Czy ktoś zna sposób w jaki można by skonfigurować dane żeby ominąć na rynku czas od zamknięcia USA do jakiejś godziny 5-6 naszego czasu.
Wiem, że w Ninja da się to zrobić bo był już taki temat - i manualnie też możemy sobie oczywiście powiedzmy zaznaczyć ten czas i nie brać go pod uwagę, ale każdy indyk wariuje.
Często podczas tego czasu różne wskaźniki zostają schłodzone kilkugodzinnym trendem bocznym podczas gdy, w rzeczywistości powinny być niemal rozgrzane do czerwoności.
Czy ma ktoś pomysł jak to zrobić, może istnieje jakiś automat, które kasowałby co dziennie te dane?
Co w ogóle sądzicie o tym czasie - to też niby jest rynek, ale nie do końca - to troszkę tak jak z S&P, albo kontraktami na akcje w USA - miarodajne ruchy są tylko w czasie sesji, a na rynku posesyjnym akcje potrafią zanurkować bądź urosnąć o kilka procent wolumenem stanowiącym ułamek procenta tego co rzeczywiście rusza rynkiem, a na wykresie, oscylatorach, liniach trendu to wszystko widać i zaciemnia prawdziwy obraz rynku
Dodano po 3 minutach:
Zwróćcie uwagę np na GBP/USD dzisiaj - który niby w trakcie sesji w Azji poszedł w dół - ale potraktowanie tego czasu jako luki świetnie działałoby w strategi na jej zamknięcie.
Ja wiem, że jest dużo systemów wybić sesji Azjatyckiej, ale nie o to tutaj chodzi. Chodzi o niejako prawdziwy obraz rynku w najbardziej płynnym dla niego czasie.
Sposób na ominięcie "martwego" czasu na rynku
Tyle, że przydałby się automat - bo robić to każdego dnia to czasochłonna sprawa.Esco pisze:Offline da się dość łatwo zrobić.
Wyeksportować dane usunąć godziny z sesji azjatyckiej dla każdego dnia i ponownie zaimportować do kopii MT4 bez połączenie z serwerem. Powstaną luki takie same jak w wyniku błędów brokera czy tez otwarcia w niedziele.
Najlepiej gdyby poszły 2 świece h4 od 22 do 6 rano, ewentualnie przynajmniej ta do 2.
Dodano po 20 minutach:
Na dobrą sprawę to jeśliby istniał sposób na ominięcie danych przez wskaźniki to już byłoby coś. Wizualnie łatwiej sobie to zrobić - chociaż ominięcie całkowite danych byłoby według mnie lepsze.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Wyboru dużego nie ma, tak jak napisałeś ninja o innych platformach nie słyszałem. Jest możliwość wykorzystania do podglądu notowań softu do analizy technicznej Amibroker i ustawienie dowolnego odcinka czasu notowań na wykresie. Jako źródło danych może być użyty MT4 połączenie przez DDE lub plugin ewentualnie innych płatnych dostawców notowań.
Rzeczywiście idealnie nie jest, ale zawsze coś. Przydałoby się coś co pozwoliłoby wskaźnikom nie brać pod uwagę tego czasuxmmm pisze:Wizualny efekt braku wykresu w pewnych godzinach można uzyskać za pomocą wskaźnika 4sessions przez odpowiednią konfigurację, nie jest idealnie ale znośnie, mi po chwili zabawy udało się uzyskać coś takiego.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów