Spread Trading- ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ
JAREK67
Maniak
Maniak

Spread Trading- ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie.

Post autor: JAREK67 »

Przyglądam się co jakiś czas idei Spread Tradingu, czyli spekulowania na silnie skorelowanych instrumentach. Powszechnie znaną parą, która jest wykorzystywana do tego typu operacji są notowania ropy WTI i BRENT.
Zrobiłem szybką analizę w Excellu notowań tych dwóch surowców w ciągu ostatnich kilku lat. Dane pobrałem z MT4 więc może nie do końca są one super szczere. ;)
I tak na moje oko to łatwe zarabianie już było. Skończyło się mniej więcej na przełomie 2010 i 2011.
Wykres "rożnica" to wykres zwykłej różnicy cen zamknięcia dla tej pary. Wygląda to tak, że do 2011 roku można było spokojnie czekać az różnica osiągnie poziom +- 5 $ i wtedy sprzedawać droższą i kupować tańszą. Ich ceny zawsze w okresie kilku tygodni wracały do poziomu równowagi, dającego przynajmniej w teorii niezły zysk. Po 2011 sytuacja już nie jest taka prosta. Ceny ropy WTI wyraźnie dołowały względem WTI. W skrajnym przypadku róznica między nimi w cenach zamknięcia wynosiła nawet 25 $. Nie oznacza to, ze nie da się na takim rynku zarabiać. Nie jest to jednak taki bezpieczny biznes jak się wydaje.
To są moje luźne przemyślenia na ten temat. Być może ktoś ma jakąś wiedzę, najlepiej popartą praktyką z handlu typu ST. Np na innych walorach. Zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

Obrazek
залить картинку на форум

Obrazek
куда залить картинку

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Spread Trading- ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie.

Post autor: daromanchester »

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

JAREK67
Maniak
Maniak

Post autor: JAREK67 »

Dzięki. Niezbadane są pokłady informacji na tym forum :)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: daromanchester »

Dla zainteresowanych ładnie wyjaśnione na przykładzie cukru.
http://www.bankier.pl/inwestowanie/mult ... cukru.html
Dla początkujących platforma IG idealnie się nadaje na tego rodzaju grę, jak założyć demo już pisałem.
http://forex-nawigator.biz/forum/platfo ... ml#p642313

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
futureforex111
Bywalec
Bywalec

Post autor: futureforex111 »

Witam.Czytam od jakiegos czasu wpisy na forum, mam wrazenie ze wszyscy szukaja grala w postaci EA ,skryptu ,lub tez arbitrazu ,itd, tez mialem ten okres , kilka EA napisalem (zlecilem pisanie pod moje oczekiwania) , setki godzin nad udoskonalaniem, ustawianiem, az doszedlem do etapu neural networks,
http://www.tradecision.com/product/trading_software.htm
, i tu niestety droga sie juz skonczyla, wszystko juz zostalo wymyslone ,jesli nie to wlasnie sie tworzy ,na poteznych komputerach funduszy headingowych,bankow, itd. ktorzy pilnuja w milisekundach kazdej zmiany w koleracji cen ,z calego swiata, maja swoje serwery powpinane w serwerowniach tych samych ktore obsluguja banki i gieldy.
http://www.parkiet.com/artykul/1282995.html?print=tak
Nie przeceniam pisania wlasnych EA ,to pomaga w nauce,obyciu sie z rynkiem,obserwacji ,trzymaniu sztywnych zasad,zarzadzania kapitalem, bez tego nie ma szans na dluzsze utrzymanie sie. Zachecam do poznawania jednego max.2-3 instrumentow, i poznaniu ich specyfiki, i tylko tymi sie zajmowac.Wczuc sie w cene , i $$ , jesli rynek w danym czasie nie zachowuje sie , odposc, jak to ktos powidzial czas to czas, a pieniadz to pieniadz, dlugie przebywanie z aktywnymi pozycjami na rynku nie dziala dobrze na nas. pozdrawiam

ODPOWIEDZ