ zależy mi na dołączenie do dość zdecydowanych ruchów to mój stop loss jest dość nietypowy; mianowicie zamykam pozycję ok. 4 świece po otwarciu, niezależnie od wyników (chyba, że wcześniej był TP).
MA40 jest tu głównie dla mojej informacji. Jeżeli gram zgodnie z nią to TP jest większy, jeżeli przeciw niej to mniejszy. Tak samo jeżeli tylko jeden wskaźnik z W%R i MFI da dołek/szczyt.
Załączam screen tego jak próbuję grać.
Wrzucam to tutaj nie po to, żeby się pochwalić albo ośmieszyć, tylko żeby dostać opinie graczy bardziej doświadczonych, więc jestem ciekaw waszej krytyki. Na pewno przydałyby mi się wskazówki odnośnie tego jak zarządzać pozycjami w tej strategii i co z TP/SL.
Przepraszam za tak długi wywód, ale gadatliwy jestem
Pozdrawiam!
strategia nienazwana - krótkie ruchy na H1
strategia nienazwana - krótkie ruchy na H1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.