Średnie kroczące - opinie

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Re: Średnie kroczące - opinie

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

Dokładnie tak jak mówisz kolego... zauważyłem jedną rzecz ;)\
narzędzia które rzeczywiście są rentowne i są to mocne narzędzia w tym przypadku na forum w poście ma 10 ospowiedzi ;)
a wskaźniczki ceny albo woodie mają 200 stron.\
widać do czego ludzie wagę przywiązują.

-- Dodano: pn 14-09-2015, 16:04 --

[/quote]

Hej, napisałbyś coś więcej? Zysk 55% dotyczy jakiego czasu?
To Twoje badania, czy z innych źródeł?
Podzielisz się założeniami strategii z tych badań?
Jak dla mnie 55% rocznie przy DD 3% to graal :568:[/quote]

Badania przeprowadzałem osobiście na 40 instrumentach finansowych.z okresu ostatnich 12-14 lat na interwałach H4 oraz D1.
55% - jest to skuteczność systemu
DD - 3%
R/R - 3:1
BE - 1 - 0pips, 2 - +1/3 targetu.
Z badań wynika iż największą skuteczność średnie osiągają gdy różnica między średnimi wynosi ok. 20-25 okresów. W tym krótka średnia nie jest większa niż 30 okresów.
Cykliczność generowanych sygnałów jest różna w zależności od badanego instrumentu.
np. w moim przypadku największą skuteczność mam na dużych płynnych rynkach jak również na rynkach gdzie trend nie zmienia się co 10 godzin.
Maksymalna liczba stratnych transakcji pod rząd - 6
Konkluzja jest taka, że średnio co druga transakcja kończy się zyskiem w tym ok. 65% - 70% zamykana jest przez T/P a 35% przez BE
Technicznie S/L - 50ptk
T/P - 150-200ptk
B/E - 1/3 targetu
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Ostatnie 3 treidy na złocie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Mam pytanie, czy te wszechstronne testy, jakie przeprowadziłeś, zrobiłeś ręcznie czy zatrudniłeś jakiegoś robota?
Tak czy inaczej piekny kawal roboty ......

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

kolego.... 90% zrobiłem ręcznie... gdyż roboty nie dały mi tego co chciałem... mimo wszystko...

jackub

Kapelusz z głowy...! Pełny szacunek

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

jak mawiał Ed Seykota... ludzie mają skłonność do utrudniania sobie rzeczy pozornie łatwych...

jak również słowa J. Murphy`ego " inwestorzy szukają latami złotego grala, dowiadując się po czasie iż go wogóle nie ma , a to co wykorzystują jest w pełni proporcjonalne do tego co robią na codzień....

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Kuba Brzeziński pisze:kolego.... 90% zrobiłem ręcznie... gdyż roboty nie dały mi tego co chciałem... mimo wszystko...
Jeśli mogę spytać do testów (tych 10%) używałeś excela/MT4/NinjaTrader/ForexTester czy coś innego?
Jeśli ręcznie wykonałeś 90% pracy, to musiało to zająć straszną ilość czasu, aż wierzyć się nie chce.

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

na 7 lat pracy z rynkami... poświecając na stole kreślarskim 45 minut dziennie... to nie tak dużo ;)

MT4 i forex tester... jednak jak wspomniałem ... nie dały mi tego co widzieć chciałem... a mając kartke A4 ze wszystkim co potrzeba... mogąc się przyglądać temu jak się tylko człowiekowi zachce...to...po czasie widzi więcej. Zreszta, nie jestem ekspertem w dziedzinie informatyki i automatyki. Mimo iż system jest mechaniczny - wyłączyłem subiektywny czynnik ludzki, decyzje podejmuję sam bez pomocy robotów. Różnica polega na tym iż nie stosuje prostolinijnych zasad tj. S/L czy T/P. jak również wielkości pozycji... to daje mi pewną elastyczność której żaden robot nie ma

Awatar użytkownika
jasiek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jasiek »

Kuba Brzeziński pisze:Ostatnie 3 treidy na złocie...

Kolego Kubo,
Na screenie nr 2 pokazałeś wejście w świetną transakcję BUY na złocie ze świetnym zyskiem - gratuluje.
Jednak na tym samym wykresie widać, że wcześniej powinien był być sygnał SELL, który raczej nie zarobił a potem powstała konsola i dopiero później wyklarował się dobry trend wzrostowy i ten BUY dał zarobić.
W sumie w tej konsoli pojawiły się ze dwa sygnały na BUY i dwa Na SELL i który tu wybrać.....?
Rozumiem, że pewnym wyznacznikiem może być oddalenie średnich od siebie po przecięciu. Tylko, że konsole bywają wąskie jak tutaj ale też szersze.

jackub

jasiek pisze:
Kuba Brzeziński pisze:Ostatnie 3 treidy na złocie...

Kolego Kubo,
Na screenie nr 2 pokazałeś wejście w świetną transakcję BUY na złocie ze świetnym zyskiem - gratuluje.
Jednak na tym samym wykresie widać, że wcześniej powinien był być sygnał SELL,.
Kuba wczesniej pisał....

"kolejnym problemem Twoim oczywiście jest to że "testowałeś prosty system przecięć" fakt to jest najbardziej prosta z metod interpretacji średnich ale średnie mają jeszcze kilka ważniejszych zadań do wypełnienia "

więc jak się domyśłam to na co zwróciłes uwagę nie stanowiło setupu dla Kuby, a nie wejścia zostały pominięte....

ODPOWIEDZ