Zrobiłem szybką analizę w Excellu notowań tych dwóch surowców w ciągu ostatnich kilku lat. Dane pobrałem z MT4 więc może nie do końca są one super szczere.

I tak na moje oko to łatwe zarabianie już było. Skończyło się mniej więcej na przełomie 2010 i 2011.
Wykres "rożnica" to wykres zwykłej różnicy cen zamknięcia dla tej pary. Wygląda to tak, że do 2011 roku można było spokojnie czekać az różnica osiągnie poziom +- 5 $ i wtedy sprzedawać droższą i kupować tańszą. Ich ceny zawsze w okresie kilku tygodni wracały do poziomu równowagi, dającego przynajmniej w teorii niezły zysk. Po 2011 sytuacja już nie jest taka prosta. Ceny ropy WTI wyraźnie dołowały względem WTI. W skrajnym przypadku róznica między nimi w cenach zamknięcia wynosiła nawet 25 $. Nie oznacza to, ze nie da się na takim rynku zarabiać. Nie jest to jednak taki bezpieczny biznes jak się wydaje.
To są moje luźne przemyślenia na ten temat. Być może ktoś ma jakąś wiedzę, najlepiej popartą praktyką z handlu typu ST. Np na innych walorach. Zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

залить картинку на форум

куда залить картинку