Stomper

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
raidman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raidman »

Ja tam nadal parę procent do przodu :)
Trejder jest jak cymbał - musi grać :)

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sztachu »

BUF: sprawdziłem, może masz i rację. Przeanalizowałem łapane SL w tym miesiącu i faktycznie SL ustawione na 60 pips spowoduje, że "teoretycznie" system za każdym razem powinien się odbić (chyba, że EA zamknie zlecenie na stracie przed osiągnięciem SL). Na backu wychodzi, że SL 60 daje lepsze rezultaty niż 25. Pozdrawiam.

BUF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BUF »

Podzielcie się panowie pracą (to już dawno powinno nastąpić) podczas optymalizacji okresów 2007; 2008 oraz 2007-2008 bez włączonego MM później z włączonym. Wyciągnijcie średnią parametrów „prawie” pasującą do teraźniejszej gry. Wybierzcie opcją gry początkowej - bezpieczną ( z małym SL do 50 pips) czy agresywniejszą ( SL do 200 pips). Bezpieczniejsza, czyli taka, w której ewentualnie zaliczony „pełny” SL nie powoduje wyczyszczenia rachunku – niestety w zamian transakcje częściej będą kończyć się nam stratą. Nie ma, co też aż tak bać się tego dużego SL – po przeanalizowaniu danych testowych zobaczycie, że „pełny” SL zaliczany jest bardzo rzadko, z reguły jest to 30% ustawionego stopa. W ten sposób wątek krótszy byłby o 30 niepotrzebnych stron a Wasze zyski już dawno byłyby odczuwalne. Warto popracować sensownie, bo z tego to tylko korzyść i nauka - wtedy i ja chętnie podzielę się swoimi opracowaniami.

Ubiegłej nocy EA otworzyło mi 24 transakcje – wszystkie zyskowne czyli jakieś patenty dodatkowe są :P

Awatar użytkownika
raidman
Gaduła
Gaduła

BUF mylisz się co do tego SL. Zrobiłem testy z SL25 i z SL200, różnica praktycznie żadna. Co ważne przy SL200 możemy trafić na samym początku gry na taki okres, że nam konto wyzeruje a przy SL25 będzie co najwyżej jedynie wachał się w granicach depo początkowego. Stomper dobrze zoptymalizowany widać, że nie traci w złych dla siebie okresach, za to w dobrych zarabia bardzo dużo.
To, że profit factor przy SL200 jest większy to nic bo nie tylko to się liczy, trzeba też spojrzeć na wykres graficzny. Musi on być w miarę gładki a nie postrzępiony jak przy SL200.
Przy SL200 jak duży trzeba mieć depozyt żeby wyciągać z tego jakiś przyzwoity pieniądz? Przecież przy takim SL albo trzeba dużo ryzykować, albo mieć ogromne depo (choć wtedy straty kasy też znacząca), albo bardzo mało zarabiać.
I jeszcze co do twoich dwudziesty kilku transakcji w jedną noc... Który broker pozwoli na otwieranie tylu pozycji przy scalpowaniu? Chyba Raposo mądrze napisał "mniej a skuteczniej".
A test na danych historycznych też jest do kitu bo otwiera o 1/3 więcej pozycji niż na realu :) i zamyka z zupełnie innymi wynikami (przez to, że w danych ticki są inne), więc sprawdzanie na historii troszku odbiega się z celem.

Dodano po 15 minutach:

Mimo złych ustawień i wtopy z SL75 EA nadal u mnie jest na plusie ok 15%. Myślę, że na dwa tygodnie testów wynik jest dobry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kubek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubek »

BUF - a mozna spytac jakie Ty masz ustawienia?

BUF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BUF »

raidman pisze:BUF mylisz się co do tego SL
Ciekawe stwierdzenie w stosunku do mnie. :oops: Ja nie mam w zwyczaju stwierdzać niczego czego wcześniej sam nie sprawdzę. Nie powiedziałem również, że SL musi wynosić 200. Poza tym wraz ze zmiana SL należy zmienić i pozostałe parametry inaczej wyjdą błędne wyniki.
raidman pisze: jeszcze co do twoich dwudziesty kilku transakcji w jedną noc... Który broker pozwoli na otwieranie tylu pozycji przy scalpowaniu? Chyba Raposo mądrze napisał "mniej a skuteczniej".
Chyba w ogóle kolega nie pojął, co chciałem przekazać. Tu sztuką jest właśnie spowodowanie otwarcia większej ilości transakcji. Coś zaś dotyczy się wiecznej obawy o skalpowaniu – tu kolega nie zna chyba dokładnej definicji takiej czynności. Zachęcam jeszcze raz to analizy historii gry – niejednokrotnie transakcje trwają po kilkadziesiąt minut, a że kończą się małym zyskiem – to brokera w żaden sposób nie interesuje.

Dodano po 2 minutach:
kubek pisze:BUF - a mozna spytac jakie Ty masz ustawienia?
Z podaniem ustawien jeszcze się wstrzymam - warto samemu dojść do sedna sprawy. POza tym nie pracujemy na tej samej wersji automatu.

Awatar użytkownika
kaktus
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kaktus »

raidman jak sam napisales backtest jest do kitu więc argumenty przeciwko SL200 tez raczej kiepskie ale i za lepszych nie mam. Myśle, że BUF miał na myśli górną granice SL którą należy sprawdzić a nie że jest najlepsza.

SL200 to faktycznie wygląda przerażająco i może zabić małe depo pierwsza transakcja.

Zagadka jest i to nie mała bo albo mamy SL~25 i 20-30% transakcji go lapie albo SL~100 i biedny stomper odrabia to przez miesiac....

U mnie leci na SL50 i jest ok czasem odbija sie nawet koło 40...
Jednym słowem trzeba sie zdecydowac bo idealnego wyjścia nie ma.

a jak macie ustawiony error margin? u mnie na 3 punkty i daje lepsze wyniki.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

BUF pisze:Ubiegłej nocy EA otworzyło mi 24 transakcje – wszystkie zyskowne czyli jakieś patenty dodatkowe są :P
co do tego to mi otworzylo tej nocy 15 pozycji.
Wynik od 4.11.08 to +121% (dla M5), wiec mysle, ze zadawalajacy.
Niestety nie widze rozwiazania dla tej duzej ilosci pozycji i branego malego zysku przy utrzymaniu wysokiej skutecznosci.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
raidman
Gaduła
Gaduła

U mnie SL25 łapie mniej niż 10% transakcji. Co do error margin to gram wersją bez tego parametru (V2.0). Wybrałem starszą dlatego, że w testach wyszła lepiej o jakieś 20% niż V2.1 ... sam nie wiem czemu :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Uwaga panie i panowie.
AM narobilo bigosu i pod gorke wszystkim stomperom:
"Normal spreads and limit-stop levels on EURGBP are temporarily widened to 5 points as it appears to stick around this level in the intebank market."

na demie rowniez :)

moze to nasza wina?:D

zaprzestaje testow na ten czas na AM. Do tej pory w 9 ostatnich dni +205%.

powodzenia...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ