Hedgowanie takiej nieudanej pozycji rozpatrywałes?sportii pisze:Nie, jak nie załapie TP i pojedzie w 2-gą stronę to albo SL albo znów powróci w moim kierunku.
Spekulacja na 2000PLN dziennie
-
- Maniak
Re: Spekulacja na 2000PLN dziennie
Czy możesz (albo ktokolwiek inny) wyjaśnić mi, jaka jest przewaga hedge'owania nad zamknięciem pozycji? Osobiście nie widzę żadnej, widzę za to pewne wady. Ale skoro tak często się o tym mówi, to może coś mi umyka?
-
- Maniak
Ponieważ kolega Sporti napisał, że za SL służy u niego StopOut jak zrozumiałem, więc wynika z tego, że albo czeka na SO albo na powrót ceny. Prawdopodobieństwo SO można by ograniczyć przez zahedgowanie danej pozycji.ZomG pisze:Czy możesz (albo ktokolwiek inny) wyjaśnić mi, jaka jest przewaga hedge'owania nad zamknięciem pozycji? Osobiście nie widzę żadnej, widzę za to pewne wady. Ale skoro tak często się o tym mówi, to może coś mi umyka?
Ale co to zmienia? Strata jest taka sama, tylko niezaksięgowana.
Scalping więc 1M, 5M, 15M. Obserwuję cenę i staram się za nią podążać - każdy musi to sam wypracowaćmarcin76 pisze:witam
A na jakim interwale wyszukujesz wejść ? jaką metodą ? możesz opisać
pozdr

-- Dodano: 20 paź 2014, 19:47 --
Nie, ale może kiedyś spróbuję zobaczymy co z tego wyjdzie.irmentruda pisze:Hedgowanie takiej nieudanej pozycji rozpatrywałes?sportii pisze:Nie, jak nie załapie TP i pojedzie w 2-gą stronę to albo SL albo znów powróci w moim kierunku.
nigdy nie jest tak źle aby nie mogło być gorzej, nigdy nie jest tak dobrze aby nie mogło być lepiej
jak dla mnie to zwykły scalping z risk/reward ok 4/1 przynajmniej ostatnio...w takim przypadkuże to scalping ale w innym wydaniu niż ten o którym można poczytać w necie:)"
ratuje Cię tylko, albo aż, skuteczność, i to że miałeś tylko 2 straty pod rząd, i uznaniowość, bo zmieniasz
wielkość lota. Teraz pytanie czy jesteś tak dobry, czy to fart i z czasem zdarzy się seria strat.
Nie myśl, że się czepiam, sam szukam podobnych rozwiązań.
Nie używasz TS? dlaczego nie ma lecieć dalej jak jest na to szansa?
Nie myślałeś o zamykaniu części pozycji po osiągnięciu TP, albo o dokładaniu do zyskownych, darmowy trade?
Co masz na myśli pisząc "uznaniowość"? Fakt zmieniłem wielkość lota z 5 na 6 bez jakiegoś znacznego powodu. Kilka transakcji było o mniejszej wartości ale o czym to ma niby wg Ciebie świadczyć? Na co wpływa?ku8ek pisze:jak dla mnie to zwykły scalping z risk/reward ok 4/1 przynajmniej ostatnio...w takim przypadkuże to scalping ale w innym wydaniu niż ten o którym można poczytać w necie:)"
ratuje Cię tylko, albo aż, skuteczność, i to że miałeś tylko 2 straty pod rząd, i uznaniowość, bo zmieniasz
wielkość lota. Teraz pytanie czy jesteś tak dobry, czy to fart i z czasem zdarzy się seria strat.
Nie myśl, że się czepiam, sam szukam podobnych rozwiązań.
Nie używasz TS? dlaczego nie ma lecieć dalej jak jest na to szansa?
Nie myślałeś o zamykaniu części pozycji po osiągnięciu TP, albo o dokładaniu do zyskownych, darmowy trade?
Nie używam TS. System/strategia, gra, zwał jak zwał, ma być najprostsza jak się da. Kombinowanie z TS, BE, spekulowaniem że może jeszcze niech profit rośnie, mnóstwem wskaźników na wykresie itp itd się nie sprawdza. To tylko mydlenie oczu. Przeczytałem kilka dzienników na tym forum, chyba każdy z nich się kończył tak samo, czyli porażką. Nie znalazłem takiego w którym byłby opisany system który się sprawdza i daje duże profity. W wielu przypadkach autorzy tych dzienników nie potrafili wyciągnąć odpowiednich wniosków.
nigdy nie jest tak źle aby nie mogło być gorzej, nigdy nie jest tak dobrze aby nie mogło być lepiej
Nie słuchaj rad, nie wdawaj się w zbędne dyskusje i nie zmieniaj nic w strategii - przynajmniej przez jakiś czas.
Trzymam kciuki i przypominam o przerwach.
Pozdr. R.
Pozdr. R.
A ja mam pytanie, nie sugerując bynajmniej zmiany strategii - dlaczego zdecydowałeś się na 6 pipsów TP i jakieś 25 SL? A nie np. 12 i 50? Albo 24 i 100? Wtedy maleje udział kosztów transakcyjnych, więc przynajmniej w teorii jest troszkę lepiej.
I jeszcze jedno - czemu akurat 6 lotów? A nie 3 i wtedy Twój SL byłby dwa razy większy albo nie 9 i byłby o 1/3 mniejszy (albo dowolne inne wielkości - chodzi mi o to, czemu wybrałeś akurat takie?)?
I jeszcze jedno, a co tam!
Na początku zainwestowałeś 5 tysięcy złotych. A czy miałeś kolejne 5, gdyby pierwsza transakcja okazała się nietrafiona?
Pozdro!
I jeszcze jedno - czemu akurat 6 lotów? A nie 3 i wtedy Twój SL byłby dwa razy większy albo nie 9 i byłby o 1/3 mniejszy (albo dowolne inne wielkości - chodzi mi o to, czemu wybrałeś akurat takie?)?
I jeszcze jedno, a co tam!

Pozdro!
Rad warto słuchać ale to nie oznacza że trzeba się do nich stosować.Robiwan pisze:Nie słuchaj rad, nie wdawaj się w zbędne dyskusje i nie zmieniaj nic w strategii - przynajmniej przez jakiś czas.
Pozdr. R.
-- Dodano: 21 paź 2014, 14:55 --
Tak mi wyszło jak policzyłemZomG pisze:A ja mam pytanie, nie sugerując bynajmniej zmiany strategii - dlaczego zdecydowałeś się na 6 pipsów TP i jakieś 25 SL? A nie np. 12 i 50? Albo 24 i 100? Wtedy maleje udział kosztów transakcyjnych, więc przynajmniej w teorii jest troszkę lepiej.

6 Lotów bo tyle max można zagrać kwotą ok. 5100PLN przy dźwigni 1:500.ZomG pisze:I jeszcze jedno - czemu akurat 6 lotów? A nie 3 i wtedy Twój SL byłby dwa razy większy albo nie 9 i byłby o 1/3 mniejszy (albo dowolne inne wielkości - chodzi mi o to, czemu wybrałeś akurat takie?)?
Nie nie miałem, dlatego taką metodą zacząłem grać dopiero jak wytestowałem że moje wejścia są dobre. Zawsze jednak jest ryzyko że pierwsze wejście będzie złe i skasuje DEPO - tutaj trzeba się z tym liczyć. Na szczęście zanim zaliczyłem pierwszy SO miałem już profit który pozwolił mi depo uzupełnić i grać dalej. Ten kejs jest napewno do przemyslenia.ZomG pisze: I jeszcze jedno, a co tam!Na początku zainwestowałeś 5 tysięcy złotych. A czy miałeś kolejne 5, gdyby pierwsza transakcja okazała się nietrafiona?